Χρόνια Μυελογενής Λευχαιμία

Facebooktwitterpinterest

Η Χρόνια Μυελογενής Λευχαιμία (ΧΜΛ), γνωστή και ως Χρόνια Μυελοειδής Λευχαιμία ή Χρόνια Κοκκιοκυτταρική Λευχαιμία, είναι ένας σπάνιος τύπος καρκίνου που προκαλεί παραγωγή υπερβολικά υψηλού αριθμού λευκών αιμοσφαιρίων στον οργανισμό.  

Η ΧΜΛ χαρακτηρίζεται από ανεξέλεγκτη παραγωγή, από τον μυελό των οστών, ώριμων λευκών αιμοσφαιρίων, που ονομάζονται μυελοειδή κύτταρα. Τα λευκά αιμοσφαίρια είναι τα κύτταρα που προστατεύουν τον οργανισμό από λοιμογόνους παράγοντες. Τα λευχαιμικά λευκά αιμοσφαίρια δεν καταπολεμούν τις λοιμώξεις, όπως τα υγιή λευκά αιμοσφαίρια.

Επίσης, τα λευχαιμικά λευκά αιμοσφαίρια ζουν περισσότερο από τα υγιή λευκά αιμοσφαίρια και συσσωρεύονται στο αίμα και στον μυελό των οστών. Έτσι, μένει λιγότερος χώρος για τα ώριμα, υγιή λευκά αιμοσφαίρια που καταπολεμούν τις λοιμώξεις.

Η ΧΜΛ προσβάλλει κυρίως ενήλικες. Εμφανίζεται περισσότερο σε άτομα ηλικίας πενήντα με εξήντα ετών. Είναι ένας σπάνιος τύπος καρκίνου που προσβάλλει λιγότερα από 2 στα 100.000 άτομα ετησίως. Συγκριτικά με άλλους τύπους καρκίνου, όταν αντιμετωπίζεται με αγωγή επαρκώς, η ΧΜΛ έχει πολύ υψηλότερο ποσοστό επιβίωσης, επιτρέποντας στα άτομα που πάσχουν από τη νόσο να ζουν μια ολοκληρωμένη ζωή.

Η ΧΜΛ ξεκινά συνήθως ως καρκίνος με αργή εξέλιξη και συχνά δεν εμφανίζει συμπτώματα. Οι ασθενείς συνήθως το ανακαλύπτουν από τα αποτελέσματα αιματολογικών εξετάσεων ρουτίνας που εμφανίζουν παθολογική αύξηση του αριθμού των λευκών αιμοσφαιρίων ή των αιμοπεταλίων. Περαιτέρω διαγνωστικές εξετάσεις, από τον αιματολόγο σας (γιατρού που ειδικεύεται στις παθήσεις του αίματος), θα εμφανίσουν την ύπαρξη λευχαιμικών κυττάρων.

Βιβλιογραφικές αναφορές

National Cancer Institute – Επιτήρηση, Επιδημιολογία και Τελικά Αποτελέσματα  http://seer.cancer.gov/statfacts/html/cmyl.html
Κατευθυντήριες οδηγίες του NCCN για ασθενείς με Χρόνια Μυελογενή Λευχαιμία http://www.nccn.com/cancer-guidelines.html
– See more at: http://www.mycmllife.eu/gr/understanding_cml/about/summary/index.aspx#tcm:191-1915

http://www.mycmllife.eu/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.