Ο Ρόλος του Επισκέπτη Υγείας στην περιεμμηνοπαυσιακή γυναίκα

Η ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑ Facebooktwitterpinterest

Ο φόβος της γυναίκας για τον ερχομό της εμμηνόπαυσης, δυστυχώς υφίσταται ακόμη στις μέρες μας. Αυτός ο φόβος ενισχύεται όχι μόνο από την ορμονική ανεπάρκεια, που εγκαθίσταται, και τις συνέπειές της, αλλά ακόμη και από τον τρόπο που η κοινωνία αντιδρά απέναντι στις αλλαγές αυτές. Για το λόγο αυτό, μικρός μόνο αριθμός γυναικών ομολογούν τον ερχομό της εμμηνόπαυσης.

 Το έργο, λοιπόν, κάθε Επισκέπτης- Επισκέπτρια Υγείας ως φορέα των Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας, επικεντρώνεται στην έγκυρη και έγκαιρη  πληροφόρηση της γυναίκας σχετικά με τη χρονική αυτή περίοδο, την εμμηνόπαυση. Είναι καθήκον του/της Επισκέπτη- Επισκέπτριας Υγείας να πείσει τη γυναίκα να ,εγκαταλείψει την παθητική στάση, που διατηρεί απέναντι σ’ αυτό το τόσο σημαντικό, αλλά και ταυτόχρονα τόσο “κοινό” θέμα.

Θα πρέπει ο/η Επισκέπτης – Επισκέπτρια Υγείας να καταφέρει να θέσει σε εγρήγορση την περιεμμηνοπαυσιακή γυναίκα, να την παροτρύνει να απευθυνθεί στον προσωπικό της γιατρό – γυναικολόγο, ο οποίος, πέρα από την ενημέρωση, θα αξιολογήσει και την κατάστασή της οπότε και θα την αντιμετωπίσει. Σημαντικό κομμάτι του “ρόλου” του/της Επισκέπτη- Επισκέπτριας Υγείας είναι ακόμη η παροχή Πληροφοριών και η προτροπή των γυναικών, που xρήζoυν βοηθείας, να επισκεφθούν τα διάφορα οργανωμένα κέντρα που υπάρχουν (όπως π.χ. το Τμήμα Κλιμακτηρίου και Εμμηνόπαυσης, του, Π.Γ.Ν. Αλεξάνδρα, στην Αθήνα κλπ), προκειμένου να τους δοθούν απαντήσεις στα διάφορα ερωτήματα, που τους έχουν δημιουργηθεί σχετικά με το θέμα της εμμηνόπαυσης. Παράλληλα, στα κέντρα αυτά, είναι δυνατή και η επίλυση και αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει κατά τη διάρκεια της κλιμακτηρίου. Αυτή η σωστή ενημέρωση των γυναικών είναι σημαντικό να γίνει τόσο στα χαμηλά κοινωνικό – οικονομικά στρώματα της κοινωνίας, όσο και στα ανώτερα. Στα μεν πρώτα, γιατί επικρατεί μοιρολατρεία, αγραμματοσύνη, και δεν υπάρχει ίσως η οικονομική δυνατότητα για επισκέψεις σε γιατρούς, αγορά φαρμάκων κλπ. Στα δε δεύτερα, γιατί, ενώ υπάρχει μόρφωση, οικονομική ευστάθεια, αλλά και η θέληση για ενημέρωση, από την άλλη, ίσως δεν υπάρχει ο ελεύθερος χρόνος για να ασχοληθεί η γυναίκα με το θέμα αυτό ή μάλλον αυτή θεωρεί ότι δεν υπάρχει.

 

 Πιο συγκεκριμένα ο/η  Επισκέπτης – Επισκέπτρια Υγείας θα πρέπει:

