Μοριακές εξετάσεις στη διάγνωση ( ΧΜΛ)

Facebooktwitterpinterest

Κατά τη διάγνωση, οι μοριακές εξετάσεις μετρούν την παραγωγή παθολογικών πρωτεϊνών bcr-abl, που με τη σειρά τους προκαλούν ανεξέλεγκτη παραγωγή των κυττάρων της Χρόνιας Μυελογενούς Λευχαιμίας ( ΧΜΛ).

Επειδή η μοριακή εξέταση είναι η πιο ευαίσθητη διαθέσιμη εξέταση, συχνά χρησιμοποιείται ως οριστική επιβεβαίωση της διάγνωσης της θετικής στο χρωμόσωμα Φιλαδέλφειας Χρόνιας Μυελογενούς Λευχαιμίας, καθώς και για παρακολούθηση της ανταπόκρισης στη θεραπεία, όταν η νόσος βρίσκεται υπό έλεγχο.

Πώς πραγματοποιείται η εξέταση;

Η μοριακή εξέταση πραγματοποιείται τις περισσότερες φορές με εξέταση αίματος και λιγότερο συχνά με δείγματα κυττάρων από το μυελό των οστών. Η εξέταση που χρησιμοποιείται συχνότερα είναι η Αλυσιδωτή Αντίδραση Πολυμεράσης (PCR, Polymerase Chain Reaction):

Η PCR είναι μια εξέταση αίματος που μπορεί να μετρήσει τα μοριακά σήματα (λέγονται μετάγραφα BCR-ABL) που χαρακτηρίζουν τα λευχαιμικά κύτταρα.

Ο αιματολόγος σας μπορεί να σας συστήσει να κάνετε εξέταση PCR κατά τη διάγνωση για να έχει αρχικές τιμές αναφοράς. Στη συνέχεια η εξέταση επαναλαμβάνεται κάθε 3 μήνες μετά την έναρξη της θεραπείας, για να φανεί αν η παραγωγή των πρωτεϊνών bcr-abl έχει μειωθεί με την αγωγή και αν παραμένει σε χαμηλό επίπεδο. Αποτελεί έναν τρόπο για να παρακολουθήσουμε αν η ΧΜΛ ανταποκρίνεται στη θεραπεία.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.