Τι είναι ο βελονισμός;

Facebooktwitterpinterest

Ο βελονισμός αποτελεί βασικό στοιχείο της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής, περιλαμβάνει την εισαγωγή εξαιρετικά λεπτών βελόνων δια μέσου του δέρματος σε συγκεκριμένα, στρατηγικά σημεία του σώματος και χρησιμοποιείται πολύ συχνά για τη θεραπεία του πόνου.

Η παραδοσιακή κινεζική ιατρική, εξηγεί τον βελονισμό ως μια τεχνική για την εξισορρόπηση της ροής της ενέργειας ή της δύναμης της ζωής – γνωστή ως τσι, qi ή chi – η οποία πιστεύεται ότι ρέει μέσα από μονοπάτια (μεσημβρινούς) στο σώμα.

Με την εισαγωγή βελόνων σε συγκεκριμένα σημεία κατά μήκος αυτών των μεσημβρινών, οι βελονιστές πιστεύουν ότι η ροή της ενέργειας ισορροπεί εκ νέου. Αντίθετα, πολλοί δυτικοί επαγγελματίες βλέπουν τα σημεία βελονισμού ως σημεία για την τόνωση των νεύρων, των μυών και του συνδετικού ιστού. Αυτή η διέγερση φαίνεται να ενισχύει τη δραστηριότητα των φυσικών παυσίπονων του σώματος και αυξάνει τη ροή του αίματος.

Μπορείτε να χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση από τα συμπτώματα μιας ποικιλίας ασθενειών και παθήσεων, όπως οι εξής:

  • οστεοαρθρίτιδα
  • πονοκέφαλοι, ημικρανίες
  • επικονδυλίτιδα (tennis elbow)
  • οσφυαλγία, αυχεναλγία
  • πόνος στα γόνατα
  • ενίσχυση αθλητικών επιδόσεων
  • εμβοές αυτιών
  • δυσμηνόρροια
  • ινομυαλγία
  • ναυτία και έμετοι μετά από χημειοθεραπεία
  • διακοπή καπνίσματος
  • παχυσαρκία

Οι κίνδυνοι του βελονισμού είναι χαμηλοί, αν γίνει από αξιόπιστο, πιστοποιημένο επαγγελματία βελονισμού. Παθήσεις που μπορεί να αυξήσουν τους κινδύνους επιπλοκών περιλαμβάνουν:

– Αιμορραγικές διαταραχές. Ήπια τοπική αιμορραγία ή μώλωπες από τις βελόνες μπορεί να προκληθούν, εάν υπάρχει αιμορραγική διαταραχή ή λήψη αντιπηκτικών όπως η βαρφαρίνη (Coumadin).

– Βηματοδότης. Αποφεύγεται ο ηλεκτροβελονισμός διότι μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του.

– Εγκυμοσύνη. Αποφεύγονται συγκεκριμένα σημεία.

Η επιλογή ενός βελονιστή γιατρού.

Αν σκέφτεστε να κάνετε βελονισμό, κάνετε τα ίδια πράγματα που θα κάνατε αν θέλατε να επιλέξετε έναν γιατρό:

– ελέγξτε την εκπαίδευση και τα διαπιστευτήριά του ιατρού.

Στην Ελλάδα τον βελονισμό ασκούν νόμιμα μόνο κατάλληλα εκπαιδευμένοι γιατροί.

– συνέντευξη με τον γιατρό.

Ρωτήστε οτιδήποτε σχετικό με την θεραπεία, πόσο πιθανό είναι να βοηθήσει την κατάστασή σας και πόσο θα κοστίσει.

– ρωτήστε ανθρώπους που εμπιστεύεστε για συστάσεις.

Κάθε άτομο που υποβάλλεται σε βελονισμό είναι μία μοναδική προσωπικότητα . Για να προσδιορισθεί ο τύπος της θεραπείας με βελονισμό, θα βοηθήσουν ερωτήσεις σχετικά με τα συμπτώματα, τις συμπεριφορές και τον τρόπο ζωής. Αυτή η αρχική αξιολόγηση μπορεί να διαρκέσει έως και 60 λεπτά. Οι επόμενες συναντήσεις συνήθως λαμβάνουν περίπου μισή ώρα. Ένα συνηθισμένο σχέδιο θεραπείας αφορά αρχικά οκτώ έως 12 θεραπείες, προγραμματισμένες στους επόμενους μήνες.

Κατά τη διάρκεια του βελονισμού . Τα σημεία βελονισμού βρίσκονται σε όλες τις περιοχές του σώματος. Μερικές φορές τα κατάλληλα σημεία είναι μακριά από την περιοχή του πόνου σας. Ο γιατρός σας θα σας πει το γενικό σχέδιο της προγραμματισμένης θεραπείας.

Η εισαγωγή της βελόνας. Οι βελόνες είναι πολύ λεπτές, έτσι ώστε η εισαγωγή συνήθως προκαλεί πολύ μικρή ενόχληση. Πέντε ως και 20 βελόνες χρησιμοποιούνται σε μία τυπική θεραπεία. Μπορεί να αισθανθείτε μια βαθιά, αίσθηση πόνου όταν η βελόνα φτάσει στο σωστό βάθος.

Χειρισμοί της βελόνας. Ο γιατρός σας μπορεί απαλά να μετακινήσει ή να στριφογυρίσει τις βελόνες αφού έχουν τοποθετηθεί. Μια άλλη επιλογή είναι να εφαρμόζεται θερμότητα ή ήπιο ηλεκτρικό ρεύμα στις βελόνες.

Αφαίρεση των βελονών. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι βελόνες θα παραμείνουν στη θέση τους για 20 έως 30 λεπτά, ενώ χαλαρώνετε. Συνήθως δεν υπάρχει αίσθηση δυσφορίας όταν αφαιρούνται οι βελόνες. Ο γιατρός σας θα πρέπει να πετάξει τις βελόνες σε ειδικά δοχεία μετά την αφαίρεση – οι επαναχρησιμοποιήσιμες βελόνες μπορούν να μεταδώσουν μολύνσεις.

Μετά το βελονισμό . Μερικοί άνθρωποι νιώθουν χαλαροί, ενώ άλλοι αισθάνονται γεμάτοι ενέργεια μετά από μια θεραπεία βελονισμού. Αλλά δεν ανταποκρίνονται όλοι στον βελονισμό. Αν τα συμπτώματά σας δεν αρχίσουν να βελτιώνονται μέσα σε λίγες εβδομάδες, ο βελονισμός μπορεί να μην είναι η κατάλληλη θεραπεία για εσάς.

Τα οφέλη του βελονισμού είναι πολλές φορές δύσκολο να μετρηθούν, αλλά πολλοί άνθρωποι τον θεωρούν ως χρήσιμο μέσο για τον έλεγχο μιας σειράς επώδυνων καταστάσεων. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι ο βελονισμός λειτουργεί καλύτερα στους ανθρώπους που περιμένουν να λειτουργήσει. Δεδομένου ότι ο βελονισμός έχει λίγες παρενέργειες, αξίζει να τον δοκιμάσετε αν έχετε πρόβλημα ελέγχου του πόνου με πιο συμβατικές μεθόδους.

navalis

Νάβαλης Κωνσταντίνος,
Φυσίατρος – Βελονιστής.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.