Μειωμένα στην Ελλάδα τα ποσοστά φυσιολογικού τοκετού μετά απο καισαρική!

Facebooktwitterpinterest

Ανεδαφικοί οι φόβοι για φυσιολογική γέννα μετά από καισαρική

Απαραίτητη η γνώση και η εμπειρία του ιατρού στη συγκεκριμένη μέθοδο

«Οι κατεστημένες αντιλήψεις  δεν είναι πάντα εύκολο να υπερκερασθούν», τονίζει ο Δρ. Νίκος Σκαρτάδος, Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών αναφορικά με τη δυνατότητα φυσιολογικού τοκετού μετά από καισαρική, «ειδικά αν σκεφθούμε ότι ενώ η μέθοδος VBAC ή ‘’Κολπική Γέννα μετά απο Καισαρική” (Vaginal Birth After Cesarean), ήταν συνηθισμένη στην Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια, στην Ελλάδα ελάχιστοι ιατροί ‘’τολμούσαν’’ να την προτείνουν, αντίληψη η οποία οφείλετο κυρίως στο γεγονός γεγονός ότι δεν διέθεταν τις κατάλληλες γνώσεις ώστε να υπερκεράσουν τις απαιτήσεις της μεθόδου».

Μεγάλο ρόλο στην δειλή έστω εφαρμογή του φυσιολογικού τοκετού όταν είχε ήδη προηγηθεί καισαρική, έπαιξαν και παίζουν οι ίδιες οι γυναίκες οι οποίες «φλερτάρουν» έντονα με την ιδέα να γεννήσουν φυσιολογικά τα επόμενα -μετά το πρώτο- παιδιά τους, ενώ ανάμεσα στους «επικριτές» της μεθόδου συγκαταλέγονται εκείνοι που μιλούν για ενδεχόμενη ρήξη της μήτρας.

Λιγότερες  πάντως είναι οι επιπλοκές από τον φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική, από το να επιλεγεί και πάλι το…χειρουργείο σε μια επόμενη εγκυμοσύνη και αυτό λόγω των πολλών πλεονεκτημάτων που παρουσιάζει ο φυσικός τρόπος με τον οποίο ένα παιδί έρχεται στον κόσμο, ενώ όλα δείχνουν ότι ανατρέπονται κατεστημένες αντιλήψεις ετών που αφορούσαν τη «μονοκρατορία» της επαναληπτικής καισαρικής.

«Δεν είναι πλέον απαραίτητες όλες οι επαναληπτικές καισαρικές», επισημαίνει ο Δρ. Σκαρτάδος, ενώ σημειώνει πως «Η απόφαση για φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική πρέπει πάντως να ληφθεί με προσοχή και να εξετασθούν όλες οι απαραίτητες παράμετροι,  προκειμένου το αποτέλεσμα να είναι το αναμενόμενο και φυσικά η όλη επιτυχία θα εξαρτηθεί από το βαθμό εμπειρίας του ιατρού, αλλά και τις ειδικές γνώσεις που έχει αποκτήσει στη συγκεκριμένη μέθοδο».

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.