Με τη συνδυασμένη χρήση laser και υπερήχων η θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας είναι πιο αποτελεσματική από ποτέ!

Facebooktwitterpinterest

Ο φόβος και η ανασφάλεια για την αιμορροΐδοπάθεια είναι πλέον παρελθόν! Σήμερα, με τη συνδυασμένη χρήση υψίσυχνων doppler, ανώδυνων χειρουργικών laser και ειδικά εξελιγμένων οπτικών ινών, η θεραπεία της αιμορροϊδικής νόσου είναι

αμεσότερη, απλούστερη, πιο αναίμακτη και πιο αποτελεσματική από ποτέ! Όχι μόνο στα πρώιμα αλλά και στα προχωρημένα στάδια!
Τι είναι οι αιμορροΐδες;
Οι αιμορροΐδες είναι αγγειακά «μαξιλαράκια» που αποτελούν φυσιολογικό ανατομικό στοιχείο της περιοχής και συμβάλλουν στο μηχανισμό εγκράτειας του εντέρου. Το πρόβλημα (αιμορροΐδοπάθεια) ξεκινά όταν οι αιμορροΐδες διογκώνονται και φουσκώνουν και οι ιστοί που τις κρατούν στην θέση τους χαλαρώνουν.
Η αιμορροϊδοπάθεια (γνωστή στο ευρύ κοινό ως «αιμορροΐδες»), είναι μία από τις πιο συχνές παθήσεις που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα της καθημερινής ζωής του πάσχοντος. Οι αιμορροΐδες διακρίνονται σε εσωτερικές και εξωτερικές.
Οι εσωτερικές αιμορροΐδες και ανάλογα με τη βαρύτητα τους ταξινομούνται σε 4 στάδια:
Στάδιο 1: οι αιμορροΐδες προβάλλουν ελαφρά στον πρωκτικό σωλήνα με αποτέλεσμα να προξενούν κάποια αιμορραγία.
Στάδιο 2 : οι αιμορροΐδικοί όζοι αιμοραγούν και προπίπτουν στον πρωκτικό σωλήνα κατά την κένωση αλλά ανατάσσονται (μαζεύουν), αυτόματα κατόπιν αυτής.
Στάδιο 3: οι αιμορροΐδικοί όζοι αιμορραγούν και προπίπτουν (κρέμονται) στον πρωκτικό σωλήνα και μπορούν να αναταχθούν (μαζεύονται) μόνο με χειρισμό από τον ασθενή.
Στάδιο 4: οι αιμορροΐδικοί όζοι αιμορραγούν και προπίπτουν μονίμως εκτός του πρωκτικού σωλήνα χωρίς να ανατάσσονται, προξενώντας πόνο, έντονο ερεθισμό και αιμορραγία.
Ποια είναι τα αίτια της αιμορροϊδοπάθειας;
Η δυσκοιλιότητα είναι μια από τις κύριες αιτίες της αιμορροϊδοπάθειας. Η δυσκοιλιότητα μπορεί να οφείλεται στην κληρονομικότητα ή σε άλλους λόγους, π.χ. διατροφή που υπολείπεται σε φυτικές ίνες. Άλλες αιτίες που συμβάλλουν στην εμφάνιση των αιμορροΐδων είναι:
• Η εγκυμοσύνη (τις περισσότερες φορές οι γυναίκες αυτές απαλλάσσονται από τις αιμορροΐδες, μετά το πέρας της εγκυμοσύνης.
• Η ηλικία, διότι υπάρχει χαλάρωση των ιστών.
• Ο χρόνιος έντονος βήχας.
• Κληρονομική προδιάθεση.
Οι αιμορροΐδες όπως και όλες οι παθήσεις του πρωκτού πολύ συχνά είναι ταμπού, με αποτέλεσμα ο ασθενής να αισθάνεται άβολα να συμβουλευτεί τον ιατρό για το πρόβλημά του. Συνήθως οι ασθενείς με αιμορροϊδοπάθεια απευθύνονται στον ιατρό αργά, όταν η κατάσταση είναι ήδη πολύ βεβαρυμμένη με αιμορροΐδες 3ου ή 4ου βαθμού. Σε αρκετές περιπτώσεις αυτές συνυπάρχουν με θρόμβωση, διαπύηση ή και θρομβωμένες εξωτερικές αιμορροΐδες.
