Πότε είναι η κατάλληλη περίοδος για λεύκανση των δοντιών?

Facebooktwitterpinterest

Δεν υπάρχει καταλληλότερη εποχή – χρονική περίοδος για λεύκανση των δοντιών. Είναι κάτι που έγκειται στις προσωπικές ανάγκες κάθε περίπτωσης. H λεύκανση των δοντιών είναι μια απόλυτα ασφαλής διαδικασία που στοχεύει στην αλλαγή του χρώματος και της φωτεινότητας των δοντιών, όταν το  φυσικό χρώμα της αδαμαντίνης έχει μετατραπεί σε κίτρινό,
καφέ, έχει χάσει την λευκότητα του (κάτι που γίνεται μόνο στα φυσικά δόντια). Πριν τη λεύκανση έχει προηγηθεί καθαρισμός, σοδοβολή και στίλβωση των δοντιών.

Μέθοδος Λεύκανσης στο Ιατρείο

Η μέθοδος είναι αυτή που γίνεται στο οδοντιατρείο από τον οδοντίατρο με τη χρήση ειδικών υλικών  λευκάνσεων  (με αρκετές διαφορετικές περιεκτικότητες) ανάλογα με το πρόβλημα κάθε ασθενή  και  την παράλληλη χρήση ειδικού μηχανήματος laser.Στη πρώτη φάση ο οδοντίατρος θα απομονώσει τους μαλακούς ιστούς (δηλαδή τα ούλα σας), με ειδική μορφή απομονωτήρα (κερί-αφρός) ώστε το υλικό λεύκανσης να μην έρθει σε άμεση επαφή με τα ούλα. Στη συνέχεια θα τοποθετήσει την λευκαντική κρέμα πάνω στα δόντια σας, μόνο στην εξωτερική  πλευρά αυτών, και θα αφήσει να ενεργήσει από 15 έως 40 λεπτά στην κάθε γνάθο. Παράλληλα γίνεται χρήση του ειδικού μηχανήματος Laser. Κατά την λήξη της θεραπείας αφαιρούμε με μεγάλη προσοχή το υλικό με την βοήθεια της οδοντιατρικής αναρρόφησης.

 

Πονάει η διαδικασία; 

Γενικά είναι μια ανώδυνη διαδικασία, υπάρχει όμως περίπτωση κατά τη διάρκεια της εφαρμογής της  να υπάρξουν μικρές ενοχλήσεις.

 

Είναι ασφαλής μέθοδος;

Βεβαίως η λεύκανση δοντιών είναι μία αισθητική ασφαλής παρέμβαση για τη δημιουργία ενός λευκού και αστραφτερού  χαμόγελου.

 

Πόσους τόνους μπορεί να αλλάξει το χρώμα;

Δεν μπορεί ο οδοντίατρος χωρίς να έχει ελέγξει πρώτα τον ασθενή,  να προβλέψει με βεβαιότητα  την έκταση και  το βάθος της ανταπόκρισης των δυσχρωμικών ουσιών στον λευκαντικό παράγοντα.

 

Η επιτυχία της λεύκανσης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες μερικοί από τους οποίους είναι:

  • Η αιτία της δυσχρωμίας και το βάθος αυτής
  • Η επιφανειακή υφή της αδαμαντίνης και η δομή των δυσχρωμικών οδοντικών ιστών.
  • Οι συνήθειες του ατόμου

Αντενδείξεις;

Η λεύκανση δεν ενδείκνυται για δόντια σπασμένα, με κατάγματα στην αδαμαντίνη, ιδιαίτερα τερηδονισμένα, με πολλά σφραγίσματα, με στεφάνες ή γέφυρες, σε δόντια που έχουν δεχτεί ενδοδοντική θεραπεία.

Λεύκανση δοντιών στο σπίτι

Αρχικα κάνουμε καθαρισμό και στίλβωση, αξιολογούμε την κατάσταση του στόματος, ελέγχουμε το χρώμα των δοντιών σας και εν συνεχεία πέρνουμε αποτυπώματα, για να φτιάξουμε τα εξατομικευμένα μασελάκια (νάρθηκες λεύκανσης).

Οταν κατασκευαστουν τα μασελάκια, θα πάρετε το λευκαντικό υλικό αφού σας δείξουμε πως ακριβως θα το χρησιμοποιείτε.

Ανάλογα με το λευκαντικό παράγοντα που θα επιλέξουμε κυμαίνονται και οι ώρες που θα χρείαζεται να φοράτε τα μασελάκια καθημερινά (ιδανική ώρα είναι το βράδυ που είστε σπίτι ή ακόμα πριν κοιμηθείτε απλώς χρειάζεται προσοχή ή ξυπνητήρι ώστε να μην αφήσετε τα μασελάκια παραπάνω ώρα από την ώρα που θα υποδείξουμε). Συνήθως σε μια εβδομάδα με 10 ημέρες έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της λεύκανσης και πλεόν το αποτέλεσμα είναι το επιθυμητο λευκό, καθαρό χαμόγελο!

 

 

Διονυσία Συκά

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.