Η οριστική θεραπεία της Ψωρίασης με μία άλλη Ιατρική αντιμετώπιση

Facebooktwitterpinterest

H ψωρίαση είναι μια αυτοάνοση ασθένεια του δέρματος που επηρεάζει περίπου πέντε εκατομμύρια ενήλικες και συνήθως περιλαμβάνει απολέπιση και φλεγμονή.

Τις περισσότερες φορές, η ψωρίαση έχει ως αποτέλεσμα μπαλώματα παχιάς, κόκκινης (φλεγμονώδους) επιδερμίδας που καλύπτεται με ασημένια λέπια. Αυτά τα μπαλώματα, που μερικές φορές ονομάζονται πλάκες, συνήθως  εμφανίζονται με φαγούρα ή με πληγή επώδυνη.

Συχνά εμφανίζονται στους αγκώνες, τα πόδια, το τριχωτό της κεφαλής, το κάτω μέρος της πλάτης, το πρόσωπο, τις παλάμες και τα πέλματα των ποδιών, αλλά μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα.

Η ασθένεια αυτή μπορεί επίσης να επηρεάσει τα νύχια των χεριών, τα νύχια των ποδιών, τους μαλακούς ιστούς των γεννητικών οργάνων και το στόμα. Συχνά το δέρμα γύρω από τις αρθρώσεις αρχίζει να σπάει.

Μερικοί άνθρωποι με ψωρίαση εμφανίζουν φλεγμονή που προκαλεί συμπτώματα αρθρίτιδας, που ονομάζεται ψωριασική αρθρίτιδα.

Η αντιμετώπιση της νόσου έως τώρα με την ταμπέλα «έχετε ψωρίαση», και  παίρνετε την κρέμα, τα στεροειδή και άλλες βραχυπρόθεσμες λύσεις, συντελεί μόνο στο να καλύψει τις εκδηλώσεις της πάθησης. Η ψωρίαση είναι μια χρόνια φλεγμονώδης δερματοπάθεια με ανοσολογικό υπόστρωμα και πρέπει να αντιμετωπίζεται μόνο αιτιολογικά.

Η εμπειρία μου ως Ιατρός  με διδάσκει ότι μόλις καθορίζω τη διατροφή ενός ασθενούς σύμφωνα με την σύγχρονη Ιατρική πραγματικότητα και αντιμετωπίζω τα  προβλήματα του εντέρου, τις ορμονικές και άλλες ανισορροπίες, τα προβλήματα του δέρματός τους θα θεραπευτούν.

 

Που έγκειται η διαφορά της αιτιολογικής προσέγγισης για την Ψωρίαση

Η Λειτουργική Ιατρική είναι ένα σύστημα Ιατρικής προσέγγισης  με βάση μια διαφορετική μέθοδο διάγνωσης και θεραπείας ασθενειών. Επικεντρώνεται σε αιτίες και όχι στα συμπτώματα, βασισμένα στην κατανόηση του δυναμικού τρόπου αλληλεπίδρασης των γονιδίων μας με το περιβάλλον μας, και όχι απλώς στη θεραπεία ασθενειών που βασίζονται στις ετικέτες τους.

Αυτή η προσέγγιση γίνεται ένας θεμελιωδώς διαφορετικός τρόπος επίλυσης Ιατρικών προβλημάτων, που μας επιτρέπει να αποκρυπτογραφήσουμε την προέλευση της ασθένειας και να εντοπίσουμε τις διαταραχές της ιδανικής βιολογικής κατάστασης και τις κυτταρικές ανισορροπίες, που οδηγούν τελικά σε συμπτώματα.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ ένα τετράχρονο κορίτσι που ήρθε στο Ιατρείο με ψωρίαση από το κεφάλι μέχρι τα άκρα. Έπασχε από την ηλικία των έξι μηνών. Επρόκειτο για ένα κόκκινο, πρησμένο, φλεγμονώδες χάος.

Αυτή η κοπέλα βρισκόταν σε ανοσοκατασταλτικά φάρμακα για να αντιμετωπίσει τα πολυάριθμα συμπτώματά της και κατέληξε στο νοσοκομείο από μια λοίμωξη MRSA (σταφυλία). Οι γιατροί την είχαν κρατήσει με αντιβιοτικά για ένα μήνα.

