Διατήρηση αποτελέσματος ορθοδοντικής θεραπείας

Facebooktwitterpinterest

Θέμα της σημερινής ανάρτησης είναι η διατήρηση του θεραπευτικού αποτελέσματος της ορθοδοντικής θεραπείας. Ως προς την ίδια την ορθοδοντική θεραπεία,και πώς μπορούν να αδράξουν την ευκαιρία και οι ενήλικες να ισιώσουν τα δόντια τους και μάλιστα με ελάχιστα ορατά σιδεράκια, δηλαδή την αισθητική ορθοδοντική ενηλίκων θα μιλήσουμε σε μελλοντική ανάρτηση.

Ανοίγω μια παρένθεση και λέω ότι αν φοβόσασταν να βάλετε σιδεράκια στην εφηβεία μήπως σας κοροϊδέψουν τα υπόλοιπα παιδάκια ή δεν είχατε τη δυνατότητα για τον οποιοδήποτε λόγο,τώρα ως ενήλικες που είσαστε πιο συνειδητοποιημένοι,δεν είναι αργά να διορθώσετε το χαμόγελο και να απαλλαγείτε από τα στραβά σας δόντια.
“Ορθοδοντική ενηλίκων” κύριοι και κυρίες.Όλο και περισσότεροι καταφεύγουν πλέον σε αυτή τη λύση,μια και ένα ωραίο χαμόγελο ανοίγει πόρτες. Και πλέον υπάρχουν και αισθητικά συστήματα στα οποία τα σιδεράκια είναι ελάχιστα ορατά. Κλείνω παρένθεση και συνεχίζω.
Ωραία λοιπόν πήρατε την απόφαση να κάνετε την ορθοδοντική θεραπεία. Βάλατε και τα αντιαισθητικά μαύρα σιδεράκια και πιθανόν να σας κοροϊδεύαν και κάποιοι συνομήλικοί σας.Θα αισθανόσασταν περίπου έτσι


και ας είσασταν κάπως έτσι

Δυστυχώς στην εφηβεία που οι περισσότεροι βάζουν τα σιδεράκια,έχουν μια κάπως στρεβλή ιδέα για τον εαυτό τους,μια και η ψυχολογία δεν είναι η καλύτερη. Το σώμα αλλάζει,οι ορμόνες εκρήγνυνται,οι ευθύνες αυξάνονται.
Περιμένατε μέχρι το τέλος της ορθοδοντικής θεραπείας(περίπου ένα με δύο χρόνια ανάλογα με τη βαρύτητα του περιστατικού) και ήρθε η ώρα να απαλλαγείτε από τα σιδεράκια και να θαυμάσετε το καινούριο σας χαμόγελο.

Πολύ ωραίο το αποτέλεσμα για το οποίο κοπιάσατε τόσο εσείς όσο και οι γονείς σας αλλά και ο ορθοδοντικός σας.Και όταν σας έβγαλε τα σιδεράκια τι σας είπε;

“Πάρε αυτό το μασελάκι 
                                    

Θα το φοράς στην αρχή για 6 μήνες ή ένα χρόνο και στη συνέχεια θα πρέπει να το φοράς κάποιες μέρες της εβδομάδας όταν κοιμάσαι για να διατηρηθεί αυτό το χαμόγελο”

Και εσείς τί ακούσατε;

Μπλα μπλα μπλα συνέχεια θα μπλα μπλα μπλα διατηρηθεί αυτό το χαμόγελο”

Δυστυχώς δεν μπορώ να επιβραβεύσω την επιλεκτική σας ακοή.Έτσι σαμποτάρατε τις πιθανότητες να διατηρηθεί το αποτέλεσμα της ορθοδοντικής θεραπείας ,για το οποίο αφιερώσατε τόσο κόπο,χρόνο και προσδοκίες. Και αν δεν σας μίλησε ο ορθοδοντικός για να σας δώσει τις κατάλληλες οδηγίες ή δεν επέμεινε,γιατί και αυτό είναι πιθανό,λάθος του μεγάλο.
Το μασελάκι που σας έδωσε ο ορθοδοντικός λέγεται μηχάνημα σταθεροποίησης της ορθοδοντικής θεραπείας (ή retainer στην αγγλική επιστημονική ορολογία) και σκοπό έχει να διατηρήσει το αποτέλεσμα της ορθοδοντικής θεραπείας,μια και τα δόντια έχουν την τάση να κουνιούνται,με αποτέλεσμα να υπάρχει πιθανότητα να στραβώσουν.Μετά την αφαίρεση των συρμάτων πρέπει να το φοράνε οι ασθενείς συνέχεια για κάποιο διάστημα, που εξαρτάται από τη φύση και την έκταση του προβλήματος τους,και στη συνέχεια να το φοράνε δύο με τρεις φορές την εβδομάδα για πάντα ή να κάνουν μια μόνιμη ακινητοποίηση δοντιών.
Παρακάτω θα δούμε πραγματικά παραδείγματα ασθενών με μηχάνημα σταθεροποίησης αλλά και με ακινητοποίηση.

 

Ακινητοποίηση άνω δοντιών

Συνήθως στα κάτω γίνεται ακινητοποίηση και στα άνω μηχάνημα σταθεροποίησης χωρίς όμως αυτό να είναι κανόνας.Όλα γίνονται πάντα σε συνεννόηση με τον ασθενή και τα θέλω του.

Τί γίνεται όταν δεν φοράμε το μασελάκι ή δεν έχουμε κάνει ακινητοποίηση;

Ο ασθενής της φωτογραφίας έκανε ορθοδοντική ως έφηβος.Δε φόραγε το μασελάκι οπότε τα δόντια ξεκινησαν να ξαναστραβώνουν.

Και αυτό όλο και θα χειροτέρευε.Πάλι καλά ήταν συνειδητοποιημένος οπότε κάναμε ένα ορθοδοντικό μηχάνημα για να ξαναϊσιώσουν τα δόντια,το οποίο θα φοράει για περίπου έξι μήνες και στη συνέχεια θα γίνει μηχάνημα σταθεροποίησης ή μια ακίνητη σταθεροποίηση.

 

 

                    
                 “Και τί φωνάζεις γιατρέ αφού διορθώνεται το πρόβλημα;”

                                 

Το πρόβλημα διορθώνεται επειδή ο ασθενής αναζήτησε συνειδητοποιημένα τη λύση του.Θα μπορούσε να το αφήσει με ένα ωχ-αδελφε-τωρα-που-να-τρέχω στυλ μέχρι που τα δόντια μπορεί να στράβωναν τόσο πολύ που να χρειαζόταν επανάληψη της ορθοδοντικής θεραπείας.Πάλι σιδεράκια δηλαδή.
Αλλά ακόμα και αυτή η λύση,του ορθοδοντικού μηχανήματος δηλαδή, έχει ένα κόστος τόσο σε χρόνο από τη μεριά του ασθενούς όσο και χρηματικό.
Για αυτό λοιπόν φοράτε τα ορθοδοντικά σας μηχανήματα σταθεροποίησης ή κάνετε μια ακίνητη σταθεροποίηση.Και αν δεν τα έχετε ή δεν εφαρμόζουν πια τόσο καλά φτιάξτε καινούρια.Σκεφτείτε πόσο κόπο κάνατε για να ισιώσουν τα δόντια σας και πως κινδυνεύετε να πετάξετε αυτόν τον κόπο στο καλάθι των αχρήστων.

Ελπίζω να σας ενημέρωσα.Πολλά και καλά χαμόγελα!!

 

Σωτήρης Β. Βλασταράκος

Κράτα το

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.