Είναι τελικά επικίνδυνα τα βαμμένα αυγά;

Η «Λαμπρή» θέλει λαμπρή διατροφή !! Facebooktwitterpinterest

Μπορεί να είναι όμορφα στην εμφάνιση, το σπάσιμό τους να φέρνει το μήνυμα της Ανάστασης, πόσο καλά είναι όμως για την υγεία μας τα βαμμένα αυγά και κατά πόσο είναι επικίνδυνες οι βαφές του εμπορίου;

Σύμφωνα πάντως με τον ΕΦΕΤ, καλό είναι να αποφεύγουμε τα έτοιμα βαμμένα αυγά καθώς δεν μπορεί να ελεγχθεί ούτε η ποιότητα του αβγού ούτε της βαφής. Σε περίπτωση όμως που δεν έχουμε άλλη επιλογή, τα αβγά δεν πρέπει να είναι ραγισμένα και δεν πρέπει να τα πλένουμε πριν τα τοποθετήσουμε στο ψυγείο γιατί με τον τρόπο αυτό επιταχύνεται η αλλοίωσή τους. Ακόμη, αν οι βαφές του εμπορίου περάσουν στο εσωτερικό των αβγών δεν πρέπει να τα καταναλώνουμε.

Επίσης τα Πασχαλινά αυγά διατηρούνται μέχρι επτά ημέρες στο ψυγείο και όχι σε θερμοκρασία δωματίου. Οπότε είναι λάθος να στολίζουμε με αυτά το τραπέζι μας και να περιμένουμε το… τσούγκρισμα. Έτσι εάν ακολουθείτε το έθιμο και βάφετε τα αυγά τη Μ. Πέμπτη μέχρι την επόμενη Πέμπτη θα πρέπει να τα έχετε καταναλώσει.

Μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας τη βαφή;
Ναι και όχι τόσο δύσκολα όσο νομίζετε. Βράζουμε 3-4 φλιτζάνια κομμένο και καθαρισμένο παντζάρι (μόνο τη ρίζα) με 2 κουταλιές ξίδι και νερό. Σουρώνουμε, και μέσα στο διάλυμα βράζουμε τα αυγά. Μόλις αρχίσουν να βράζουν, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε να σιγοβράζουν μέχρι και 15 λεπτά, ανάλογα με το πόσο βαθύ θέλουμε το χρώμα.

http://www.capital.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.