Είναι το σώμα του παιδιού ευλυγιστο από τη φύση του;

Facebooktwitterpinterest

Πολλές φορές παρακολουθώντας αθλητικούς αγώνες παίδων, ευλογα απορεί κανείς, αν κάθε παιδί μπορεί να λυγίζει και να τεντώνει το σώμα του, σαν να είναι από λάστιχο.Βεβαιως κάποια παιδιά, όπως και κάποιοι ενήλικες απλώς δε διαθέτουν ευλυγισία. Αν όμως εξασκηθούν, τα παιδιά μπορουν να αποκτήσουν ευλυγισία πιο γρήγορα από ότι οι ενήλικες.

Ο μυικός ιστός των παιδιών δεν διαφέρει σε ελαστικότητα από αυτόν των ενηλίκων. Η ειδοποιός διαφορά ωστόσο, έγκειται στους συνδέσμους. Τα παιδιά μπορουν να τεντώσουν τους συνδέσμους και τους τένοντες τους περισσότερο από τους ενήλικες. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει οι προπονητές να επιμένουν στις ασκήσεις διάτασης κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

Για τα παιδιά στα οποία παρατηρείται ραγδίαια αύξηση λόγω της εισόδου τους στην εφηβεία, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναπτύξουν την ελαστικότητα του σώματος τους. Κατά την αυξητική αιχμή της εφηβείας η ευλυγισία μειώνετα. Αν το παιδί δεν είναι από τη φύση του ευλύγιστο, η καλύτερη περίοδος για να βελτιωθεί στον τομέα αυτό είναι η προεφηβεία. Η αυξημένη ευλυγισία μπορεί να εμποδίσει τους τραυματισμούς, ενώ βοηθά στη βελτίωση των επιδόσεων του αθλητή.

Κρίνεται συνεπώς απαραίτητο, ο μικρός αθλητής να ακολουθεί πάντοντε μια σειρά κατάληλων ασκήσεων προθέρμανσης, η οποία θα ακολουθείται από ασκήσεις διάτάσεων. Πρέπει επίσης να εκτελούν ασκήσεις διατάσεων και μετά την προπόνηση ή τον αγώνα.Οι σωστές διατάσεις μπορούν να βελτιώσουν τις εποδόσεις, αν ΄μως γίνονται σε υπερβολικό βαθμό, μπορεί να αποδεχθούν επιβλαβείς, καθώς μειώνουν τη σταθερότητα των αρθρώσεων.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.