Νέα μέθοδος θεραπείας της λευχαιμίας από ομογενή γιατρό

Facebooktwitterpinterest

Η μέθοδος θεραπείας του ομογενή δρ. Κατσάνη, αποκαλείται «απλοϊκή μεταμόσχευση» (haploidentical transplant) ή «haplo» (απλή) για συντομία. Κάνει εφικτή τη µεταµόσχευση µε δότη που είναι ηµισυµβατός σε σχέση µε τα ανθρώπινα λευκοκυτταρικά αντιγόνα (HLA) αντί για πλήρως συµβατό δότη, που συνήθως είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί.

«Η ‘haplo’ είναι σχετικά νέα», δήλωσε ο Dr. Katsanis. «Είναι συναρπαστικό για εμάς και έχουμε αποδείξεις πως η νέα θεραπεία έχει πραγματικά αυξήσει την επιβίωση σε πάσχοντες ασθενείς», πρόσθεσε.

Ο ομογενής γιατρός ανέλαβε διευθυντής του UMC Blood and Marrow Transplant Program της Αριζόνα το 2012. Από το 2015 πραγματοποίησε αυτού του είδους τις μεταμοσχεύσεις σε 10 παιδιατρικούς ασθενείς. Και οι 10 είναι ακόμη ζωντανοί και απαλλαγμένοι από λευχαιμία. Όσον αφορά στα μοσχεύματα προς ενήλικες τα αποτελέσματα επίσης εμφανίζονται καλύτερα από ότι σε σχεδόν απόλυτα συμβατούς δότες.

Εκτός από τη νέα μέθοδο, ο Dr. Katsanis έχει ξεκινήσει και μία κλινική μελέτη, βασισμένη στην έρευνα σε ποντίκια για να δοκιμάσει μία πιο αποτελεσματική και ασφαλής χημειοθεραπεία.

 

 

http://usa.greekreporter.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.