Ποια συμπτώματα βιώνει ο ασθενής με αιμορροΐδες;
Οι ασθενείς με αιρροϊδοπάθεια, συνηθέστερα βιώνουν:
• Πόνο
• Αιμορραγία
• Έκκριση βλέννης
• Τοπικό ερεθισμό
• Κνησμό
• Ασυμπτωματική ή επώδυνη διόγκωση
• Αίσθημα ατελούς κένωσης
Τι περιλαμβάνει η συντηρητική αντιμετώπιση της αιμορροϊδοπάθειας;
Η συντηρητική θεραπεία των αιμορροΐδων συνίσταται στα αρχικά στάδια της νόσου και επιδιώκει τη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών και την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.
Οι δύο απλούστεροι αλλά απολύτως απαραίτητοι τρόποι για να επιτευχθεί είναι η αυξημένη πρόσληψη νερού και η πλούσια σε φυτικές ίνες διατροφή. Ειδικότερα, το Αμερικανικό Κολέγιο Χειρουργών Παχέος Εντέρου και Ορθού συμβουλεύει την κατανάλωση 6-8 ποτηριών νερού και τουλάχιστον 30 γραμμαρίων φυτικών ινών καθημερινά.
Το διάβασμα περιοδικών και η σπατάλη πολλού χρόνου στην λεκάνη της τουαλέτας πρέπει να αποφεύγεται επιμελώς.
Η χρήση τοπικών περιπρωκτικών αλοιφών μπορεί να βοηθήσει αλλά μόνο παροδικά. Η κατάχρηση των σχετικών σκευασμάτων μπορεί να οδηγήσει σε ατροφία του δέρματος του πρωκτού (λόγω της κορτιζόνης που συχνά περιέχουν) αλλά και σε επικίνδυνες μορφές περιπρωκτικής δερματίτιδας που ενδέχεται να καταστεί ακόμη πιο επώδυνη και δύσκολη να θεραπευτεί από τις ίδιες τις αιμορροΐδες.
Ποια είναι η πλέον σύγχρονη και ελάχιστα επεμβατική θεραπεία των αιμορροΐδων;
Οι παραδοσιακές θεραπείες της αιμορροϊδοπάθειας (σφιγκτηροτοµή, αιµορροϊδεκτοµή, διαστολή, κ.α.) παρά τη συνεισφορά τους στην αντιμετώπιση της νόσου συχνά συνοδεύονταν από προβλήματα πόνου, παρατεταμένης ανάρρωσης, υποτροπών ή επιπλοκών (ακράτειας, στενώσεων, κ.α.) με αποτέλεσμα οι ασθενείς εκτός από το ταμπού, να χρειάζεται να υπερβούν και το φόβο για τη θεραπεία.
Η ανάγκη για πιο σύγχρονη, ανώδυνη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της αιμορροϊδοπάθειας οδήγησε τα τελευταία χρόνια σε μια τελείως διαφορετική προσέγγιση: ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι, φιλικότερες προς τον ασθενή, με καλύτερη ποιότητα θεραπείας, χωρίς τα προβλήματα των ακρωτηριαστικών (εκτομικών) μεθόδων.
Η σύγχρονη, ελάχιστα επεμβατική θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας πραγματοποιείται με:
Αιμορροΐδοπηξία με laser (μέθοδος HeLP): η θεραπεία πραγματοποιείται με τη χρήση υψίσυχνου ντόπλερ το οποίο εντοπίζει με ακρίβεια τα αγγεία που τροφοδοτούν τους αιμορροϊδικούς όζους και στη συνέχεια με τη χρήση ειδικού διοδικού laser προκαλούμε θρόμβωση, ισχαιμία και συρρίκνωση των αιμορροϊδικών όζων με άριστα θεραπευτικά αποτελέσματα.