  • Να ενημερώσει τη γυναίκα για τα συμπτώματα της κλιμακτηρίου- εμμηνόπαυσης και την ένταση, με την οποία πιθανώς αυτά θα εμφανιστούν και να την ενθαρρύνει να φανεί ψύχραιμη απέναντι σε αυτά .
  • Να ενημερώσει τη γυναίκα ότι εξαιτίας της οιστρογονικής ανεπάρκειας, είναι δυνατό να προκληθεί ατροφία του κολπικού βλεννογόνου και κατ΄επέκταση δυσαρέσκεια. Ο/η Επισκέπτης – Επισκέπτρια Υγείας θα πρέπει να καθησυχάσει τη γυναίκα σχετικά με τη δυσπαρευνία και να της προτείνει να χρησιμοποιήσει μια κολπική αλοιφή με βιταμίνη Α ( στην περίπτωση που δεν μπορεί να πάρει οιστρογόνα) ή διαφορετικά μια κολπική αλοιφή με οιστρογόνα.
  • Να την ενημερώσει για τα θετικά και τα αρνητικά σημεία (πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα) Ορμονικής Θεραπείας Υποκατάστασης.
  • Να τονίσει τη σημασία της φυσικής άσκησης, όχι μόνο κατά την κλιμακτήριο, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής. Η φυσική δραστηριότητα, βέβαια, κρίνεται αναγκαία ιδιαίτερα ωφέλιμη κατά την κλιμακτήριο – εμμηνόπαυση, κυρίως την περίπτωση, που η γυναίκα παρουσιάζει οστεοπόρωση. Αν η γυναίκα δεν μπορεί να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα γυμναστικής, πρέπει να ενθαρρυνθεί να περπατάει 20′ καθημερινά.
  • Σημαντικό και εποικοδομητικό αναφορικά με την οστεοπόρωση, είναι η έκθεση στον ήλιο, ακόμα και το χειμώνα τις ηλιόλουστες ημέρες, οπότε η γυναίκα μπορεί να δεσμεύει τη βιταμίνη D, που λείπει στην οστεοπόρωση. Τριάντα λεπτά την ημέρα απευθείας έκθεση στον ήλιο θα εξασφαλίσει την παραγωγή της απαραίτητης ποσότητας στο δέρμα.
  • Κάτι ακόμη, πολύ σημαντικό για την περιεμμηνοπαυσιακή γυναίκα, που ο/η Επισκέπτης – Επισκέπτρια Υγείας οφείλει να επισημάνει, είναι η περίπτωση εγκυμοσύνης  σ’ αυτή την ηλικία. Ο/η  Επισκέπτης – Επισκέπτρια Υγείας πρέπει να τονίσει την επικινδυνότητα αυτής της κατάστασης αφού η αναλογία των επιπλοκών τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο είναι πολύ αυξημένες.
  • Να ενθαρρύνει τη γυναίκα να κάνει αυτοεξέταση μαστού κάθε μήνα, ακόμη και μετά την εμμηνόπαυση. Στην περίπτωση, όπου η γυναίκα δεν ξέρει τον τρόπο που γίνεται η αυτοεξέταση μαστού, οφείλει να τη διδάξει.
  • Να δώσει στη γυναίκα συμβουλές σχετικά με το διαιτολόγιο, που θα πρέπει να ακολουθεί καθημερινά. Να τονίσει, κυρίως όσον αφορά το γάλα, ότι είναι καλύτερα να καταναλώνει πλήρες φρέσκο γάλα σε μικρότερη όμως ποσότητα, προκειμένου ν’ αποφύγει κάποια παραπανίσια κιλά, παρά εκείνα με πολύ χαμηλά λιπαρά. Κι αυτό, γιατί, το γάλα με χαμηλά λιπαρά, δεν υπάρχει αρκετό βούτυρο για να συγκρατήσει το ασβέστιο, Γενικότερα θα πρέπει η γυναίκα να καταναλώνει πολλά λαχανικά, φρούτα, ψάρι και κάποιους ξηρούς καρπούς, ενώ σε μικρότερες ποσότητες κόκκινο κρέας.
  • Τέλος κρίνεται αναγκαία η πληροφόρηση και του συζύγου της κάθε γυναίκας σχετικά με τις ιδιαιτερότητες αυτής της χρονικής περιόδου της ζωής της γυναίκας, αλλά και με τις αλλαγές, που θα παρουσιαστούν στη γυναίκα τόσο οργανικά και σωματικά όσο και ψυχολογικά. Έτσι, όντας και οι δύο σύντροφοι ενήμεροι, θα είναι πιο εύκολο να αντιμετωπίσουν το οποιοδήποτε πρόβλημα, πιθανώς παρουσιαστεί.

Μέσα από όλα τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του/της  Επισκέπτης – Επισκέπτρια Υγείας σ’ αυτό το τόσο ευαίσθητο κομμάτι της ζωής της γυναίκας. Δίνοντας σωστά συμβουλές  και οδηγίες και παρέχοντας σωστή φροντίδα στην περιεμμηνοπαυσιακή γυναίκα, το σώμα, η ψυχή και το πνεύμα της απελευθερώνονται και η γυναίκα εναρμονίζεται με την  κοινωνία, την οικογένεια, το σύντροφο και τον εαυτό της!.

ΘΕΜΕΛΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΠΤΡΙΑ ΥΓΕΙΑΣ

Κράτα το

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.