Το Blinatumomab είναι η πρώτη και μοναδική εγκεκριμένη ανοσοθεραπεία σε ασθενείς με Β-πρόδρομη οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία

Facebooktwitterpinterest

ΤΟ blinatumomab ΒΕΛΤΙΩΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ  ΜΕ Β-ΠΡΟΔΡΟΜΗ ΟΞΕΙΑ ΛΕΜΦΟΒΛΑΣΤΙΚΗ ΛΕΥΧΑΙΜΙΑ  ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΗ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ.

Το blinatumomab σχεδόν διπλασίασε τη διάμεση συνολική επιβίωση σε ασθενείς υψηλού κινδύνου με Β-πρόδρομη οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία σε σύγκριση με τη συνήθη χημειοθεραπεί.
Το Blinatumomab είναι η πρώτη και μοναδική εγκεκριμένη ανοσοθεραπεία με ένα ειδικά κατασκευασμένο αμφιειδικό αντίσωμα στρατολόγησης Τ-Κυττάρων (BiTE®) που συνδέεται ειδικά στο CD19 και το CD3, η οποία επέδειξε όφελος ως προς τη συνολική επιβίωση σε ασθενείς με αρνητική για το χρωμόσωμα Philadelphia, Υποτροπιάζουσα ή Ανθεκτική Οξεία Λεμφοβλαστική Λευχαιμία.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο New England Journal of Medicine

Αθήνα (07/03/2017) – Η Amgen (NASDAQ:AMGN) ανακοίνωσε σήμερα τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο New England Journal of Medicine από τη μελέτη Φάσης 3 TOWER για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του blinatumomab έναντι της συνήθους χημειοθεραπείας (standard of care: SOC) σε ενηλίκους ασθενείς υψηλού κινδύνου με αρνητική για το χρωμόσωμα Philadelphia, υποτροπιάζουσα ή ανθεκτική Β-πρόδρομη οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία (ΟΛΛ), μία από τις πιο επιθετικές κακοήθειες Β-κυττάρων. Τα αποτελέσματα από την ανάλυση κατέδειξαν ότι η διάμεση συνολική επιβίωση (overall survival: OS) ήταν 7,7 μήνες (95% CI: 5,6, 9,6) για το blinatumomab έναντι τεσσάρων μηνών (95% CI: 2,9, 5,3) για τη SOC (αναλογία κινδύνου για θάνατο [hazard ratio: HR] = 0,71, p=0,012). Η  TOWER είναι η μελέτη επιβεβαίωσης για τη δοκιμή Φάσης 2, σύμφωνα με την οποία το Blinatumomab εγκρίθηκε το 2014 από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (US Food & Drug Administration) με την διαδικασία επιταχυνόμενης αίτησης και έγκρισης.

 

 

Το blinatumomab είναι ένα ειδικά κατασκευασμένο αμφιειδικό (bispecific) αντίσωμα στρατολόγησης Τ-κυττάρων (BiTE®) που συνδέεται ειδικά στο CD19 και το CD3. Είναι το πρώτο ειδικά κατασκευασμένο αμφιειδικό (bispecific) αντίσωμα με την πλατφόρμα BiTE® της Amgen, το οποίο βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού να στοχεύσει τα καρκινικά κύτταρα και αντιπροσωπεύει ένα εντελώς νέο πεδίο ογκολογικής έρευνας. Τα ειδικά κατασκευασμένα αντισώματα BiTE® διερευνώνται επί του παρόντος ως προς το δυναμικό τους στην αντιμετώπιση ενός ευρέος φάσματος καρκίνων.

