Η θέση του βελονισμού στον αθλητισμό

Facebooktwitterpinterest

Ο βελονισμός είναι γνωστός για την αποτελεσματικότητά του στην ελάττωση και συχνά την εξάλειψη του πόνου. Αυτή του η ιδιότητα αποτελεί ένα τεράστιο πόλο έλξης για τους αθλητές που μαστίζονται από συχνούς τραυματισμούς και κακώσεις.

Ο βελονισμός είναι μια ιδιαίτερα αποτελεσματική, δοκιμασμένη στο χρόνο θεραπεία για τις αθλητικές κακώσεις διότι επιλύει τον πόνο, επιταχύνει την επούλωση και αυξάνει το εύρος της κίνησης. Αυτά επιτυγχάνονται με:

  • την μείωση της φλεγμονής, του οιδήματος και των εκχυμώσεων
  • χαλάρωση των μυών και ανακούφιση σπασμών
  • μείωση αντίδρασης του σώματος στον πόνο και
  • τη βελτίωση της κυκλοφορίας.

Πρόσφατες κλινικές μελέτες (Acupuncture for Chronic Pain Individual Patient Data Meta-analysis . Arch Intern Med. 2012;172(19)) δείχνουν ότι ο βελονισμός προσφέρει πραγματική ανακούφιση από τον πόνο για μια σειρά από παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του χρόνιου πόνου στην μέση, τον αυχένα και τον ώμο.

Επιπλέον, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναγνωρίζει τον βελονισμό ως ασφαλή και αποτελεσματική θεραπεία για τραυματισμούς, ορθοπαιδικές παθήσεις καθώς και για τον οξύ και χρόνιο πόνο.

Ο βελονισμός λοιπόν δουλεύει στον πόνο, παρέχοντας ανακούφιση στους αθλητές των οποίων οι οργανισμοί υφίστανται μεγάλη φθορά.

Όμως, και αυτό είναι κάτι που οι περισσότεροι άνθρωποι εκπλήσσονται όταν μαθαίνουν, ο βελονισμός για τους αθλητές είναι στην πραγματικότητα περισσότερο ευεργετικός όταν γίνεται στην διάρκεια της προπόνησης παρά όταν συμβεί ένας τραυματισμός.

Αυτό συμβαίνει επειδή ο βελονισμός μπορεί:

α. να αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας των αθλητών,

β. να ενισχύει την αποκατάσταση μετά την προπόνηση και

γ. να βελτιώνει τα συνολικά επίπεδα απόδοσης.

Οι αθλητές που ενσωματώνουν τον βελονισμό ως μέρος της τακτικής τους προπόνησης παρατηρούν καλύτερα αποτελέσματα και λιγότερους τραυματισμούς ενώ φαίνεται να την απολαμβάνουν περισσότερο.

Πολλοί αθλητές ξεκινούν τον βελονισμό ως έσχατη θεραπεία μετά από κάποιον τραυματισμό. Διαπιστώνοντας όμως από πρώτο χέρι τα ευεργετικά αποτελέσματα του βελονισμού (μειωμένο άγχος πριν από τον αγώνα, μεγαλύτερη κινητικότητα και ταχύτερος χρόνος αποκατάστασης) τότε συνεχίζουν τις θεραπείες σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Ο βελονισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με άλλες θεραπευτικές πράξεις όπως, φυσικοθεραπεία, μαλάξεις, διατάσεις και χειροπρακτική. Όλα τα φυσικά αυτά μέσα μπορούν να συνδυαστούν για να βοηθήσουν τους αθλητές να επιτύχουν τα βέλτιστα αποτελέσματα.

Ο βελονισμός ανακουφίζει από τον πόνο, την ανησυχία και το άγχος

Οι αθλητές προπονούνται για χιλιάδες ώρες και συχνά υποφέρουν από διαστρέμματα και κακώσεις, κάτι το οποίο μπορεί να θεωρηθεί ως “τιμωρία” για το σώμα τους.

Ο βελονισμός μειώνει το πόνο από τις προπονήσεις και αυξάνει τη ροή του αίματος σε όλο το σώμα. Αυτό βοηθάει τους αθλητές να ετοιμαστούν για άλλη μία ημέρα με τη χαλάρωση των “σφιγμένων” μυών τους και την μείωση της φλεγμονής.

