Trigger Points – Επώδυνα Μυοπεριτοναϊκά σημεία – Πιασμένοι μύες

Facebooktwitterpinterest

Τα trigger points ή αλλιώς επώδυνα μυοπεριτοναϊκά σημεία είναι σημεία που εντοπίζονται μέσα στους μυς και δίνουν την αίσθηση ενός σκληρού “κόμπου” ανάμεσα στις μυϊκές ίνες.
Τα σημεία αυτά πρωτομελετήθηκαν το  1942 από την Αμερικανίδα Δρ. Janet Travell.

Χαρακτηριστικό των σημείων αυτών είναι η “πυροδότηση” ή “αντανάκλαση πόνου”, σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος για το καθένα, εφόσον αυτά πιεστούν. Η δημιουργία των σημείων αυτών δεν οφείλεται σε τοπικό τραυματισμό ή φλεγμονή. Η επικρατούσα αντίληψη είναι πως τα σημεία αυτά δημιουργούνται λόγω καταπόνησης των μυών η οποία μπορεί να οφείλεται σε κακή στάση στην εργασία, περιττό βάρος, έλλειψη άσκησης και διατάσεων, παλαιότερους τραυματισμούς που δεν αποκαταστάθηκαν σωστά κ.α.

Εδώ μπορείτε να βρείτε μια πολύ χρήσιμη ιστοσελίδα στα Αγγλικά με κατηγοριοποίηση των trigger points ανά μύ, ανά περιοχή του σώματος που αντανακλούν αλλά και ανά σύμπτωμα που προκαλούν:  http://www.triggerpoints.net/

Εικόνα 1. Με X είναι σημειωμένα κάποια κλασσικά trigger points μυών του αυχένα και με κόκκινο βλέπουμε την περιοχή στην οποία αντανακλούν πόνο.

Η εμφάνιση των trigger points είναι πολύ συχνή και είναι πολύ πιθανόν εσείς που διαβάζετε αυτό το άρθρο αυτή τη στιγμή να έχετε αρκετά trigger points στους μύες σας. Τα σημεία αυτά είναι υπεύθυνα για απροσδιόριστους μυϊκούς και σκελετικούς πόνους και πολύ συχνά ο ασθενής δεν γνωρίζει πως τα σημεία αυτά πονούν μέχρι κάποιος θεραπευτής να τα ψηλαφίσει και να τα πιέσει. Τις περισσότερες φορές ασθενείς που έχουν εντοπίσει τέτοια (συνήθως ευμεγέθη) σημεία τα περιγράφουν ως “σφιγμένα νεύρα ή “κόμπους“ ή αναφέρουν πως τους “πονάει ένα νεύρο”. Φυσικά αυτό δεν είναι αλήθεια παρά μια εσφαλμένη εντύπωση πως τα νεύρα είναι τόσο εύκολο να ψηλαφηθούν και πως ευθύνονται για τέτοιου είδους σημεία στο σώμα.

Η θεραπεία των trigger points τώρα είναι σχετικά εύκολη και πολύ συχνά οι ασθενείς αναφέρουν πολύ θεαματική βελτίωση ακόμα και μετά από λίγες συνεδρίες. Η πιο διαδεδομένη θεραπεία τους είναι η μυϊκή ισχαιμική πίεση κατά την οποία τα σημεία αυτά πιέζονται στατικά από τον θεραπευτή και σε ένταση ανάλογα με το επίπεδο του πόνου του για ώστε να χαλαρώσουν. Άλλες τεχνικές για τα trigger points είναι η στεγνή βελόνα, οι διατάσεις και οι διάφορες μορφές ηλεκτροθεραπείας.

Εικόνα 2. Εφαρμογή μυϊκής ισχαιμικής πίεσης σε trigger point του αυχένα και με κόκκινο η αντανάκλαση πόνου του συγκεκριμένου σημείου.

Οι σφιγμένοι μύες και τα trigger points είναι ο πιο συχνός λόγος δυσκαμψίας και μειωμένης κινητικότητας στον αυχένα, τη μέση και την πλάτη αλλά και στα υπόλοιπα σημεία του σώματος. Η ύπαρξη trigger points τώρα μπορεί να οδηγήσει σε “μπλοκαρίσματα” των αρθρώσεων μεταξύ των σπονδύλων ή σε άλλες μεγάλες αρθρώσεις του σώματος και δυνητικά να προκαλέσει στο μέλλον φθορά σε αυτές τις αρθρώσεις και αρθρικό πόνο. Η Χειροπρακτική μέσω των Χειροπρακτικών ανατάξεων (εξειδικευμένων τεχνικών που επαναφέρουν τις αρθρώσεις στην σωστή τους τροχιά) διορθώνει αυτά τα μπλοκαρίσματα και σε συνδυασμό με την θεραπεία στα trigger points εμποδίζει την επανεμφάνισή τους διορθώνοντας την σωστή θέση του σώματος και των αρθρώσεων.

Τι μπορεί να κάνει η Χειροπρακτική για το πρόβλημα των trigger points :

Ο Χειροπράκτης αφού λάβει ένα πλήρες ιστορικό της κατάστασης σας θα σας κάνει κάποια ειδικά νευρολογικά και ορθοπεδικά τεστ. Θα ψηλαφίσει επίσης την σπονδυλική σας στήλη για να ανιχνεύσει τυχόν “μπλοκαρίσματα” που μπορεί να έχουν υποστεί οι σπόνδυλοι σας και τα οποία δυνητικά μπορούν να προκαλέσουν πόνο. Κατόπιν χρησιμοποιώντας ειδικές τεχνικές (πιέσεις, διατάσεις, Ισομετρικές διατάσεις (PIR) ) που ενδείκνυνται θα προσπαθήσει πρώτα να χαλαρώσει τους σφιγμένους μύες και τα trigger points σε αυτούς και κατόπιν θα σας κάνει τις ειδικές  Χειροπρακτικές ανατάξεις που αποσκοπούν στην ανακούφιση της περιοχής και στην διόρθωση του προβλήματος και όχι μόνο των συμπτωμάτων. Στο τέλος της θεραπείας σας ο Χειροπράκτης θα σας προτείνει ειδικές ασκήσεις με τις οποίες θα μπορέσετε να αποκτήσετε πάλι την χαμένη ελαστικότητά σας καθώς και να δυναμώσετε την πάσχουσα περιοχή. Σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των trigger points είναι οι εξειδικευμένες συμβουλές που μπορεί να σας δώσει ο Χειροπράκτης σας για το πώς να έχετε σωστότερη στάση και να μην καταπονείτε τo σώμα σας.

 

Για περαιτέρω πληροφορίες πάνω στην αντιμετώπιση προβλημάτων των μυών, της σπονδυλικής στήλης και των αρθρώσεων μπορείτε να επικοινωνείτε  στο

bodah@hotmail.com   ή στο 697-9320314 ή στο 211-4063771

Κωνσταντίνος Κοντουβάλης BSc (Hons), D.C., PG Cert (Clin.Chiro)

Δρ. Χειροπρακτικής (UK)
Balance Taping Certified Junior Instructor

Κράτα το

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.