 

«Ιστορικά, οι ασθενείς με υποτροπιάζουσα ή ανθεκτική ΟΛΛ έχουν πτωχή πρόγνωση, με συνολική επιβίωση τεσσάρων μόνο μηνών με τη συνήθη χημειοθεραπεία», δήλωσε ο Max S. Topp, M.D., Καθηγητής και Επικεφαλής Αιματολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στο Wuerzburg, της Γερμανίας. «Τα ευρήματα από αυτή τη μελέτη άμεσης σύγκρισης κατέδειξαν ότι το blinatumomab  σχεδόν διπλασίασε τη διάμεση συνολική επιβίωση από 4 σε 7,7 μήνες, προσφέροντας σε αυτούς τους ασθενείς υψηλού κινδύνου μία εναλλακτική στη χημειοθεραπεία, η οποία παράλληλα είναι καινοτόμος, αποτελεσματική και για την οποία υπήρχε μεγάλη ανάγκη».

 

Το όφελος του blinatumomab ως προς την επιβίωση ήταν ανεξάρτητο της αλλογενούς μεταμόσχευσης βλαστικών κυττάρων (allogeneic stem cell transplantation: alloSCT) καθώς η διάμεση OS ήταν 6,9 μήνες για το blinatumomab έναντι 3,9 μηνών για τη SOC. Η βελτίωση της OS ήταν σε γενικές γραμμές σταθερή, ανεξάρτητα από την ηλικία, την προηγούμενη θεραπεία διάσωσης ή την προηγούμενη αλλογενή SCT.  Η τάξη μεγέθους αυτού του οφέλους φάνηκε να είναι μεγαλύτερη στις πρώιμες γραμμές θεραπείας διάσωσης. Ουδετεροπενία και λοίμωξη βαθμού 3 και άνω εμφανίστηκαν λιγότερο συχνά με το blinatumomab σε σύγκριση με τη SOC, ενώ τα νευρολογικά συμβάντα εμφανίστηκαν σε παρόμοια ποσοστά μεταξύ των σκελών.

 

«Οι ενήλικες με αρνητική για το χρωμόσωμα Philadelphia, υποτροπιάζουσα ή ανθεκτική                  Β-πρόδρομη ΟΛΛ έχουν επείγουσα ανάγκη νέων θεραπευτικών επιλογών», δήλωσε ο Hagop M. Kantarjian, M.D., Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Λευχαιμίας στο MD Anderson Cancer Center του Πανεπιστημίου του Τέξας, στο Χιούστον του Τέξας. «Τα αποτελέσματα από τη μελέτη TOWER ενισχύουν τη δυναμική αυτής της ανοσοθεραπείας που αποτελείται από έναν μόνο αμφιειδικό αντίσωμα στρατολόγησης, η οποία βοήθησε ένα υψηλότερο ποσοστό ασθενών να επιτύχει μοριακή ανταπόκριση (minimal residual disease: MRD response) έναντι της συνήθους χημειοθεραπείας, επισημαίνοντας το βάθος και την ποιότητα των υφέσεων που επιτυγχάνονται».

 

Η αξιολόγηση των βασικών δευτερευόντων τελικών σημείων κατέδειξε ότι τα ποσοστά ύφεσης ήταν επίσης υψηλότερα με το blinatumomab έναντι της SOC. Στην ομάδα του blinatumomab, το 34% των ασθενών πέτυχαν πλήρη ύφεση έναντι του 16% στην ομάδα της SOC. Οι ασθενείς που έλαβαν blinatumomab είχαν επίσης υψηλότερα ποσοστά συνδυαστικής πλήρους ύφεσης ή πλήρους ύφεσης με μερική ή ατελή αιματολογική αποκατάσταση (44% έναντι 25%).

 

Μεταξύ των ασθενών με πλήρη ύφεση ή πλήρη ύφεση με μερική ή ατελή αιματολογική αποκατάσταση, το 76% στην ομάδα του blinatumomab έναντι του 48% στην ομάδα της SOC πέτυχαν αρνητική MRD, ένας δείκτης εκρίζωσης της υπολειμματικής νόσου σε μοριακό επίπεδο. Επίσης μεταξύ αυτών των ασθενών, η διάμεση διάρκεια της ύφεσης ήταν 7,3 μήνες στην ομάδα του blinatumomab έναντι 4,6 μηνών στην ομάδα της SOC. Για το βασικό δευτερεύον τελικό σημείο, που αφορά την αποτελεσματικότητα στην επιβίωση χωρίς συμβάντα, οι εξαμηνιαίες εκτιμήσεις στις ομάδες του blinatumomab και της χημειοθεραπείας ήταν 30,7% και 12,5%, ενώ η αναλογία κινδύνου (HR) ήταν 0,55 (95 CI: 0,43, 0,71), ευνοϊκή για το blinatumomab.