Η αιμορροϊδοπηξία με laser χρησιμοποιείται αντί για βλεννογονική πτύχωση με ραφές (anal lifting) που συνεπάγεται παρέμβαση στη φυσική ανατομία της περιοχής και συνοδεύεται από ιδιαίτερο πόνο.
Η μέθοδος HeLP είναι ιδανική για τις αιμορροΐδες αρχικών σταδίων που αιμορραγούν. Τα αποτελέσματά της είναι άμεσα και η χρήση της συνοδεύεται από την ικανοποίηση των ασθενών που μπορούν άμεσα να επιστρέψουν στο σπίτι τους και από την επόμενη ημέρα στις καθημερινές τους ασχολίες χωρίς να χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα ή φαρμακευτική αγωγή.
Αιμορροϊδοπλαστική LHP: η θεραπεία πραγματοποιείται με τη χρήση ανώδυνου χειρουργικού laser που μέσα από μια μικρή οπή με ειδικούς καθετήρες ινών επιτρέπει να παρεμβαίνουμε με μικροχειρουργική ακρίβεια μέσα στον αιμορροϊδικό όζο επιτυγχάνοντας όχι τον ακρωτηριασμό αλλά τη συρρίκνωση και την ισχαιμία των αιμορροΐδων και των μαξιλαριών τους και την συνακόλουθη ανάρτηση του πλεονάζοντος ιστού που προπίπτει.
Η θεραπεία είναι απόλυτα ασφαλής για τον σφικτήρα και το βλεννογόνο που προσκολλάται στα υποκείμενα στρώματα αποφεύγοντας ενδεχόμενη υποτροπή και νέα βλεννογονική πρόπτωση.
Η αιμορροϊδοπλαστική (LHP) είναι εντελώς ανώδυνη και αναίμακτη θεραπεία, πραγματοποιείται υπό τοπική ή περιοχική αναισθησία χωρίς ανάγκη χρήσης αναλγητικών φαρμάκων κατά το πρώτο 24ωρο μετά την επέμβαση.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της χρήσης laser και υπερήχων για την αντιμετώπιση της αιμορροϊδοπάθειας;
Η σύγχρονη θεραπευτική αντιμετώπιση της αιμορροϊδοπάθειας με την πλέον σύγχρονη τεχνολογία υπερήχων και ειδικά εξελιγμένων χειρουργικών laser υπερβαίνει τα προβλήματα των χειρουργικών τεχνικών θεραπείας.
Με απόλυτο σεβασμό στη φυσική ανατομία του ασθενούς δίνει λύση στο πρόβλημα της αιμορροϊδοπάθειας ανώδυνα και αναίμακτα όχι μόνο στα πρώιμα αλλά στα προχωρημένα στάδια της ασθένειας:
• Οι αιμορροΐδες δεν απομακρύνονται ως συνήθως, αλλά συρρικνώνονται.
• Οι τομές και τα ράμματα δεν είναι πλέον απαραίτητα.
• Το ρίσκο των ανοιχτών πληγών έχει μειωθεί.
• Αποτρέπουν το ενδεχόμενο της μόλυνσης.
• Διατηρούν ανεπηρέαστη τη φυσική ανατομική δομή του ασθενούς
• Η ενέργεια των laser τονώνει τον υποκείμενο ιστό προάγοντας τη σύσφιξη του υφιστάμενου και την ανάπτυξη νέου συνδετικού ιστού.
• Δίνουν λύση στην αιμορροϊδοπάθεια αντιμετωπίζεται ανώδυνα και με ασφάλεια όχι μόνο στα πρώιμα αλλά στα προχωρημένα στάδια.
Τα προβλήματα των εκτομικών μεθόδων είναι πλέον παρελθόν. Η χρήση της ειδικά εξελιγμένων τεχνολογιών καθιστά τη θεραπεία της αιμορροϊδικής νόσου πιο απλή, πιο αναίμακτη και πιο αποτελεσματική από ποτέ!
Περικλής Χρυσοχέρης – Χειρουργός

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.