«Στοχεύοντας στην αλλαγή συμπεριφοράς του ασθενούς: ο ρόλος των επαγγελματιών υγείας και της διεπαγγελματικής συνεργασίας»

Facebooktwitterpinterest

ΑΡΕΤΗ ΛΑΓΙΟΥ, ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ

Η συμβολή του Επισκέπτη Υγείας προάγει την κοινοτική υγεία.

Ο Επισκέπτης Υγείας επισκέπτεται άτομα (κυρίως μεγάλης ηλικίας) σε σπίτια ή ιδρύματα και φροντίζει για τις ανάγκες που τα άτομα αυτά δεν γνωρίζουν ή δεν μπορούν να καλύψουν σε τομείς νοσηλείας, αυτοεξυπηρέτησης, διαιτολογίου, κανόνων υγιεινής κ.λπ. Το επάγγελμα του Επισκέπτη Υγείας επικεντρώνεται στις πρωτοβάθμιες φροντίδες υγείας και στις φροντίδες αποκατάστασης, με έμφαση στην παροχή υπηρεσιών στο σπίτι, στο σχολείο, στο χώρο δουλειάς, σε ευπαθείς ομάδες και γενικότερα στην κοινότητα της περιοχής. Ο Επισκέπτης Υγείας ασκεί έργο αγωγής υγείας αλλά και συμβουλευτικό. Διενεργεί εμβολιασμούς, ανιχνευτικές δοκιμασίες για την εξέλιξη βρεφών και παιδιών και οργανώνει ομάδες αυτοφροντίδας και αυτοβοήθειας.

«Αρχικά πρέπει να ταυτοποιείται το πρόβλημα και οι συμπεριφορές που δεν ευνοούν την υγεία και έπειτα γίνεται η είσοδος του Επισκέπτη Υγείας στην κοινότητα για να παρέμβει» δήλωσε η κ. Λάγιου.

ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΒΙΒΥΛΑΚΗ, ΜΑΙΑ, ΕΠΙΚ. ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ, ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ

«Το όραμα των μαιών είναι η φυσιολογική εγκυμοσύνη, ο φυσιολογικός τοκετός και τέλος οι υγιείς οικογένειες» υπογράμμισε η κ. Βιβυλάκη.

Η μαία μπορεί να διερευνήσει κατά πόσο η γυναίκα υιοθετεί υγιεινές συμπεριφορές, όπως π.χ. ο μητρικός θηλασμός, η διακοπή καπνίσματος κ.α.

Επίσης, η μαία υποστηρίζει τη γυναίκα στην περιγεννητική περίοδο σε δύσκολες φάσεις που βιώνει, όπως είναι η κατάθλιψη.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΙΟΝΗΣ, ΚΑΘ. ΓΕΝ. ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ , ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

Ο ρόλος της ομάδας υγείας είναι μία αποτελεσματική διεπαγγελματική συνεργασία με κοινό σκοπό το καλό των ασθενών.

Χρειάζονται συγκεκριμένες διαδικασίες για τη λειτουργία της ομάδας και την προσέγγιση του ασθενούς.

«Μία καλή πρακτική είναι καλές και αναλυτικές συνεντεύξεις των ασθενών με ανοιχτές ερωτήσεις, δείχνοντας ενδιαφέρον και συμπόνια για αυτούς» τόνισε ο κ. Λιονής.

Πρέπει να χαραχθούν στρατηγικά πλάνα αντιμετώπισης των ασθενειών και η προαγωγή της πρόληψης.

«Το μεγαλύτερο Βατερλώ της πρόληψης είναι η έλλειψη εμβολιασμών, ειδικότερα στους πληθυσμούς των προσφύγων» επεσήμανε ο κ. Λιονής.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.