 

«Ως η πρώτη μελέτη μίας ανοσοθεραπείας που επέδειξε όφελος ως προς τη συνολική επιβίωση σε ενηλίκους ασθενείς με αρνητική για το χρωμόσωμα Philadelphia, υποτροπιάζουσα ή ανθεκτική Β-πρόδρομη ΟΛΛ, η μελέτη TOWER αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προόδου στην κατανόηση αυτής της επιθετικής, ιδιαιτέρως ορφανής νόσου», δήλωσε ο Sean E. Harper, M.D., Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Έρευνας και Ανάπτυξης της Amgen. «Όπως καταδεικνύεται από τα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν σήμερα στο New England Journal of Medicine, το blinatumomab αποδεδειγμένα βελτίωσε τη συνολική επιβίωση, αύξησε τα ποσοστά ύφεσης και μείωσε την ελάχιστη υπολειμματική νόσο σε εκείνους τους ασθενείς υψηλού κινδύνου που προηγουμένως είχαν περιορισμένες αποτελεσματικές επιλογές».

 

Τα αποτελέσματα ασφαλείας μεταξύ των ασθενών που λάμβαναν blinatumomab ήταν συγκρίσιμα με εκείνα που παρατηρήθηκαν στις μελέτες Φάσης 2 σε ενηλίκους ασθενείς με αρνητική για το χρωμόσωμα Philadelphia, υποτροπιάζουσα ή ανθεκτική Β-πρόδρομη ΟΛΛ. Από τα πιο συχνά εμφανιζόμενα ανεπιθύμητα συμβάντα (ποσοστό επίπτωσης ≥10%) στο σκέλος του blinatumomab, μόνο τρία (βήχας, πυρεξία, σύνδρομο απελευθέρωσης κυτταροκινών) παρουσιάστηκαν με υψηλότερη συχνότητα (τουλάχιστον κατά 5%) για το blinatumomab σε σύγκριση με εκείνο για τη συνήθη χημειοθεραπεία.

 

Η ΟΛΛ είναι ένας σπάνιος και ταχέως εξελισσόμενος καρκίνος του αίματος και του μυελού των οστών.1,2 Οι ενήλικοι ασθενείς που διαγιγνώσκονται με αρνητική για το χρωμόσωμα Philadelphia, Β-πρόδρομη ΟΛΛ, είναι συχνά νέοι, με διάμεση ηλικία 34-39 ετών κατά τη διάγνωση.3,4 Επί του παρόντος, δεν υπάρχει κάποιο ευρέως αποδεκτό σχήμα θεραπείας για ενηλίκους ασθενείς με υποτροπιάζουσα ή ανθεκτική ΟΛΛ πέρα από τη χημειοθεραπεία.5 Οι ενήλικοι ασθενείς με υποτροπιάζουσα ή ανθεκτική ΟΛΛ συνήθως έχουν πολύ πτωχή πρόγνωση, με διάμεση επιβίωση από τρεις έως πέντε μήνες.6

 

