Προσοχή στα συμπληρώματα απώλειας βάρους-λίπους

Facebooktwitterpinterest

Τα προϊόντα απώλειας βάρους και λίπους (λιποτροπικά) που πωλούνται σε αθλητές Body-Building ή σε όσους θέλουν να χάσουν βάρος, είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν ηπατική βλάβη.

Τα διαιτητικά χημικά και φυτικά συμπληρώματα αυτού του είδους πωλούνται χωρίς συνταγή ιατρού και μπορεί να τα βρει και να τα αγοράσει κανείς από τα φαρμακεία ή από τα καταστήματα πώλησης αθλητικών συμπληρωμάτων.

Υπολογίζεται ότι στις ΗΠΑ, το 40% των ανθρώπων έχει χρησιμοποιήσει τέτοιου είδους συμπληρώματα ενώ στην Ελλάδα τα πράγματα είναι σχεδόν παρόμοια. Η αγορά αυτών των συμπληρωμάτων μάλιστα, αυξάνεται κατά την καλοκαιρινή περίοδο που οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να προσέξουν την εμφάνιση τους.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν 109 άτομα τα οποία χρησιμοποιούσαν αυτού του είδους τα συμπληρώματα. Τα περισσότερα από αυτά τα άτομα ήταν λευκοί άνδρες με σχετικά αυξημένο βάρος.

Διαπιστώθηκε ότι τα διαιτητικά συμπληρώματα είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν βλάβες στο ήπαρ, αν και τα αποτελέσματα τους δεν είναι οριστικά.

Το ήπαρ είναι το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος και παίρνει μέρος στο μεταβολισμό των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεϊνών, αποτελεί αποθήκη πολλών χρήσιμων συστατικών όπως κάποιων μεταλλικών στοιχείων και βιταμινών, απομακρύνει, αδρανοποιεί και μεταβολίζει τις άχρηστες και τοξικές ουσίες του οργανισμού, βοηθά στη πέψη των τροφίμων, παράγει και ρυθμίζει τις ορμόνες του σώματος.

Είναι γνωστό ότι μια γρήγορη απώλεια κιλών μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο ήπαρ όπως χολοκυστοπάθεια ή λιπώδη διήθηση του ήπατος. Ωστόσο, τα συμπληρώματα απώλειας βάρους και λίπους μπορεί να απορυθμίσουν τη λειτουργία του ήπατος με πολλούς και διάφορους τρόπους, ανάλογα πάντα με τη σύσταση τους. Ακόμη πιο επικίνδυνος βέβαια είναι ο συνδυασμός γρήγορης απώλειας βάρους και αμφιβόλου ποιότητας και σύστασης διαιτητικών συμπληρωμάτων.

Προσοχή στις επιλογές σας και να θυμάστε πάντα ότι η καλύτερη μέθοδος απώλειας βάρους-λίπους είναι αυτή που γίνεται σταδιακά και κατευθυνόμενα από κάποιον ειδικό διαιτολόγο-διατροφολόγο και όχι από πρακτικές γρήγορης απώλειας της τελευταίας στιγμής. Το πιο σημαντικό είναι η υγεία σας.

Πηγή: Digestive Disease Week, news release, May 22, 2012

Χρήστος Θασίτης,

Κράτα το

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.