Η χρήση του βελονισμού για την ανακούφιση του πόνου είναι απόλυτα ασφαλής και δεν προκαλεί καμία παρενέργεια όταν εφαρμόζεται από γιατρό κατάλληλα εκπαιδευμένο. Υπάρχουν αρκετές μελέτες που έχουν δείξει ότι όταν οι βελόνες εισάγονται, διεγείρουν τα σημεία που ενισχύουν τα φυσικά παυσίπονα μας.

Σε μια μελέτη, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Michigan (University of Michigan Health System in Journal of NeuroImage, Vol. 5, No. 83, 2009) βρήκαν ότι ο βελονισμός επηρεάζει μακροπρόθεσμα την ικανότητα του εγκεφάλου να ρυθμίζει τον πόνο.

Όλο και πιο εστιασμένοι και χαλαροί, οι αθλητές βελτιώνουν τις αποδόσεις τους σε όλους τους τομείς.

Ο βελονισμός βελτιώνει τον ύπνο

Ο βελονισμός είναι ένας ασφαλής τρόπος για να ρυθμιστούν διαταραχές του ύπνου, όπως αϋπνία ή ξυπνήματα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ο βελονισμός ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο βελονισμός ενισχύει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος (Li Su, et al., Effects of warm needling at zusanli (ST-36) on nitrous oxide and IL-2 levels in middle-aged and old people, Journal of Traditional Chinese Medicine 2003; 23(2): 127-128).

Συγκεκριμένα, βοηθά τον εγκέφαλο να αυξήσει τα επίπεδα των Τ-κυττάρων, τα κύτταρα που καταστρέφουν βακτήρια και επιβλαβείς ιούς στο σώμα, ακόμη και ημέρες μετά από μια συνεδρία. Με αυξημένη προστασία κατά των κινδύνων ασθένειας, χάνονται λιγότερες προπονήσεις και οι αποδόσεις βελτιώνονται.

Ο βελονισμός επιταχύνει τους χρόνους αποκατάστασης

Εκτός από την επιτάχυνση της διαδικασίας επούλωσης, ο βελονισμός βοηθά το σώμα να ανακάμψει από την εντατική άσκηση. Για παράδειγμα, σε μια μελέτη του 2008 στην Εφημερίδα της Εναλλακτικής και Συμπληρωματικής Ιατρικής διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες που έλαβαν βελονισμό για τους πόνους των μυών 24 και 48 ώρες μετά την άσκηση στα όρια της εξάντλησης ανέφεραν σημαντικά λιγότερο πόνο από εκείνους που δεν έλαβαν τη θεραπεία ( Effects of Acupuncture on Symptoms and Muscle Function in Delayed-Onset Muscle Soreness. Markus Hübscher, Lutz Vogt, Marcus Bernhörster, Andreas Rosenhagen, and Winfried Banzer. The Journal of Alternative and Complementary Medicine. October 2008, 14(8): 1011-1016) .

Χαλάρωσητωνμυών

Ο βελονισμός αυξάνει την ποσότητα του νιτρικού οξειδίου στο σώμα. Μια μελέτη από το UCLA Medical Center (Responses of Nitric Oxide-cGMP Release in Acupuncture Point to Electroacupuncture in Human Skin In Vivo Using Dermal Microdialysis. In Microcirculation, 2009 May, 26:1-10), καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ένας λόγος που ο βελονισμός είναι αποτελεσματικός είναι επειδή οι βελόνες αυξάνουν την απελευθέρωση του μονοξειδίου του αζώτου σε όλο το σώμα. Το μονοξείδιο του αζώτου προκαλεί τα αιμοφόρα αγγεία να χαλαρώσουν και να διασταλούν, ανοίγοντας έτσι τις αρτηρίες. Αυτό επιτρέπει την καλύτερη ροή του αίματος προς την καρδιά και άλλα σημαντικά όργανα.

Ο βελονισμός αυξάνει την ευαισθητοποίηση

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι ο βελονισμός βοηθά να συντονιστεί το σώμα, το μυαλό και τα συναισθήματα σε βαθύτερα, πιο διακριτά επίπεδα. Η ανά πάσα στιγμή αίσθηση του εαυτού μας και του χώρου που μας περιβάλλει αποτελεί πλεονέκτημα εντός και εκτός του αγωνιστικού χώρου.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό: Ο βελονισμός είναι ένα ισχυρό μέσο πρόληψης που χρησιμοποιείται στις προπονήσεις και πριν τους αγώνες και ωφελεί την υγεία και της ευεξία του κάθε αθλητή. Δοκιμάστε το.

navalis

Νάβαλης Κωνσταντίνος
Φυσίατρος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.