Σχετικά με τη μελέτη TOWER

Η μελέτη TOWER ήταν μία τυχαιοποιημένη, ανοιχτή κλινική μελέτη Φάσης 3 για τη διερεύνηση της αποτελεσματικότητας του blinatumomab έναντι συνήθους χημειοθεραπείας σε 405 ενηλίκους ασθενείς με αρνητική για το χρωμόσωμα Philadelphia, υποτροπιάζουσα ή ανθεκτική Β-πρόδρομη ΟΛΛ. Οι ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν σε αναλογία 2:1 για να λαμβάνουν blinatumomab (n=271) ή θεραπεία της επιλογής του ερευνητή μεταξύ ενός από τέσσερα καθοριζόμενα στο πρωτόκολλο σχήματα συνήθους χημειοθεραπείας (n=134). Το κύριο καταληκτικό σημείο ήταν η συνολική επιβίωση (OS). Σημαντικά δευτερεύοντα καταληκτικά σημεία περιλάμβαναν την πλήρη ύφεση εντός 12 εβδομάδων, το συνδυασμό της πλήρους ύφεσης και της πλήρους ύφεσης με μερική ή ατελή αιματολογική αποκατάσταση και την επιβίωση χωρίς συμβάντα. Άλλα δευτερεύοντα καταληκτικά σημεία περιλάμβαναν τη διάρκεια της ύφεσης, τη μοριακή ύφεση (MRD remission: <10–4), καθώς και το ποσοστό ασθενών που οδηγήθηκαν σε αλλογενή μεταμόσχευση.

 

Η μελέτη TOWER είναι η μελέτη επιβεβαίωσης για το blinatumomab. Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με τη δοκιμή στον ιστότοπο ClinicalTrials.gov.

 

Σχετικά με την ΟΛΛ σε ενηλίκους ασθενείς

Στις ΗΠΑ, η συχνότητα της ΟΛΛ σε ενηλίκους είναι κατά προσέγγιση 0,9 ανά 100.000 άτομα ετησίως.7 Η συχνότητα  της ΟΛΛ σε ενηλίκους στις Ευρωπαϊκές χώρες είναι εν γένει μεταξύ 0,6 και 0,9 ανά 100.000 άτομα ετησίως.7 Στην ΟΛΛ σε ενηλίκους, κατά προσέγγιση το 75% των ασθενών έχουν Β-πρόδρομη ΟΛΛ, από τους οποίους το 75%-80% είναι αρνητικοί για το χρωμόσωμα Philadelphia και περίπου οι μισοί θα είναι ανθεκτικοί στη θεραπεία ή θα έχουν υποτροπιάσει.Στις ΗΠΑ, η εμφάνιση αρνητικής για το χρωμόσωμα Philadelphia, υποτροπιάζουσας ή ανθεκτικής Β-πρόδρομης ΟΛΛ σε ενηλίκους ασθενείς ήταν κατά προσέγγιση 650 ασθενείς το 2015, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) η εκτίμηση εμφάνισης είναι κατά προσέγγιση 1.200 ασθενείς ετησίως.7,8

 

Σχετικά με το blinatumomab (μπλινατουμομάμπη)

Το blinatumomab είναι ένα ειδικά κατασκευασμένο αμφιειδικό (bispecific) αντίσωμα στρατολόγησης Τ-κυττάρων (BiTE®), το οποίο συνδέεται ειδικά στο CD19 που εκφράζεται στην επιφάνεια των κυττάρων Β-κυτταρικής σειράς προέλευσης και το CD3 που εκφράζεται στην επιφάνεια των Τ-κυττάρων.

 

Το blinatumomab έλαβε τον χαρακτηρισμό «επαναστατική θεραπεία» και «επιθεώρηση κατά προτεραιότητα» από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ και είναι επί του παρόντος εγκεκριμένο στις ΗΠΑ για τη θεραπεία ασθενών με αρνητική για το χρωμόσωμα Philadelphia, υποτροπιάζουσα ή ανθεκτική Β-πρόδρομη ΟΛΛ. Η ένδειξη αυτή είναι εγκεκριμένη με τη διαδικασία της επιταχυνόμενης έγκρισης. Η έγκριση του Blinatumomab για αυτή την ένδειξη είναι «υπό αίρεση» μέχρι την επικύρωση του κλινικού οφέλους σε επακόλουθες δοκιμές.

 

Τον Νοέμβριο του 2015, το blinatumomab έλαβε άδεια κυκλοφορίας «υπό αίρεση» στην ΕΕ για τη θεραπεία ενηλίκων ασθενών με αρνητική για το χρωμόσωμα Philadelphia, υποτροπιάζουσα ή ανθεκτική Β-πρόδρομη ΟΛΛ.

