Πόσο επικίνδυνο είναι το τεχνητό μαύρισμα (solarium) ;

Facebooktwitterpinterest

Το 2009 το διεθνές ινστιτούτο διερεύνησης του καρκίνου (IARC) καταχώρησε το solarium στην υψηλότερη κατηγορία επικίνδυνων καρκινογόνων παραγόντων  για τον άνθρωπο.

Με βάση τα διεθνή στάνταρ, οι λάμπες των solarium εκπέμπουν ακτινοβολία τρεις φορές πιο ισχυρή από αυτή του μεσημεριανού ήλιου. Στην πράξη διαπιστώθηκε από ελέγχους ότι στο 15% αυτών η ακτινοβολία ξεπερνά έξι φορές αυτή του μεσημεριανού καλοκαιρινού ήλιου. Επιπλέον, στο solarioum εκτίθεται μεγαλύτερο μέρος του σώματος στην ακτινοβολία σε σχέση με τη φυσική έκθεση κατά τη διάρκεια υπαίθριων δραστηριοτήτων (95-100% έναντι 15-50% αντίστοιχα)

Μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση solarium πριν την ηλικία των 35 ετών αυξάνει τον κίνδυνο μελανώματος κατά 59% και ότι ανεξάρτητα ηλικίας έναρξης του solarium ο κίνδυνος για μελάνωμα είναι 20% αυξημένος. Ο κίνδυνος για μελάνωμα αυξάνει όλο και περισσότερο με κάθε μια επιπλέον συνεδρία, όπως αποδείχτηκε, και αυτός υπολογίζεται σε 1,8 %. Η χρήση solarium πριν τα 25 έτη προδιαθέτει και σε άλλους καρκίνους του δέρματος όπως το βασικοκυτταρικό και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα.

Όπως συμβαίνει και με τη φυσική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, έτσι και το solarium συνδέεται με φωτογήρανση του δέρματος, παθήσεις των οφθαλμών και ανοσοκαταστολή.

 

Παυλίνα Στόγιου

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.