To Στόμα είναι ο Καθρέφτης της Υγείας μας!

Facebooktwitterpinterest

Ο Στοματολόγος είναι ο γιατρός που έχει ειδικευθεί στη Στοματολογία.

Η Στοματολογία είναι η επιστήμη που εξετάζει και θεραπεύει τις παθήσεις του στόματος.

Οι στοματολογικές παθήσεις είναι πιο συχνά καλοήθεις και εμφανίζονται στο στόμα ως πρωτοπαθή προβλήματα, όπως οι άφθες, ο λειχήνας, η ξηροστομία, ο έρπης του στόματος, οι μυκητιάσεις, και άλλες λοιμώξεις, η καυσαλγία και διάφορες μικρές φλεγμονώδεις διογκώσεις και καλοήθη οζίδια.

Ορισμένες συχνές στοματολογικές παθήσεις, όπως η γεωγραφική γλώσσα, είναι εντελώς αθώες. Η ξηροστομία μπορεί να οφείλεται σε πρωτοπαθή βλάβη των σιαλογόνων αδένων ή να είναι αποτέλεσμα θεραπείας, όπως της ακτινοθεραπείας στην περιοχή του στόματος, του προσώπου και του λαιμού ή να σχετίζεται με φάρμακα, όπως φάρμακα για την πίεση, ηρεμιστικά, αγχολυτικά και άλλα.

Στοματολόγος και Στοματολογικές Παθήσεις

Ορισμένες από τις παραπάνω στοματολογικές παθήσεις είναι επώδυνες, όπως οι άφθες και η ελκωτική μορφή του λειχήνα, και δυσκολεύουν τον ασθενή να σιτιστεί και να απολαύσει το γεύμα του. Η ξηροστομία μπορεί επίσης να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή του ασθενούς. Δυσκολεύει την σίτιση, την ομιλία, την επικοινωνία, τον ύπνο, ενώ συνδέεται με τον κίνδυνο να τερηδονιστούν τα δόντια.

Η λευκοπλακία του στόματος είναι προκαρκινική βλάβη, δηλαδή ένας μικρός αριθμός από αυτές θα εξαλλαγούν σε καρκίνο. Ο καρκίνος του στόματος είναι σοβαρή, αλλά όχι συχνή πάθηση. Η αποφυγή του καπνίσματος είναι η καλύτερη πρόληψη τόσο για τη λευκοπλακία όσο και για τον καρκίνο του στόματος.

Όταν αντιληφθούμε έλκος ή πληγή στο στόμα, που δεν επουλώνεται για περισσότερο από δύο εβδομάδες ή ανεξήγητη δυσκολία στην κατάποση ή διόγκωση ή κινητικότητα δοντιού, που δεν εξηγείται από τοπική φλεγμονώδη βλάβη, όπως περιοδοντίτιδα, είναι καλό να επισκεφθούμε άμεσα τον στοματολόγο, ο οποίος θα μας βοηθήσει και σε περίπτωση που διαγνωστεί καρκίνος, ο στοματολόγος θα συμβάλλει στην πρώιμη διάγνωση και αποτελεσματική θεραπευτική αντιμετώπισή του.

Γενικά νοσήματα και καταστάσεις, όπως η αναιμία από διάφορες αιτίες, παθήσεις του αίματος, δερματικά και ρευματολογικά νοσήματα, φάρμακα, όπως η κορτιζόνη, ογκολογικές θεραπείες, έχουν επιπτώσεις-επιπλοκές, ή εμφανίζουν πρώιμες εκδηλώσεις στο στόμα, πριν διαγνωστεί το γενικό νόσημα. Ο Στοματολόγος μπορεί να αναγνωρίσει αυτές τις βλάβες και να τις θεραπεύσει, αλλά και να βοηθήσει στην πρώιμη διάγνωση του υποκείμενου γενικού νοσήματος από την εικόνα στο στόμα.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ουρανία Νικολάτου-Γαλίτη

 

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.