 

Σχετικά με την τεχνολογία BiTE®

Η χρήση ειδικά κατασκευασμένων αμφιειδικών αντισωμάτων στρατολόγησης Τ-κυττάρων (BiTE®) είναι ένας τύπος ανοσοθεραπείας, που βρίσκεται υπό διερεύνηση για την καταπολέμηση του καρκίνου μέσω της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος στην ανίχνευση και τη στόχευση των κακοήθων κυττάρων. Τα τροποποιημένα αντισώματα είναι σχεδιασμένα για να επιτίθενται σε δύο διαφορετικούς στόχους ταυτόχρονα, αντιπαραθέτοντας έτσι τα Τ-κύτταρα (ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων που είναι σε θέση να καταστρέφουν άλλα κύτταρα που γίνονται αντιληπτά ως απειλή) με τα καρκινικά κύτταρα. Τα ειδικά κατασκευασμένα αντισώματα BiTE® βοηθούν στην τοποθέτηση των Τ-κυττάρων σε απόσταση βολής από το στοχευόμενο κύτταρο, με την επιδίωξη να επιτρέψουν στα Τ-κύτταρα να απελευθερώσουν τοξίνες και να οδηγήσουν στην καταστροφή (απόπτωση) των καρκινικών κυττάρων. Τα ειδικά κατασκευασμένα αντισώματα BiTE® διερευνώνται επί του παρόντος ως προς το δυναμικό τους στην αντιμετώπιση ενός ευρέος φάσματος καρκίνων. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τον ιστότοπο www.biteantibodies.com.

 

Σημαντικές Πληροφορίες Ασφαλείας Προϊόντος για την ΕΕ

Το φάρμακο αυτό τελεί υπό συμπληρωματική παρακολούθηση. Αυτό θα επιτρέψει το γρήγορο προσδιορισμό νέων πληροφοριών ασφάλειας. Ζητείται από τους επαγγελματίες υγείας να αναφέρουν οποιεσδήποτε πιθανολογούμενες ανεπιθύμητες ενέργειες.

 

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που περιγράφονται σε αυτή την ενότητα ταυτοποιήθηκαν στην εγκριτική κλινική μελέτη (N=189). Οι πιο σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της θεραπείας με μπλινατουμομάμπη περιλαμβάνουν: λοιμώξεις (31,7%), νευρολογικά συμβάντα (16,4%), ουδετεροπενία / εμπύρετη ουδετεροπενία (15,3%), σύνδρομο απελευθέρωσης κυτταροκινών (0,5%) και σύνδρομο λύσης όγκου (0,5%). Οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν: αντιδράσεις σχετιζόμενες με την έγχυση (67,2%),  λοιμώξεις (63,0%), πυρεξία (59,8%), κεφαλαλγία (34,4%), εμπύρετη ουδετεροπενία (28%),  περιφερικό οίδημα (25,9%), ναυτία (24,3%), υποκαλιαιμία (23,8%), δυσκοιλιότητα (20,6%), αναιμία (20,1%), βήχας (18,5%), διάρροια (18,0%) τρόμος (17,5%), ουδετεροπενία (17,5%), κοιλιακό άλγος (16,9%), αϋπνία (15,3%), κόπωση (15,3%) και ρίγη (15,3%).

 

Παρακαλείστε να ανατρέξετε στην Περίληψη των Χαρακτηριστικών του Προϊόντος για τις πλήρεις πληροφορίες συνταγογράφησης για την Ευρώπη.