Αυτό το μικρό κορίτσι επίσης δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει το μπάνιο, επειδή τα γεννητικά όργανα της ήταν με ψωρίαση.

Αντί να χρησιμοποιήσω επεμβατικές, δυνητικά επιβλαβείς κρέμες και άλλα φάρμακα (τα οποία σαφώς δεν λειτουργούσαν ούτως ή άλλως), εφάρμοσα την προσέγγιση της Λειτουργικής Ιατρικής. Κοίταξα το σύντομο αλλά εξαντλητικό ιστορικό της υγείας.

Είχε διαρρέον έντερο και ανώμαλη χλωρίδα του εντέρου λόγω της μακράς ιστορίας της λήψης αντιβιοτικών και στεροειδών που δημιούργησαν υπερανάπτυξη ζύμης. Η λύση μου ήταν απλή αλλά ισχυρώς αποτελεσματική.

Εξαλείψαμε τρόφιμα ενεργοποίησης όπως η γλουτένη. Καθαρίσαμε την κακή ζύμη με αντιμυκητιασικό. Ενσωματώσαμε αντιφλεγμονώδη, υγιή λίπη και συμπληρώματα όπως τα προβιοτικά, τη βιταμίνη D, τη βιταμίνη Α και τον ψευδάργυρο για να θεραπεύσουμε το δέρμα της.

Ήμουν σίγουρη ότι θα βελτιωνόταν ακόμα κι αν ήταν η χειρότερη περίπτωση που είχα δει ποτέ.

Δύο εβδομάδες αργότερα, ο πατέρας αυτού του κοριτσιού κάλεσε. «Δρ. Κοινη, «είπε,» το δέρμα της κόρης μου έχει καθαρίσει εντελώς.

Τώρα, ας δούμε έναν ασθενή στο άλλο άκρο του φάσματος. Επανέλαβα ακριβώς την ίδια προσέγγιση με έναν 56χρονο Ιατρό  με Ψωριασική Αρθρίτιδα.

Παρά την αγάπη για την δουλειά του, επρόκειτο να σταματήσει τη δουλειά του ως χειρουργός σε νοσοκομείο, επειδή ήταν κουρασμένος, υπέρβαρος και δεν μπορούσε πλέον να λειτουργήσει λόγω του πόνου στις αρθρώσεις. Του είπα ότι έπρεπε να διορθώσουμε το έντερο του με μια δίαιτα εξάλειψης, να απαλλαγούμε από τα παράσιτα και να εισαγάγουμε τα σωστά θρεπτικά συστατικά.

Έξι εβδομάδες αργότερα, ο ασθενής μου έβγαλε τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακά του και έναν μακρύ κατάλογο άλλων φαρμάκων. Δεν είχε συμπτώματα. Τα πεπτικά συμπτώματα του εξαφανίστηκαν, το δέρμα του καθαρίσε, έχασε το βάρος και μπορούσε να επιστρέψει στην εργασία.

 

Θεραπεύστε την Ψωρίαση με αυτές τις Στρατηγικές

Ενώ η ψωρίαση συχνά συνδέεται με δυσανεξία στη γλουτένη, αυτό δεν συμβαίνει πάντα.

Οι τρεις μεγαλύτεροι ένοχοι είναι:

  • Ευαισθησίες στη γλουτένη
  • Υπερβολικοί ζυμομύκητες στο έντερο
  • Έκθεση βαρέων μετάλλων

Για την αντιμετώπιση της ψωρίασης, απομακρύνουμε αυτούς τους ενόχους και αποκαθιστούμε τη φυσική βιοχημική ισορροπία του σώματος. Είναι πραγματικά τόσο απλό. Αφαιρέστε τα πράγματα που προκαλούν το πρόβλημα και προσθέστε αυτά που την βελτιώνουν.

Με αυτήν την προσέγγιση, έχω βρει ότι οι εννέα παρακάτω στρατηγικές μπορούν φυσικά να θεραπεύσουν την ψωρίαση χωρίς στεροειδή, κρέμες και άλλες επεμβατικές διαδικασίες.

 

Υιοθετήστε την αντιφλεγμονώδη διατροφή.

