5 Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Πνευμονικής Υπέρτασης

Facebooktwitterpinterest

5 Μαΐου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Πνευμονική Υπέρτασης, μία ευκαιρία Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης γύρω από τη σπάνια αυτή σοβαρή νόσο.

O όρος Πνευμονική Υπέρταση (Π.Υ.) αναφέρεται στην υψηλή πίεση του αίματος μέσα στα αιμοφόρα αγγεία των πνευμόνων, κι ενώ στην Υπέρταση –γνωστή και ως Υψηλή Αρτηριακή Πίεση– τα τοιχώματα των αρτηριών όλου του σώματος γίνονται παχύτερα και λιγότερο ελαστικά, στην Π.Υ. επηρεάζονται μονάχα οι πνευμονικές αρτηρίες, δηλαδή τα αγγεία που μεταφέρουν αίμα από την καρδιά προς τους πνεύμονες με σκοπό την πρόσληψη οξυγόνου.

Η Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση (Π.Α.Υ.) είναι μία σπάνια μορφή Π.Υ., η οποία, λόγω της σκλήρυνσης και στένωσης των αιμοφόρων αγγείων, οδηγεί σε παθολογική και συνεχή αύξηση της μέσης πνευμονικής αρτηριακής πίεσης, με αποτέλεσμα να καταπονείται σημαντικά η καρδιά, και ιδιαίτερα το δεξιό της τμήμα, προκαλώντας δεξιά καρδιακή επιβάρυνση. Μερικά από τα συμπτώματα της νόσου είναι δύσπνοια, κόπωση, λήθαργος, ζάλη, πόνος στο στήθος, λιποθυμία και κατακράτηση υγρών (πρήξιμο στα χέρια, στα πόδια, ή στην κοιλιά). Μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί θεραπεία, ωστόσο η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην καλύτερη πρόγνωση, έτσι ώστε οι πάσχοντες να μη φεύγουν πολύ πρόωρα από τη ζωή.
Ο Σύλλογος «Πνευμονική Υπέρταση Ελλάδας – Hellenic Pulmonary Hypertension», ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε μόλις το 2013 υπό την αιγίδα της Pulmonary Hypertension Association Europe και ο οποίος αποσκοπεί στο να εκπροσωπούνται οι πάσχοντες της ελληνικής επικράτειας ανά τον κόσμο σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με αυτούς, διοργανώνει σήμερα σειρά δράσεων με σκοπό την ενημέρωση του κοινού, αλλά και της ιατρικής κοινότητας σχετικά με τη σπάνια αυτή νόσο.

Έτσι, από τις 10:30 π.μ. έως και τις 17:30 μ.μ., στην Πλατεία Μοναστηρακίου, στην Αθήνα, και στην Πλατεία Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη, σε ειδικά διαμορφωμένα περίπτερα, θα εκτεθεί έκθεση φωτογραφίας των ασθενών και των φροντιστών τους με θέμα ο «Αόρατος Ασθενής», αναπαριστώντας για τον κόσμο τις καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ασθενής με Π.Υ..
Ας είμαστε κι εμείς δίπλα σε αυτή την προσπάθεια, ώστε να δούμε, να μάθουμε, να φωτογραφίσουμε και να αναδείξουμε αυτήν τη σπάνια φωτογράφιση, κάνοντας με αυτό τον τρόπο τους πάσχοντες ορατούς στην ελληνική κοινωνία.

Στοιχεία Επικοινωνίας του Συλλόγου

Δερβενακίων 11 β, Δροσιά Αττικής, Ελλάδα
Τηλ.: +30 215 5305523
E-mail: info@hellenicpulmonaryhypertension.gr
Website: www.hellenicpulmonaryhypertension.gr

Επιμέλεια: Ελίνα Μιαούλη

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.