Σχετικά με τη δέσμευση της Amgen στην Ογκολογία

Η Amgen έχει δεσμευτεί να βοηθήσει τους ασθενείς να αντιμετωπίσουν κάποιους από τους πιο δύσκολους τύπους καρκίνου, όπως εκείνοι που είναι ανθεκτικοί στα φάρμακα, εκείνοι που εξελίσσονται πολύ γρήγορα εξαπλωνόμενοι στον οργανισμό και εκείνοι με περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές. Οι θεραπείες υποστηρικτικής φροντίδας της Amgen βοηθούν τους ασθενείς να καταπολεμήσουν ορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες της ισχυρής χημειοθεραπείας, ενώ τα στοχευμένα φάρμακα και οι ανοσοθεραπείες μας εστιάζουν σε περισσότερους από δώδεκα διαφορετικούς τύπους κακοηθειών που κυμαίνονται από αιματολογικούς καρκίνους έως συμπαγείς όγκους. Με δεκαετίες πείρας στην παροχή θεραπειών για ασθενείς με καρκίνο, η Amgen συνεχίζει να αναπτύσσει το χαρτοφυλάκιο καινοτόμων και βιοομοειδών ογκολογικών φαρμάκων που διαθέτει.

 

Σχετικά  με την Amgen

Η Amgen, παραμένοντας πιστή στη δέσμευσή της να αξιοποιεί στο έπακρο τη δυναμική της βιοτεχνολογίας, διερευνώντας τα πολύπλοκα μονοπάτια της νόσου στους ασθενείς που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες, εστιάζεται στην ανακάλυψη, την ανάπτυξη, την παραγωγή και διάθεση καινοτόμων θεραπειών. Η προσέγγιση αυτή, με γνώμονα τη χρήση εργαλείων όπως η προηγμένη ανθρώπινη γενετική, στοχεύει στη διαλεύκανση της πολυπλοκότητας της νόσου και την κατανόηση των βασικών αρχών της ανθρώπινης βιολογίας.

 

Η Amgen, επικεντρώνεται σε θεραπευτικές περιοχές όπου εντοπίζεται ακάλυπτη ιατρική ανάγκη, αξιοποιώντας την πολύχρονη εξειδίκευση και βαθιά γνώση στην παραγωγή βιολογικών φαρμάκων προς όφελος της βελτίωσης της ζωής των ασθενών. Πρωτοπόρος στο χώρο της βιοτεχνολογίας από το 1980, η Amgen είναι σήμερα μια από τις ηγέτιδες ανεξάρτητες εταιρείες βιοτεχνολογίας παγκοσμίως, με θεραπείες που έχουν βοηθήσει εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο, αναπτύσσοντας παράλληλα ένα από τα πιο πρωτοποριακά χαρτοφυλάκια νέων μορίων στη βιοφαρμακευτική βιομηχανία με δυναμική να οδηγήσουν σε νέες, επαναστατικές θεραπευτικές προσεγγίσεις στην μελλοντική αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τον δικτυακό τόπο www.amgen.gr

 

Δηλώσεις που αφορούν σε μελλοντικές εξελίξεις

Αυτό το ενημερωτικό δελτίο περιέχει δηλώσεις που αφορούν σε μελλοντικές εξελίξεις, οι οποίες βασίζονται στις τρέχουσες προσδοκίες και πεποιθήσεις της Amgen. Όλες οι δηλώσεις, εκτός εκείνων που αναφέρονται σε ιστορικά συμβάντα, είναι δηλώσεις που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως αφορώσες σε μελλοντικές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων των εκτιμήσεων εσόδων, λειτουργικών περιθωρίων, κεφαλαιουχικών δαπανών, μετρητών, άλλων χρηματοοικονομικών στατιστικών παραμέτρων, αναμενόμενων νομικών, διαιτητικών, πολιτικών, ρυθμιστικών ή κλινικών αποτελεσμάτων ή πρακτικών, προτύπων ή πρακτικών πελατών ή συνταγογραφούντων γιατρών, ενεργειών και εκβάσεων που σχετίζονται με την κάλυψη των δαπανών, καθώς και άλλων τέτοιων εκτιμήσεων και αποτελεσμάτων. Οι δηλώσεις που αφορούν σε μελλοντικές εξελίξεις περιλαμβάνουν σημαντικούς κινδύνους και αβεβαιότητες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αναπτύσσονται πιο κάτω και περιγράφονται πληρέστερα στις εκθέσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC) των ΗΠΑ που υποβλήθηκαν από την Amgen, συμπεριλαμβανομένων της πλέον πρόσφατης ετήσιας έκθεσής μας στο Έντυπο 10-K και οποιασδήποτε επακόλουθης περιοδικής έκθεσης στο Έντυπο 10-Q και το Έντυπο 8-K. Εκτός εάν σημειώνεται διαφορετικά, η Amgen παρέχει αυτές τις πληροφορίες με βάση τα στοιχεία που ισχύουν έως και την ημερομηνία κυκλοφορίας αυτού του ενημερωτικού δελτίου και δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε υποχρέωση ενημέρωσης οποιασδήποτε δήλωσης που αφορά σε μελλοντικές εξελίξεις και περιέχεται σε αυτό το έγγραφο ως αποτέλεσμα νέων πληροφοριών, μελλοντικών συμβάντων ή άλλων λόγων.

