Είμαι χορτοφάγος, μπορώ να συνεχίσω να είμαι σε περίπτωση εγκυμοσύνης;

Facebooktwitterpinterest

Αυτή η ερώτηση μου έγινε πρώτη φορά πριν εικοσιπέντε περίπου χρόνια, όταν ξεκινούσα το επάγγελμα της παιδιάτρου και ακόμα η χορτοφαγία ήταν σχεδόν άγνωστη στην Ελλάδα. Με επισκέφθηκε μία κυρία, η οποία μου είπε ότι τόσο η ίδια όσο και ο σύζυγός της ήταν χορτοφάγοι. Πραγματικά, δεν ήξερα τι να απαντήσω, αλλά είχα την ειλικρίνεια να της πω ότι θα ψάξω στη βιβλιογραφία και θα της απαντήσω.

Έτσι, μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω τον κόσμο των χορτοφάγων. Ομολογώ ότι με μεγάλη έκπληξη διαπίστωσα ότι, σύμφωνα πάντα με τα διεθνώς ισχύοντα,  μπορεί άνετα μια γυναίκα να είναι χορτοφάγος και να παραμείνει τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και μετά στο θηλασμό. Επίσης, διαπίστωσα ότι υπάρχουν άνθρωποι στον κόσμο που δεν τρώνε κρέας από δική τους επιλογή και κοσμοθεωρία και είναι μια χαρά σε σχέση με τη σωματική και πνευματική τους υγεία. Έμαθα ότι υπάρχουν και πιο <σκληροί> χορτοφάγοι που δεν καταναλώνουν ούτε ψάρια ή ούτε θαλασσινά ή ούτε γάλα και γαλακτοκομικά ή ούτε και αυγά, ακόμα και μέλι, δηλαδή, τροφές που παράγονται από τα ζώα. Στην περίπτωση αυτή, μιλάμε για τους vegans, χρειάζεται λίγη περισσότερη προσοχή, αλλά, σαφέστατα,  όλα γίνονται.

Πρόσφατα, προέκυψε και πάλι το θέμα, τόσα χρόνια μετά, αφενός επειδή οι χορτοφάγοι πληθαίνουν αφετέρου γιατί μία έφηβη πελάτισσά μου ανακοίνωσε στους γονείς της ότι αποφάσισε να γίνει χορτοφάγος και μου ζητήθηκε η γνώμη και η συνδρομή μου σχετικά. Τώρα πια είμαστε στους ρυθμούς του internet κι έτσι , < γκούγκλαρα > το θέμα και εντυπωσιάστηκα από τη στάσιμη κατάσταση που υπάρχει στην αντίληψη των επιστημόνων ιατρών της χώρας μας, και όχι μόνο, πάνω στο θέμα. Πολλοί γιατροί καταδικάζουν τη χορτοφαγία στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό, αλλά και σε βρέφη, παιδιά και εφήβους. Δε συμφωνώ καθόλου με την άποψη αυτή.  Δεν πρέπει ποτέ να είμαστε δογματικοί και πρέπει να σεβόμαστε το δικαίωμα των άλλων να είναι διαφορετικοί από εμάς σε οποιοδήποτε επίπεδο, αρκεί να μην κάνουν κακό στον εαυτό τους ή στους άλλους. Γενικά, αν κάτι δε μας κάνει κακό προσωπικά, δε θα βλάψει και κανέναν άλλο, ούτε καν το έμβρυο στην κοιλιά μιας εγκύου.

Ένας συνειδητοποιημένος χορτοφάγος του σήμερα γνωρίζει πολύ καλά τις <αδυναμίες> της χορτοφαγικής διατροφής και πώς θα τις καλύψει. Ένας συνηθισμένος παιδίατρος σαν εμένα σίγουρα έχει να μάθει από κάποιον vegan πελάτη του πολλά και ενδιαφέροντα. Έτσι, αποφάσισα μέσα από τη διεθνή βιβλιογραφία και τον κόσμο του  internet, να ανανεώσω και να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου για τη χορτοφαγία, ώστε να είμαι σε θέση να βοηθήσω μια υποψήφια μητέρα ή ένα βρέφος ή ένα παιδί ή έναν έφηβο, που θα ζητήσουν τη συνδρομή μου.

Η ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΚΥΣΤΙΚΗ!

Η χορτοφαγία απαιτεί προσοχή, εγκράτεια, επαγρύπνηση και κατανόηση !

Δε χωράει δεύτερη κουβέντα ότι το φυτικό βασίλειο διαθέτει όλα τα απαραίτητα για τη θρέψη του ανθρώπου. Απλά, πρέπει να γίνεται σωστή διαχείριση και χρήση.

Είναι τρεις βασικοί πυλώνες της διατροφής, όπου πρέπει να δοθεί βαρύτητα στη χορτοφαγική διατροφή: οι πρωτεΐνες, οι βιταμίνες και τα μέταλλα – ιχνοστοιχεία. Βασικό ρόλο έχει και ο σωστός συνδυασμός των τροφών, ώστε να αλληλοσυμπληρώνονται ή να προάγεται η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών της μιας τροφής λόγω του σωστού συνδυασμού με την άλλη.

Σίγουρα θα πρέπει να βάλουμε το μυαλό μας να δουλέψει λίγο σχετικά με ένα στοιχειώδες εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής και στο σημείο αυτό είναι που θα ήθελα να τονίσω τη μεγάλη σημασία που έχει η συνδρομή ενός ειδικού διατροφολόγου στον προγραμματισμό αυτό, αλλά και η συνεργασία γυναικολόγου, παθολόγου και διατροφολόγου, ώστε να υπάρχει ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης. Επίσης, απαραίτητα χρειάζεται η συνδρομή του διατροφολόγου για τη διατροφή της μητέρας κατά το διάστημα του θηλασμού, αλλά και για τη διατροφή του βρέφους, παιδιού και εφήβου, πάντα σε αγαστή συνεργασία με τον παιδίατρο, πιθανόν και με παιδογαστρεντερολόγο.

 

Ευδοκία Ξιούφη-Σπυρομήτρου

 

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.