Δίαιτα ή άσκηση στην τρίτη ηλικία;

Facebooktwitterpinterest

Πρέπει να χάσεις κιλά. Μια φράση που ακούγεται συχνά από γιατρούς όλων των ειδικοτήτων. Είναι όμως πάντα αυτό εφικτό; και με ποιον τρόπο, δίαιτα ή άθληση;

Μήπως η ηλικία πρέπει να αποτελεί κριτήριο για τις οδηγίες που δίνουμε στους ασθενείς μας; και γιατί οι ηλικιωμένοι, αν και φαίνεται πως υιοθετούν ένα πιο υγιή τρόπο ζωής δεν καταφέρνουν να χάσουν κιλά;

Απαντήσεις έρχεται να δώσει μια νέα μελέτη που εξέτασε 4999 ενήλικες Αμερικανούς, χρησιμοποιώντας δεδομένα από την NHANES, την Εθνική Έρευνα για την Υγεία και τη Διατροφή.

Στόχος των ερευνητών ήταν να καθορίσουν τη σχέση ανάμεσα στη σωματική άσκηση, την διατροφή και το σωματικό βάρος, σε διάφορες ηλικιακές ομάδες.

Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα. Φάνηκε πως σε μεγαλύτερες ηλικίες μεγάλη σημασία για τη διατήρηση του σωματικού βάρους έχει η σωματική άσκηση και όχι τόσο η ποιότητα της διατροφής.

Όσοι βασίστηκαν μόνο στη δίαιτα για την απώλεια βάρους, πολύ γρήγορα επανέκτησαν το βάρος που είχαν ή έκαναν μεγάλες προσπάθειες να το διατηρήσουν αφού με τις εξαντλητικές δίαιτες δεν προσλάμβαναν  βασικά συστατικά.

Η σωματική άσκηση αντίθετα, βοηθούσε στη διατήρηση της μείωσης του σωματικού βάρους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού.

Είναι λοιπόν σημαντική η ένταξη της φυσικής δραστηριότητας στην προσπάθεια αντιμετώπισης της παχυσαρκίας σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, αλλά ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους, που τα οφέλη φαίνεται να είναι μεγαλύτερα.

Πηγή

http://journals.lww.com/acsm-msse/Fulltext/2015/04000/Associations_among_Physical_Activity,_Diet.9.aspx

Ιωάννης Τζανογιώργης

Κράτα το

Κράτα το

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.