 

Καμία δήλωση που αφορά σε μελλοντικές εξελίξεις δεν μπορεί να είναι εγγυημένη, ενώ τα πραγματικά αποτελέσματα μπορεί να διαφέρουν ουσιωδώς από εκείνα που προβλέπουμε. Τα αποτελέσματά μας μπορεί να επηρεαστούν από την ικανότητά μας να κυκλοφορήσουμε με επιτυχία στην αγορά τόσο νέα όσο και υφιστάμενα προϊόντα στη χώρα μας και διεθνώς, από κλινικές και ρυθμιστικές εξελίξεις που αφορούν σε υφιστάμενα και μελλοντικά προϊόντα, από την ανάπτυξη των πωλήσεων προϊόντων που κυκλοφόρησαν πρόσφατα στην αγορά, από τον ανταγωνισμό που πηγάζει από άλλα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των βιοομοειδών, από δυσκολίες ή καθυστερήσεις στην παρασκευή των προϊόντων μας, καθώς και από τις παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες. Επιπροσθέτως, οι πωλήσεις των προϊόντων μας επηρεάζονται από την πίεση της τιμολογιακής πολιτικής, τον στενό έλεγχο πολιτικών και ευρύτερων δημόσιων φορέων, τις πολιτικές περί κάλυψης της δαπάνης που επιβάλλονται από τρίτους φορείς πληρωμών, συμπεριλαμβανομένων κυβερνήσεων, ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και παρόχων οργανωμένης φροντίδας, ενώ μπορεί να επηρεάζονται από εξελίξεις στις ρυθμιστικές αρχές, την κλινική έρευνα και τις κατευθυντήριες οδηγίες, καθώς και από εγχώριες και διεθνείς τάσεις ως προς την οργανωμένη περίθαλψη και τον περιορισμό του κόστους υγειονομικής φροντίδας. Επιπροσθέτως, η έρευνα, ο έλεγχος, η τιμολόγηση, το μάρκετινγκ και άλλες λειτουργίες υπόκεινται σε εκτεταμένες ρυθμιστικές παρεμβάσεις από εγχώριες και ξένες κυβερνητικές ρυθμιστικές αρχές. Μπορεί να υποπέσουν στην αντίληψή μας, ή την αντίληψη άλλων, προβλήματα σε σχέση με την ασφάλεια, τα ανεπιθύμητα συμβάντα ή την παρασκευαστική διαδικασία των προϊόντων μας μετά την κυκλοφορία τους στην αγορά. Η επιχειρηματική μας δραστηριότητα μπορεί να επηρεαστεί από κυβερνητικές διερευνήσεις, νομικές ενέργειες και αξιώσεις σε σχέση με την προϊοντική ευθύνη. Επίσης, η επιχειρηματική μας δραστηριότητα μπορεί να επηρεαστεί από την ψήφιση νέας φορολογικής νομοθεσίας ή από την έκθεση σε επιπρόσθετες φορολογικές υποχρεώσεις. Εάν δεν εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας ως προς τη συμμόρφωσή μας με τη συμφωνία εταιρικής ακεραιότητας ανάμεσα σε εμάς και την κυβέρνηση των ΗΠΑ, θα μπορούσαμε να υποστούμε σημαντικές κυρώσεις. Επίσης, ενώ εξασφαλίζουμε συστηματικά διπλώματα ευρεσιτεχνίας για τα προϊόντα και την τεχνολογία μας, η προστασία που παρέχεται από τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας και τις σχετικές αιτήσεις μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά, να