«Μαζί» ενάντια στο AIDS με ένα κόσμημα για τα οροθετικά παιδιά του Νοσοκομείου «Αγία Σοφία»

Facebooktwitterpinterest

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS (1η Δεκεμβρίου) και με φετινό στόχο την κάλυψη των αναγκών των παιδιών με HIV του Νοσοκομείου «Αγία Σοφία», η Επιστημονική Εταιρεία και Μ.Κ.Ο. Ε.Ε.Μ.Α.Α. (Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS) ενώνει τις δυνάμεις της με την καταξιωμένη ελληνίδα σχεδιάστρια Ιωάννα Ανδρίτσου.

Με πηγή έμπνευσης την ανάγκη του ανθρώπου να συνυπάρχει, να ζει, να ερωτεύεται, να ελπίζει και να γίνεται αποδεκτός μέσα από τη διαφορετικότητά του, η δημιουργός των «πρωτόγονα φουτουριστικών» κοσμημάτων Noilence σχεδίασε για την Ε.Ε.Μ.Α.Α. ένα μοναδικό κόσμημα. Το Twogether, που διατίθεται μέσω του e-shop: www.noilence.com/product/twogether και αποτυπώνει τη σημασία της συντροφικότητας και όλων αυτών που μπορούμε να καταφέρουμε «μαζί», με βάση την κατανόηση, την ενημέρωση και τη στήριξη για την αντιμετώπιση και την πρόληψη του AIDS.

Από 2 έως 4 Δεκέμβρη 2016, το Twogether θα πωλείται και στο ξενοδοχείο Divani Caravel κατά τη διάρκεια του 28ου Πανελληνίου Συνεδρίου AIDS. Το συγκεκριμένο συνέδριο απευθύνεται στην ιατρική κοινότητα, διοργανώνεται κάθε χρόνο από την Ε.Ε.Μ.Α.Α. και στο πλαίσιο του παρουσιάζονται οι εξελίξεις και οι μελέτες του εκάστοτε έτους. Όλα τα έσοδα από την πώληση του κοσμήματος θα διατεθούν για την οικονομική ενίσχυση μίας ιδιαίτερα ευάλωτης κοινωνικής ομάδας, των οροθετικών παιδιών του Νοσοκομείου «Αγία Σοφία».

Το AIDS σήμερα: 36,7 εκ. φορείς εκ των οποίων το 40% αγνοεί τη λοίμωξη

Από τα διεθνή επιδημιολογικά δεδομένα, υπολογίζεται ότι το 2015 με HIV λοίμωξη ζουν 36,7 εκ. άνθρωποι, εκ των οποίων τα 1,8 εκ. είναι παιδιά. Αξίζει να τονισθεί ότι το 40% αυτών των ατόμων αγνοεί τη λοίμωξη, γεγονός το οποίο καθιστά επιτακτική την ανάγκη ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με το AIDS, τη χρήση προφυλακτικού, την τακτική εξέταση και τη σεξουαλική αγωγή γενικότερα. Ωστόσο, φέτος υπάρχουν και ορισμένα καλά νέα: κατά το 2015 καταγράφηκαν 2,1 εκ. νέες λοιμώξεις (6% ελάττωση την τελευταία πενταετία), καθώς και σημαντική αύξηση των ασθενών υπό αντιρετροϊκή αγωγή (17 εκ. τον 12ο του 2015 σε σύγκριση με 7,5 εκ. το 2010), δηλαδή περίπου το 50% των ατόμων με HIV λοίμωξη έχουν πρόσβαση στην αντιρετροϊκή θεραπεία.

Ειδικά στη χώρα μας, από δεδομένα που προέρχονται από το ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά και στοιχεία των Μονάδων Λοιμώξεων που έχει συλλέξει η Ε.Ε.Μ.Α.Α. προκύπτει σαφής μείωση των νέων κρουσμάτων σε ποσοστό 40%. Παρατηρείται σταθερή μείωση των νέων μολύνσεων μεταξύ των χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών (Χ.Ε.Ν.), ενώ για πρώτη φορά καταγράφεται μείωση και μεταξύ των ανδρών που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες (Μ.Σ.Μ.), κάτι το οποίο όμως θα πρέπει να επαναξιολογηθεί στο τέλος του 2016 και να επιβεβαιωθεί κατά το 2017.

«Twogether», Ε.Ε.Μ.Α.Α., Παγκόσμια Ημέρα & Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS

Η Ε.Ε.Μ.Α.Α. είναι η μόνη ελληνική Επιστημονική Εταιρεία και συγχρόνως Μ.Κ.Ο., που από το 1987 προωθεί με κάθε μέσο τη βασική και εφαρμοσμένη έρευνα και αναπτύσσει δραστηριότητες με στόχο την προληπτική και θεραπευτική αντιμετώπιση του AIDS και των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων (Σ.Μ.Ν.). Βασική προϋπόθεση για την επίτευξη των σκοπών αυτών είναι η εφαρμογή κανόνων δικαίου, που προασπίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και διέπονται από ανθρωπιστικές και ηθικές αρχές.

Κάθε χρόνο στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS και παράλληλα με το Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS, η Ε.Ε.Μ.Α.Α. οργανώνει και ορισμένες δράσεις, με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού, επιδιώκοντας κάθε φορά να δημιουργεί κάτι νέο. Πέρυσι, η κύρια δράση της ήταν ένα animated video (https://youtu.be/CsJLZGTPMZQ), που στόχευε στις ηλικίες 16-24 και προβλήθηκε σε όλα τα Μ.Μ.Ε. και στις κινηματογραφικές αίθουσες. Φέτος, δημιούργησε ένα μοναδικό κόσμημα, εμπνευσμένο από τις ανάγκες προφύλαξης από την HIV λοίμωξη, πρόληψης του AIDS και διαχείρισης του ψυχολογικού και κοινωνικού αντίκτυπου που το συνοδεύει (Let’s unite “Twogether” against HIV!).

Για την υλοποίηση της βασικής δράσης της για το 2016, η Ε.Ε.Μ.Α.Α. επέλεξε την Ιωάννα Ανδρίτσου, μια νέα σχεδιάστρια, με εντυπωσιακό portfolio, αλλά κυρίως πολύ ευαισθητοποιημένη σε θέματα κοινωνικής ευθύνης. Το AIDS, ως θέμα και πηγή έμπνευσης, όχι μόνο δεν τη φόβισε, αλλά αντίθετα αποτέλεσε ένα επιπλέον δημιουργικό κίνητρο. Έτσι γεννήθηκε το Twogether, ένα μίνιμαλ, κομψό και ιδιαίτερο κολιέ, που διατίθεται σε μπρούτζο ή ασήμι 925. Η δημιουργός του ελληνικού brand κοσμημάτων Noilence, εργάστηκε αφιλοκερδώς, λαμβάνοντας μόνο το αντίστοιχο αντίτιμο για τα υλικά και τη συσκευασία του κοσμήματος.

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ:

  • Ε.Ε.Μ.Α.Α.: aids.org.gr – www.aids.org.gr/index.php/gia-to-koino – www.aids.org.gr/index.php/gia-ton-eidiko – http://www.facebook.com/eemaaids -«Πρόγραμμα ενημέρωσης μαθητών σε σχολεία» – www.facebook.com/eemaaids
  • Noilence Jewelry: noilence.com/product/twogether – www.noilence.com – www.facebook.com/NoilenceJewelry – www.instagram.com/noilence

 

* Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία, διευκρίνιση ή υλικό χρειαστείτε.

 

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.