Πόσο σημαντικό είναι ένα γεύμα πριν από έναν αγώνα ή μια προπόνηση;

Facebooktwitterpinterest

Το προαγωνιστικό γεύμα είναι από τα πιο σημαντικά γεύματα πριν τον αγώνα και πρέπει να καταναλώνεται ‘’σωστά’’. Το προαγωνιστικό γεύμα συνεισφέρει στην πλήρωση του γλυκογόνου με αποτέλεσμα την βελτιστοποίηση της αθλητικής απόδοσης. Εάν το γεύμα αυτό περιλαμβάνεται κυρίως από υδατάνθρακες, τότε βοηθάει στηνν περαιτέρω αύξηση του ηπατικού και μυικού γλυκογόνου.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η νηστεία (αφαγία) πριν έναν αγώνα οδηγεί σε μείωση της αθλητικής απόδοσης, γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό ο αθλητής να έχει ισορροπημένα διατροφικά γεύματα πριν τον αγώνα ή κάποια προπόνηση γενικότερα.

Το ‘’σωστό’’ γεύμα που αναφέρθηκε παραπάνω λοιπόν πρέπει να είναι εύπεπτο και αποδεκτό από τον αθλητή και να περιέχει την απαιτούμενη ενέργεια και υδατάνθρακες για να υποστηρίζει τις μεταβολικές απαιτήσεις της άσκησης έτσι ώστε να καταναλωθεί έγκαιρα και να γίνει η πέψη και η απορρόφησή του το γρηγορότερο δυνατό .

Γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες

Τρόφιμα Ενέργεια (Kcals) % Ενέργειας από Υδατάνθρακες

Πρωινό2 φέτες ψωμί

2 κουταλιές σούπας μέλι ή

μαρμελάδα

1 φλιτζάνι ζελέ γλυκό

1 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι

160130

70

180

80100

97

100

Σύνολο 540 94

Μεσημεριανό

1 φλιτζάνι μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας

1 φέτα ψωμί

1 φλιτζάνι χυμό φρούτων

1 μπανάνα

19080

140

100

8071

100

100

Σύνολο 510 90

Γεύματα τα οποία περιέχουν 1-2g/Kg σωματικού βάρους υδατανθράκων και καταναλώνονται 1 ώρα πριν την προπόνηση ή τον αγώνα σε μορφή ροφήματος, καθώς και γεύματα που περιέχουν έως 4-5g/Kg σωματικού βάρους και καταναλώνονται 3-4 ώρες πριν τον αγώνα ή την προπόνηση έχει αποδειχθεί από έρευνες ότι αυξάνουν την αθλητική απόδοση.

Νικόλαος Κριαράς

Κράτα το

Κράτα το

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.