ακυρωθεί ή να υπονομευθεί από τους ανταγωνιστές μας ή μπορεί να μην καταφέρουμε να επικρατήσουμε σε τρέχουσες και μελλοντικές δικαστικές διαμάχες που αφορούν σε ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Πραγματοποιούμε ένα σημαντικό μέρος των εμπορικών παρασκευαστικών δραστηριοτήτων μας σε κάποιες βασικές παρασκευαστικές μονάδες και επίσης βασιζόμαστε σε τρίτους για ένα μέρος των παρασκευαστικών δραστηριοτήτων μας, ενώ περιορισμοί στις προμήθειες μπορεί να περιορίσουν και τις πωλήσεις ορισμένων από τα υφιστάμενα προϊόντα μας και την ανάπτυξη υποψήφιων προϊόντων. Επίσης, ανταγωνιζόμαστε με άλλες εταιρείες για προς πολλά από τα προϊόντα μας που κυκλοφορούν στην αγορά, καθώς και για την ανακάλυψη και την ανάπτυξη νέων προϊόντων. Η ανακάλυψη ή η ταυτοποίηση νέων υποψήφιων προϊόντων δεν μπορεί να είναι εγγυημένη, ενώ η μετάβαση από τη σύλληψη της ιδέας στο προϊόν είναι αβέβαιη. Κατά συνέπεια, δεν μπορεί να υπάρξει εγγύηση ότι οποιοδήποτε συγκεκριμένο υποψήφιο προϊόν θα στεφθεί από επιτυχία και θα μπορέσει να διατεθεί στο εμπόριο. Επίσης, ένα μέρος των πρώτων υλών, του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και των συστατικών μερών των προϊόντων μας παρέχονται από αποκλειστικούς τρίτους προμηθευτές. Ορισμένοι από τους διανομείς, τους πελάτες και τους φορείς πληρωμών έχουν ουσιαστική διαπραγματευτική δύναμη στις συναλλαγές τους μαζί μας. Η ανακάλυψη σημαντικών προβλημάτων με ένα προϊόν παρόμοιο με κάποιο από τα δικά μας προϊόντα που θα ενοχοποιεί μία ολόκληρη κατηγορία προϊόντων θα μπορούσε να έχει σημαντική αρνητική επίδραση στις πωλήσεις των εν λόγω προϊόντων, καθώς και στην επιχειρηματική μας απόδοση και τα λειτουργικά αποτελέσματά μας. Οι προσπάθειές μας για την εξαγορά άλλων εταιρειών ή προϊόντων, καθώς και για την ενσωμάτωση των λειτουργιών των εταιρειών που έχουμε εξαγοράσει μπορεί να μην είναι επιτυχείς. Μπορεί να μην είμαστε σε θέση να έχουμε πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές και τις πιστωτικές αγορές με ευνοϊκούς για εμάς όρους ή και καθόλου. Εξαρτώμαστε όλο και περισσότερο από τα πληροφοριακά τεχνολογικά συστήματα, τις υποδομές και την ασφάλεια των δεδομένων. Η τιμή της μετοχής μας είναι ευμετάβλητη και μπορεί να επηρεαστεί από πολλά και διάφορα συμβάντα. Η επιχειρηματική μας απόδοση θα μπορούσε να επηρεάσει ή να περιορίσει τη δυνατότητα του Διοικητικού Συμβουλίου μας να ανακοινώσει μέρισμα ή την ικανότητά μας να πληρώσουμε μέρισμα ή να προβούμε στην επαναγορά κοινών μετοχών μας.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.