5 λόγοι για να απολαμβάνεις τα γλυκά των ΕΟΡΤΩΝ χωρίς ενοχές…

Facebooktwitterpinterest

Είναι το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεσαι: «Χριστούγεννα»!

Εκτός ίσως από τα δωράκια στη βάση του δέντρου! Άλλοι είναι φανατικοί οπαδοί του μελομακάρονου και άλλοι των κουραμπιέδων. Μήπως όμως είσαι λίγο συγκρατημένη στη θεά ενός λαχταριστού χριστουγεννιάτικου γλυκού; Εντάξει, δεν είπε κανείς να αφεθείς ολοκληρωτικά στη γλυκιά αμαρτία.

Όμως εμείς βρήκαμε τα μυρωδάτα και τραγανά συστατικά των γιορτινών γλυκών που βοηθούν την υγεία, τη σιλουέτα και ανεβάζουν τη διάθεσή σου…

Ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς αναλύει τα συστατικά που κάνουν γλυκά των Χριστουγέννων τόσο νόστιμα και σου δίνει λόγους να μην τα απαρνηθείς… πάντοτε φυσικά με μέτρο! Plus: Έξυπνα μυστικά για να μην αισθανθείς ίχνος ενοχής όταν παραδίνεσαι στη γεύση τους!

ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ
Αμύγδαλα, καρύδια, αλλά ακι φουντούκια ή κάσιους αν θέλεις να πρωτοτυπήσεις είναι βασικοί «παίχτε» για να γίνει το γλυκό σου νόστιμο και λαχταριστό. Και οι ξηροί καρποί είναι γεμάτοι θετικά:

– Πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά: Προστατεύουν τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες, ξεμπλοκάρουν το μεταβολισμό σου και δίνουν λάμψη στο δέρμα. Τι άλλο να ζητήσει κανείς για τις φετινές γιορτές;

– Καλή πηγή Ω3 & Ω6 λιπαρών: Οι Ξηροί καρποί και σπόροι είναι γεμάτοι από ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, καθώς και φυλλικό οξύ, βιταμίνη Ε και βιταμίνη Β6 που επιτρέπουν να σκέφτεσαι με μεγαλύτερη σαφήνεια. Για να μην αναφερθεί κανείς στο γεγονός πως τα καλά αυτά λιπαρά θα ανεβάσουν τη διάθεσή σου αφού λειτουργούν όπως τα φυσικά αντικαταθλιπτικά.

ΜΥΡΩΔΙΚΑ
Το σπίτι τέτοιες μέρες γίνεται σωστό κέντρο αρωματοθεραπεία. Κανέλα, γαρύφαλο, τζίντζερ, γλυκάνισσος και άλλο υπέροχα μυρωδικά δίνουν άρωμα στο σιρόπι και τα γλυκά σου. Δεν είναι μόνο γευστικά και απίθανα αρωματικά:

– Ενισχύουν το μεταβολισμό: Εκτό από νοστιμιά τα μυρωδικά μπορεί να σε βοηθήσουν να χάσεις λίπος καταστέλλοντας την όρεξη, ενισχύοντας τον μεταβολισμό και αναστέλλοντας το σχηματισμό λιποκυττάρων.

– Σταματούν το χρόνο: Εκτός από μια εσάνς φρεσκάδα στο μελομακάρονο τα μυρωδικά θα διατηρήσουν φρέσκο και τον εγκέφαλό σου. Τα αντιοξειδωτικά τους επίσης παλεύουν ενάντια στη ζημία των ελεύθερων ριζων που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονες και άλλες ασθένειες του σώματος.

ΜΕΛΙ
Πώς θα μελώσει το μελομακάρονο; Πώς θα γλυκάνει η δίπλα; Μα φυσικά με λαμπερό και αρωματικό μέλι! Και όπου μέλι, μόνο θετικά μπορείς να βρεις για τον οργανισμό σου.

– Τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και – πάντα σε μία μέτρια κατανάλωση – αυξάνει τη λειτουργία του μεταβολισμού.

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
Εκτός από βούτυρο, μπορείς να χρησιμοποιήσεις για τα γλυκά σου ελαιόλαδο – που μεταξύ μας είναι απαραίτητο για να γίνουν τα μελομακάρονά σου τόσο τραγανά! Το ελαιόλαδο που χρησιμοποιείται στην παρασκευή του θα βοηθήσει στην εύρυθμη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, καθώς επίσης θα προσφέρει λάμψη στο δέρμα.
ΑΥΓΑ
Γλυκό χωρίς αυγό δεν γίνεται! Αυτό είναι νόμος σε όποιον ασχολείται με την ζαχαροπλαστική. Και φυσικά τα αυγουλάκια σε σωστή δόση έχουν super θετικές επιδράσεις για το σώμα:

– Πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης: Η πρωτεΐνη είναι το βασικό δομικό συστατικό του μυικού συστήματος, που αν τη συνδυάσεις με γυμναστική, θα κάνει το σώμα σου το πιο δυνατή μηχανή καύσης θερμίδων.

– Φυσικό φάρμακο ενάντια στη γήρανση: Τα αυγά περιέχουν σε μεγάλη ποσότητα βιταμίνη Β12 και λεκιθίνη. Η βιταμίνη Β12 είναι χρήσιμη, κατά της συρρίκνωσης του εγκεφάλου, που οδηγεί στη νόσο του Αλτσχάιμερ.

ΠΟΙΑ ΓΛΥΚΑ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΩ;
Πάντα στη διατροφή παίζει ρόλο και η απόλαυση. Γι” αυτό το πρώτο κριτήριο στην επιλογή κάποιου γλυκού είναι τι σου αρέσει… Αν όμως θέλεις να επιλέξεις μεταξύ κουραμπιέ, μελομακάρονου ή δίπλας ανάλογα με το πόσο αγαπούν τη σιλουέτα σου τότε η σειρά είναι η εξής

– Προτιιμότερη επιλογή είναι μία μικρού μεγέθους δίπλα, έπειτα ένα μελομακάρονο και ως ύστατη επιλογή η κατανάλωση μισού κουραμπιέ.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΝΕΙΣ
Αν μια μέρα το παρακάνεις με τα γλυκά, θυμήσου να κάνεις τις παρακάτω κινήσεις για να μην το… μετανιώσεις:

Δύο May Day Tips για την αμέσως επόμενη μέρα της… κραιπάλης:
– Αφαίρεσε από το μενού της επόμενης μέρας 2 λιπαρούχα τρόφιμα, όπως για παράδειγμα ένα κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο από τη σαλάτα ή περιόρισε το κίτρινο τυρί στη μισή ποσότητα.

– Μείωσε το ψωμί της επόμενης ημέρας. Καλό θα ήτανε να αφαιρέσεις ένα αμυλώδες προιόν, αν για παράδειγμα καταναλώσεις σε ημερήσια βάση 3 φέτες ψωμί, τότε να τις περιορίσεις στις 2.

Κράτα το

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.