Εστιάστε  στα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των άγριων ψαριών και άλλων πηγών ωμέγα-3 λιπών, κόκκινων και μωβ μούρων (πλούσιες σε πολυφαινόλες), σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, πορτοκαλί γλυκοπατάτες και ξηροί καρποί. Προσθέστε αντιφλεγμονώδη βότανα, όπως κουρκούμη (πηγή αντιφλεγμονώδους κουρκουμίνης), τζίντζερ και δενδρολίβανο στην καθημερινή διατροφή σας. Εξαλείψτε φλεγμονώδη τρόφιμα, όπως εξευγενισμένα, ωμέγα-6 και φλεγμονώδη έλαια – όπως: καλαμπόκι, σόγια και έλαιο κνήκου.

Αφαιρέστε τα τρόφιμα που προκαλούν ευαισθησία στο έντερο. Αυτές περιλαμβάνουν τη γλουτένη και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Περιορίστε την μεγάλη ποσότητα υδατανθράκων που προκαλούν γλυκοζυλίωση, έναν πολυ σημαντικό μηχανισμό δημιουργίας τελικών καταστροφικών προιόντων για το κολλαγόνο του δέρματος και της δημιουργίας φλεγμονώδους νόσου.

 

Δοκιμή τοξικότητας βαρέων μετάλλων.

Ο υδράργυρος και άλλα μέταλλα προκαλούν ή επιδεινώνουν την ψωρίαση και προχωρήστε στην απομάκρυνσή τους.

Διορθώστε την εντερική χλωρίδα. Το έντερο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία του δέρματος. Μία μελέτη έδειξε ότι η εντερική διαπερατότητα (ή διαρροή του εντέρου) μπορεί να συμβάλει στην ψωρίαση. Η υπερανάπτυξη ζύμης, η ανώμαλη χλωρίδα του εντέρου και άλλα προβλήματα στο έντερο μπορούν επίσης να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν την ψωρίαση. Εάν υποψιάζεστε αυτά τα ή άλλα θέματα, συνεργαστείτε με έναν εξειδικευμένο ιατρό  Λειτουργικής Ιατρικής για να βελτιστοποιήσετε την υγεία του εντέρου σας.

 

Χρησιμοποιήστε τα σωστά συμπληρώματα υπό την καθοδήγηση εξειδικευμένου ιατρού.

Θρεπτικά συστατικά όπως το ιχθυέλαιο, η βιταμίνη D και τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στην εξάλειψη της ψωρίασης. Επίσης, σημαντική αντιφλεγμονώδη προστασία έχουν  συστατικά όπως η κερσετίνη και το εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού.

 

Ασκηθείτε τακτικά.

Η τακτική άσκηση είναι ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες. Μία μελέτη διαπίστωσε ότι η  αυξημένη σωματική άσκηση μαζί με τη διαιτητική παρέμβαση προκαλούν μείωση της σοβαρότητας της ψωρίασης σε συστηματικά υποβαλλόμενους ασθενείς με ενεργή ψωρίαση, υπέρβαρους ή παχύσαρκους.

 

Εξασκηθείτε στην πρακτική της βαθιάς χαλάρωσης.

Οι μελέτες δείχνουν ότι το χρόνιο στρες μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη και την επιδείνωση της ψωρίασης. Η αναλογία των ασθενών με ψωρίαση που πιστεύουν ότι το άγχος επηρεάζει την κατάσταση του δέρματος τους κυμαίνεται από 37% έως 78% και οι ερευνητές πιστεύουν ότι το άγχος μπορεί να επιδεινώσει τη σοβαρότητα της ψωρίασης και μπορεί ακόμη να επιμηκύνει τον χρόνο για τη θεραπεία  της νόσου. Οι τεχνικές ηρεμίας όπως η γιόγκα, η βαθιά αναπνοή, η βιοανάδραση, το μασάζ μπορούν να μειώσουν το άγχος και να προωθήσουν τη χαλάρωση.

 

Κοιμηθείτε  8 ώρες κάθε βράδυ.

Οι μελέτες δείχνουν ότι οι ασθενείς με ψωρίαση υποφέρουν από τις περισσότερες διαταραχές του ύπνου.

Με αυτή την προσέγγιση μπορείτε να θεραπεύσετε αυτό το Αυτόανοσο Νόσημα από μέσα προς τα έξω ουσιαστικά και χωρίς φάρμακα.

 

 

Dr. Νικολέτα Κοḯνη, M.D.

Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.