6 τρόφιμα που δεν πρέπει να υπερκαταναλώνεις!

Facebooktwitterpinterest

Μερικά φαγητά είναι τα αγαπημένα σου. Λατρεύεις να τα τρως όσο πιο συχνά γίνεται. Και μερικά μάλιστα δεν λείπουν ποτέ από την καθημερινή διατροφή σου. Μήπως όμως είσαι λιγάκι εξαρτημένη από αυτά; Σκοπός μιας ισορροπημένης διατροφής είναι να περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων και όχι μόνο μία ή δύο συγκεκριμένες.

Είτε προσέχεις πολύ και τρως μόνο λαχανικά και υγιεινές τροφές, είτε ανήκεις σε αυτούς που δεν μπορούν να αποχωριστούν με τίποτα το κρέας και τα γαλακτοκομικά.

Οφείλεις να γνωρίζεις λοιπόν ότι η υπερβολή και η εμμονή με μερικές τροφές μπορεί να δημιουργήσει κάποια προβλήματα στην υγεία σου. Το ότι τρως πολύ καρότο για παράδειγμα επειδή έχει αρκετές θρεπτικές ιδιότητες, δεν σημαίνει κατ’ανάγκην ότι η υπερκατανάλωσή του σε προστατεύει. Και ο διατροφολόγος – διαιτολόγος Νίκος Κριαράς σου εξηγεί γιατί! Όπως επίσης και για άλλα 5 τρόφιμα που η αμέτρητη κατανάλωσή τους μπορεί να ενέχει κάποιους κινδύνους. Μάθε λοιπόν ποια είναι αυτά και ξεκίνα να κρατάς ισορροπίες από εδώ και εμπρός…

1.Καρότο

Αποτελεί ένα τρόφιμο υψηλό σε θρεπτική αξία και πλούσιο σε αντιοξειδωτικά στοιχεία. Προστατεύει τον οργανισμό από τον καρκίνο του πνεύμονα και χάρη στην φαλκαρινόλη, ενισχύει την ποιότητα της όρασης και την ελαστικότητα του δέρματος. Όμως η υπερκατανάλωση του ενέχει τον κίνδυνο της καροτεναιμίας.Είναι η ουσία που ευθύνεται για το κίτρινο δέρμα και τους λεκέδες που μπορεί να έχουν δημιουργηθεί πάνω σε αυτό.Καλύτερα λοιπόν να περιορίσεις αρκετά την κατανάλωσή του εάν μέχρι στιγμής έτρωγες μεγάλη ποσότητα από αυτό καθημερινά.

2.Φυτικές ίνες

Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες θεωρούνται ως η καλύτερη επιλογή για την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος και τη μείωση του πλεονάζοντος σωματικού βάρους. Όμως, η υπερκατανάλωσή τους μπορεί να δράσει αντίθετα και να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές. Με μέτρο λοιπόν τα δημητριακά, η βρώμη, το καστανό ρύζι και τα ζυμαρικά!

3.Γαλακτοκομικά

Όπως ίσως ήδη θα ξέρεις, τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πλούσια σε ασβέστιο, βιταμίνη D, σε φώσφορο και πρωτεΐνες. Προστατεύουν την υγεία των οστών, την εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς και τη σωστή μεταφορά μυικών ώσεων. Τι συμβαίνει όμως όταν γίνεται τεράστια κατανάλωση από τον οργανισμό;Μειώνεται η απορρόφηση του σιδήρου, το οποίο σημαίνει με τη σειρά του ότι θα προκαλέσει χαμηλό αιματοκρίτη, αιμοσφαιρίνη και ερυθρά αιμοσφαίρια.

4.Ψωμί

Είναι η βασική πηγή ενέργειας για κάθε οργανισμό. Προστατεύει τον άνθρωπο και τονώνει το ανοσοποιητικό του σύστημα. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη όμως, αποδείχθηκε ότι η υπερκατανάλωσή του, ειδικά αν είναι ιδιαίτερα επεξεργασμένο μπορεί να εμφανίσει ακμή. Κυρίως στους εφήβους. Λιγότερο ψωμί από εδώ και πέρα λοιπόν γιατί μην ξεχνάς ότι επιπλέον παχαίνει.

5.Λιπαρά ψάρια

Σολομός, σαρδέλες, τόνος ακόμα και κάποια θαλασσινά είναι πλούσιες πηγές υδραργύρου και ω-3 λιπαρών οξέων. Προστατεύουν την υγεία του μυικού συστήματος και γενικά το ανοσοποιητικό σύστημα. Τι προβλήματα όμως μπορεί να προκαλέσει η αλόγιστη καθημερινή κατανάλωσή τους; Λόγω της υψηλής ποσότητας σε υδράργυρο, μπορεί να βλάψει την υγεία και την εύρυθμη λειτουργία του νευρικού και καρδιαγγειακού συστήματος.

6.Κόκκινο κρέας

Το κόκκινο κρέας: μοσχάρι, αρνί και χοιρινό, ενισχύουν την υγεία του αιμοποιητικού και τονώνει την ενέργεια του σώματος. Κι όλα αυτά λόγω της αυξημένης πρόσληψης οξυγόνου. Η υπερκατανάλωση όμως πέρα από προβλήματα χοληστερίνης και άλλων ασθενειών μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης των κυττάρων του σώματος. Και αυτό εξηγείται λόγω κάποιων ιδιαίτερων πρωτεϊνών που βρίσκονται στο τυρί και στα υπόλοιπα ζωικής προελεύσεως.

 

Νικόλαος Κριαράς

Κράτα το

Κράτα το

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.