Μετεγχειρητική Δισκίτιδα

Facebooktwitterpinterest

Οποιασδήποτε αιτιολογίας φλεγμονή του μεσοσπονδύλιου δίσκου μετεγχειρητική ή μη. Διακρίνεται σε παιδική και των ενηλίκων. Η παιδική οφείλεται συνήθως σε μικροβιακή ή ιογενή λοίμωξη.

Η προσβολή γίνεται σχεδόν πάντα αιματογενώς από απομακρυσμένες εστίες. Στους ενήλικες η φλεγμονή του μεσοσπονδύλιου δίσκου είναι στο πλείστο των περιπτώσεων συνέπεια χειρουργικής επέμβασης στη σπονδυλική στήλη.

Ο κυριότερος υπαίτιος μικροοργανισμός είναι ο Staphylococcus aureus και ακολουθούν διάφοροι Streptococci και E. Coli. Στο παρελθόν πιο συχνό αίτιο ήταν η φυματίωση η οποία έχει μειωθεί σημαντικά στις μέρες μας.

Η δισκίτιδα εκδηλώνεται με οσφυαλγία επεκτεινόμενη στα κάτω άκρα, έντονο σπασμό και πυρετό. Η κίνηση επιδεινώνει τον πόνο. Από τα εργαστηριακά ευρήματα: αυξημένα λευκά, ΤΚΕ (60-80) και αύξηση CRP. Η εξέταση εκλογής είναι MRI OMΣΣ με σκιαστικό.

Η θεραπεία προβλέπει αναλγητική αγωγή και συνδυασμό αντιβιοτικής αγωγής για 6-8 εβδομάδες. Επί αποτυχίας συντηρητικής αγωγής απαιτείται χειρουργική επέμβαση με καθαρισμό του μεσοσπονδυλίου διαστήματος και των γειτονικών ιστών.

 

disc1 disc2

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΚΕΣΙΔΗΣ

ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Κράτα το

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.