Ο διαλογισμός αυξάνει τη νοημοσύνη

Facebooktwitterpinterest

Έχετε μετρήσει το IQ σας; Αν τα αποτελέσματα δεν σας ικανοποιούν πλήρως τότε δοκιμάστε και το διαλογισμό…
Πρόσφατες μελέτες διαπίστωσαν ότι ο διαλογισμός, εκτός από τα πολλά οφέλη που προσφέρει στην υγεία μας, μπορεί να αυξήσει και τη νοημοσύνη μας. Με το διαλογισμό μπορούμε να έχουμε υπό έλεγχο τις εγκεφαλικές μας συχνότητες, γεγονός που μπορεί να αυξήσει την οξύνοια μας και να μας κάνει πιο αποδοτικούς στην επίλυση κάποιων προβλημάτων αλλά και πιο προσαρμοστικούς σε νέες καταστάσεις.

Οι έρευνες συμπέραναν, συγκεκριμένα, ότι όσοι έκαναν τακτικά διαλογισμό είχαν κατά 23% πιο αυξημένο IQ σε σχέση με όσους διαλογίζονταν σπάνια ή και καθόλου. Οι εθελοντές που συμμετείχαν στη σχετική έρευνα διαπιστώθηκε ότι είχαν καλλιεργήσει αρκετά τη συγκέντρωση αλλά και τη δημιουργικότητα τους μετά από αρκετές συνεδρίες διαλογισμού.

Πόσο όμως χρόνο πρέπει να αφιερώσει κανείς στο διαλογισμό; Έστω και 20 λεπτά την ημέρα για 4 ημέρες μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη μνήμη αλλά και στη γνωστική λειτουργία συμπέρανε μια άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Consciousness and Cognition.

Εσείς τι ώρα κοιμάστε;

Για να καταφέρετε να αυξήσετε το IQ σας υπάρχει και ένας άλλος τρόπος. Ο ψυχολόγος του School of Economics and Politics Science, Σάτοσι Καζαναβα επισήμανε ότι όσοι κοιμούνται αργά το βράδυ φαίνεται ότι έχουν υψηλότερο IQ σε σχέση με αυτούς που επιλέγουν να κοιμηθούν νωρίς. Πως το εξηγεί αυτό; «Το φεγγάρι μπορεί να μας κάνει να βρισκόμαστε σε εγρήγορση λόγω της ενέργειας του με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος μας να λειτουργεί πιο γρήγορα από εκείνων που αδρανοποιούν τον εγκέφαλο τους από τις 10 το βράδυ» υποστηρίζει ο ψυχολόγος.

Η έρευνα χρησιμοποίησε νεαρούς αμερικανούς εθελοντές και διαπίστωσε ότι όσοι κοιμούνται στις 11 και 40 το βράδυ και ξυπνούν στις 07 και 20 το πρωί έχουν IQ κάτω από το 100. Αντίθετα όσοι κοιμούνται στις 12 και 30 το βράδυ και ξυπνάνε στις 7.50 το πρωί είχαν IQ κοντά στο 125. Η έρευνα τέλος συμπέρανε ότι τα «νυχτοπούλια» είναι πιο κοινωνικοί, με ανοιχτό μυαλό αλλά και με καλλιτεχνικές τάσεις.

http://www.bodyinbalance.gr/

Κράτα το

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.