Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη

Facebooktwitterpinterest

ΔΡΑΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ & ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ και ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

 ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΑΙΜΟΔΟΤΗ

 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η 14η Ιουνίου  κάθε έτους έχει θεσπιστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη. Υπό το πλαίσιο αυτό, η Διοίκηση του Γ.Ν.Θ. “Γ. Παπανικολάου” – Ψ.Ν.Θ., Οργανική Μονάδα Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, προτίθεται να διοργανώσει, μέσω του Γραφείου Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Έρευνας & Καινοτόμων Δράσεων, δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης ώστε να γίνει συνείδηση η προσφορά ζωής μέσω της εθελοντικής αιμοδοσίας.

Υπό το πρίσμα αυτό, οι Υπηρεσίες Αιμοδοσίας των Γ.Ν.Θ. “Ιπποκράτειο” & Γ.Ν.Θ. “Γ. Παπανικολάου”  θα παρέχουν ενημέρωση στο κοινό, την Τρίτη 14 Ιουνίου 2016, από τις  10:00πμ. έως τις 14:00μμ. στην Πλατεία Αριστοτέλους (συμβολή με οδό Βασ. Ηρακλείου).

Επιπροσθέτως, θα πραγματοποιηθεί Εθελοντική Αιμοδοσία του Α.Ν.Θ. “ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ”, μέσω της Κινητής Μονάδας του Π.Γ.Ν.Θ. “ΑΧΕΠΑ” (συμβολή με οδό Μητροπόλεως).

Η δράση  μας έχει τεθεί υπό την  Αρωγή και Στήριξη του Υπουργείου Υγείας και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης, της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας, της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας – Θράκης, του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας και της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας.

Υπηρεσία Αιμοδοσίας Γ.Ν.Θ. “Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ”

Η Υπηρεσία Αιμοδοσίας της Οργανικής Μονάδας “Γ. Παπανικολάου” ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1980 παρέχοντας τη δυνατότητα  να αιμοδοτούν εθελοντές, συγγενείς/φίλοι ασθενών που νοσηλεύονται σε οποιοδήποτε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και της υπόλοιπης χώρας, σύλλογοι και ομάδες αιμοδοτών. Με την αλλαγή του χαρακτήρα του νοσοκομείου  αυξήθηκαν οι ανάγκες των νοσηλευομένων σε αίμα και προϊόντα αίματος. Οι αυξημένες ανάγκες σε αιμοπετάλια οδήγησαν στη δημιουργία Δικτύου Αιμοπεταλιοδοτών, που από το 1996 καλύπτει σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες των ασθενών. Προσφάτως, δημιουργήθηκε στην Οργανική Μονάδα του Ψ.Ν.Θ. αίθουσα αιμοληψιών προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών της Δυτικής Θεσσαλονίκης που επιθυμούν να αιμοδοτήσουν. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι και στις δύο αίθουσες αιμοληψιών λαμβάνονται δείγματα αιμοπεταλιοδοτών και δοτών μυελού των οστών.

Υπηρεσία Αιμοδοσίας Γ.Ν.Θ. “ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ”

H Υπηρεσία Αιμοδοσίας του Γ.Ν.Θ. «Ιπποκράτειο» ιδρύθηκε το έτος 1977 και έχει διπλή αποστολή· αφενός μεν λειτουργεί ως Νοσοκομειακή Υπηρεσία Μεταγγίσεων του φορέα,  αφετέρου καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των ιδιωτικών κλινικών και θεραπευτηρίων της πόλης, σε αίμα και παράγωγα αίματος,  με αποκλειστική κάλυψη του Διαβαλκανικού Κέντρου, της κλινικής “Άγιος Λουκάς”, της Γενικής Κλινικής και της Βιοκλινικής.

Η Υπηρεσία Αιμοδοσίας καλύπτει τις ανάγκες σε αίμα για τους ασθενείς της Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας παιδιών και ενηλίκων με  Θαλασσαιμία και Δρεπανοκυτταρικά Σύνδρομα, της  κλινικής Μεταμοσχεύσεων Συμπαγών οργάνων, του  Παιδοογκολογικού Τμήματος καθώς  και τις παθολογικές και χειρουργικές κλινικές του Νοσοκομείου.

Για το λόγο αυτό έχει αναπτύξει ιδιαίτερα τον τομέα της εθελοντικής Αιμοδοσίας, με περίπου 160 εξορμήσεις  κάθε χρόνο,  καθώς και το τμήμα της αιμοπεταλιοαφαίρεσης.

Υπηρεσία Αιμοδοσίας Α.Ν.Θ. “ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ”

Η Νοσοκομειακή Υπηρεσία Αιμοδοσίας ξεκίνησε τη λειτουργία της με την μετατροπή του ΘΕΑΓΕΝΕΙΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ σε Νοσοκομείο αποκλειστικής νοσηλείας ατόμων με νεοπλασματικές κακοήθειες. Εξυπηρετεί τις χειρουργικές κλινικές του Νοσοκομείου καθώς και τις Παθολογικές, την Αιματολογική Κλινική και τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.). Η δραστηριότητά της  αφορά τη συλλογή αίματος με τις εξορμήσεις και τη λειτουργία αίθουσας αιμοληψιών καθώς και τις αιμοπεταλιοαφαιρέσεις που εξυπηρετούν κατά κύριο λόγο την Αιματολογική Κλινική, η οποία έχει μεγάλη ανάγκη από αιμοπετάλια μετά από αιμοπεταλιαφαίρεση καθώς και την Μ.Ε.Θ. και τις Παθολογικές Κλινικές όταν υπάρχουν ασθενείς που τα έχουν ανάγκη.  Η αποκλειστική νοσηλεία καρκινοπαθών στο Νοσοκομείο, κάθιστά τη Νοσοκομειακή Υπηρεσία  ιδιαίτερη καθώς και πολύ μεγάλες τις προσπάθειες και τους αγώνες να εξυπηρετηθούν αυτοί οι ασθενείς όπως, οι πολυμεταγγιζόμενοι, οι λευχαιμικοί και οι καρκινοπαθείς με τα ιδιαίτερα ψυχολογικά και κοινωνικά προβλήματα που έχουν.

 

Κράτα το

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.