Χρήση νευροδιεγέρτη στη χειρουργική του θυρεοειδούς και των παραθυρεοειδών αδένων.

Η θυρεοσφαιρίνη είναι μια πρωτεΐνη Facebooktwitterpinterest

Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται όλο και συχνότερα η διεγχειριτική νευροπαρακολούθηση στην θυρεοειδεκτομή. Στόχος είναι η ελαχιστοποίηση της συχνότητας εμφάνισης της κάκωσης του παλίνδρομου λαρυγγικού νεύρου, του υπεύθυνου νεύρου δηλαδή για την κινητικότητα των φωνητικών χορδών.

Η σωστή χρήση του νευροδιεγέρτη για τον εντοπισμό και την αξιολόγηση της λειτουργικότητας του παλίνδρομου λαρυγγικού και πνευμονογαστρικού νεύρου είναι μεγάλης σημασίας στη χειρουργική του θυρεοειδούς και των παραθυρεοειδών αδένων, ειδικά σε περιπτώσεις επανεπεμβάσεων όπου λόγω συμφύσεων και μετεγχειρητικών αλλοιώσεων έχει διαταραχθεί η ανατομική τάξη και η αναγνώριση των ανωτέρω στοιχείων καθίσταται προβληματική.
Κατά συνέπεια η χρήση του νευροδιεγέρτη σε πρώτες επεμβάσεις αλλά και σε επανεπεμβάσεις λόγω καρκίνου θυρεοειδούς καθώς επίσης και σε λεμφαδενικούς καθαρισμούς τραχήλου μπορεί να μειώσει σημαντικά τις επιπλοκές από κακώσεις του παλίνδρομου λαρυγγικού νεύρου (απαραίτητο για την κίνηση των φωνητικών χορδών).
Στους λεμφαδενικούς καθαρισμούς τραχήλου ο νευροδιεγέρτης μπορεί να φανεί χρήσιμος και στη διέγερση άλλων νεύρων όπως το φρενικό νεύρο, υπογλώσσιο νεύρο κ.λ.π.

Κυριάκος Βαμβακίδης
Χειρουργός Ενδοκρινών Αδένων

 

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.