Βασικά σημεία που πρέπει να προσέξουμε όταν ξεκινήσουμε δίαιτα!

Facebooktwitterpinterest

Η προσπάθεια για αδυνάτισμα είναι ένας δρόμος που θέλει υπομονή, θέληση και επιμονή.
Ας δούμε λοιπόν κάποια βασικά σημεία που θα πρέπει να ακολουθήσουμε που θα μας βοηθήσουν ξεκινώντας ώστε η προσπάθεια μας για να χάσουμε βάρος να έχει και αποτέλεσμα αλλά και να γίνει και με τον σωστό τρόπο.

– ΝΑ ΘΕΤΟΥΜΕ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΕΦΙΚΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ
Είναι συνηθισμένο πολλές φορές όταν κάνουμε δίαιτα να βάζουμε πολύ υψηλούς στόχους απώλειας βάρους και πολλές φορές να είμαστε ανυπόμονοι να χάσουμε γρήγορα κιλά.
Όλα αυτά είναι βεβαίως ανθρώπινα, αλλά θα πρέπει να καταλάβουμε ότι ο στόχος μας  θα πρέπει να είναι ρεαλιστικός και κυρίως να μην θέτει σε κίνδυνο την υγεία μας. Γι αυτό δεν θα πρέπει να επιζητούμε μόνο μια γρήγορη απώλεια κιλών και να ακολουθούμε ακραίες στερητικές δίαιτες.
Ο στόχος μας θα πρέπει να είναι μια αργή αλλά σταθερή απώλεια βάρους, μέσα από μια ισορροπημένη διατροφή και δίαιτα που δεν θα θέσει σε κίνδυνο την υγεία μας αλλά αντίθετα θα προφυλάξει τον οργανισμό μας και θα φτιάξει τον μεταβολισμό μας για να διατηρήσουμε τα κιλά που χάσαμε. Η σωστή απώλεια κιλών παραμένει πάντα το 0,5 κιλό με 1 την εβδομάδα ανάλογα το βάρος που έχουμε δηλαδή 2-4 κιλά τον μήνα. Αυτά τα κιλά μπορεί σε κάποιους να φαίνονται λίγα, αλλά μόνο με αυτό τον τρόπο δεν θα έχουμε καμιά σοβαρή απώλεια θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό μας και το κυριότερο θα φτιάξουμε τον μεταβολισμό μας και θα διατηρήσουμε τα κιλά μας για πάντα.
ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΕ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Σημαντικό είναι να απευθυνόμαστε σε έναν ειδικό για θέματα διατροφής Διαιτολόγο, ο οποίος θα σχεδιάσει το κατάλληλο εξειδικευμένο πρόγραμμα διατροφής που ταιριάζει σε εμάς ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, τις προσωπικές μας ανάγκες και την ιδιοσυγκρασία μας και να μην αναζητάμε δίαιτες από το διαδίκτυο ή να εφαρμόζουμε δικές μας μεθόδους.
Μια γενική δίαιτα που βρήκαμε τυχαία στο διαδίκτυο ή μας έδωσε κάποιος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες όλων των ατόμων. Κι αυτό γιατί κάθε άτομο έχει διαφορετικές διατροφικές ανάγκες, ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, το βάρος και το ύψος του αλλά και την ιδιοσυγκρασία του, την φυσική δραστηριότητα και την κατάσταση της υγείας του.
Οι δίαιτες αυτές όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται στις προσωπικές μας απαιτήσεις αλλά μπορούν να γίνουν και πολύ επικίνδυνες για την υγεία μας. Μπορεί να μας οδηγήσουν σε σοβαρές ελλείψεις θρεπτικών συστατικών (πχ μέταλλα, ιχνοστοιχεία κα), ακόμη και σε σοβαρά προβλήματα υγείας. Ακόμη κι αν χάσουμε βάρος με τυχαίο τρόπο, αυτό θα είναι παροδικό και γρήγορα θα επανέλθει.

-ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΑΣ
Να μην ντρεπόμαστε να μιλήσουμε σε κάποιους ανθρώπους που εμπιστευόμαστε από το οικογενειακό και φιλικό μας περιβάλλον και να ζητάμε την στήριξη τους σε αυτή την προσπάθεια μας. Δεν είναι ανάγκη να το ανακοινώσουμε παντού, αλλά να ενημερώσουμε κάποιους δικούς μας ανθρώπους ότι ξεκινάμε έναν προσωπικό αγώνα να διώξουμε από πάνω μας τα περιττά κιλά  και να ζητάμε όσο μπορούν να μας βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια που κάνουμε. Κυρίως να δείξουμε αλλά και αισθανόμαστε περήφανοι γι αυτή την απόφαση που πήραμε.
ΝΑ ΥΙΟΘΕΤΗΣΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΥΓΙΕΙΝΟ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ

Θα πρέπει να εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή υγιεινά τρόφιμα, όπως φρούτα και λαχανικά και δημιουργικές δραστηριότητες που θα ενισχύσουν την φυσική μας κατάσταση όπως γυμναστική και άλλες αθλητικές δραστηριότητες. Για να πετύχουμε μακροπρόθεσμα αποτελέσματα θα πρέπει όχι μόνο να ακολουθήσουμε μια δίαιτα απλά για λίγο καιρό, αλλά να αλλάξουμε σταδιακά τον τρόπο ζωής μας, τις διατροφικές μας συνήθειες τον τρόπο που τρώμε αλλά και τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε το φαγητό γενικότερα. Αυτός θα πρέπει να είναι και ο κύριος στόχος μας. Δηλαδή όχι απλά να χάσουμε μερικά κιλά, αλλά να υιοθετήσουμε ένα υγιές και ισορροπημένο διατροφικό πλάνο που θα διατηρήσουμε για μια ζωή.
–ΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΑΣ
Να επιβραβεύουμε τον εαυτό μας κάθε φορά που τα καταφέρνουμε και να παίρνουμε θάρρος για να συνεχίσουμε. Αλλά κι όταν αποτυγχάνουμε να μην τα παρατάμε, αλλά να εντοπίζουμε τα λάθη μας και τα σημεία που μπορούμε να διορθώσουμε και να συνεχίζουμε.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.