Φρένο στον καρκίνο του λάρυγγα!

Facebooktwitterpinterest

Φρένο στον καρκίνο του λάρυγγα βάζει η παγκόσμια αντικαπνιστική εκστρατεία με την διακοπή του καπνίσματος από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο!

Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία , τα τελευταία χρόνια,  έχουμε μείωση ( σε ποσοστό  2 με 3%) στην εμφάνιση νέων  περιστατικών του καρκίνου του λάρυγγα χάρη στην αύξηση των μη καπνιστών!

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι  η μείωση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην καμπάνια κατά του καπνίσματος , που αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες εμφάνισης της νόσου.

«Τα στοιχεία δείχνουν πως η παγκόσμια ενημερωτική καμπάνια κατά του καπνίσματος έχει αποτελέσματα όσον αφορά τον καρκίνο του λάρυγγα, που είναι  ένας επικίνδυνος και ύπουλος καρκίνος με  μόλις πενταετή επιβίωση στο 60,6% των ασθενών»αναφέρει ο διαπρεπής Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος κ  Μηνάς Ν. Αρτόπουλος, υπεύθυνος του Τμήματος Χειρουργικής Τραχήλου-Θυρεοειδούς της ΩΡΛ κλινικής του «ΜΗΤΕΡΑ».

«Αντίθετα, προσθέτει ο κ Αρτόπουλος,η  πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση στο αρχικό στάδιο αυξάνει κατακόρυφα την πενταετή επιβίωση κοντά στο 90%».

            ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ   ΠΟΥ   ΕΝΟΧΟΠΟΙΟΥΝΤΑ

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες οι παράγοντες που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση του καρκίνου του λάρυγγα είναι:

  • Το κάπνισμα: Περισσότεροι από  το  95% των ασθενών που προσβάλλονται από καρκίνο του λάρυγγα, είναι καπνιστές. Οι πιθανότητες κάποιος καπνιστή να αναπτύξει καρκίνο του λάρυγγα αυξάνονται όχι μόνο από το πόσο καπνίζει αλλά και από τη συνολική χρονική διάρκεια για την οποία καπνίζει.
  • Το αλκοόλ: το αλκοόλ δρα σε συνέργια με τον καπνό και μεγεθύνει τις αρνητικές του επιδράσεις. Τα άτομα τα οποία καπνίζουν και πίνουν αλκοόλ έχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο του λάρυγγα παρά το απλό άθροισμα και των δύο κινδύνων μαζί.
  • Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων: Ο ιός αυτός (HPV) έχει συσχετισθεί με την γένεση του καρκίνου του λάρυγγα.
  • Η γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση: Η πάθηση αυτή που χαρακτηρίζεται από την επιστροφή όξινου περιεχομένου του στομαχιού προς τον οισοφάγο και κάποτε προς το λάρυγγα.
  • Ο αμίαντος: Ο αμίαντος θεωρείται ένας παράγοντας που ευνοεί την ανάπτυξη του καρκίνου λάρυγγα.

          ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ   ΚΑΙ  ΤΡΟΠΟΙ  ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Τα βασικά συμπτώματα της εμφάνισης του καρκίνου του λάρυγγα κι αυτά που πρέπει να βάλουν κάποιο σε υποψία και να επισκεφτεί άμεσα τον γιατρό του είναι:

  • Αλλαγές στη φωνή
  • Επίμονη βραχνάδα της φωνής που εγκαθίσταται προοδευτικά
  • Μάζα στο λαιμό
  • Δυσκολία στην κατάποση
  • Επίμονο πόνο στο λαιμό ή πόνο που εκδηλώνεται κατά την κατάποση.

Εδώ και πολλά χρόνια έχουν αναπτυχθεί διάφορες μορφές  θεραπείας  του καρκίνου του λάρυγγα, οι οποίες εφαρμόζονται είτε μόνες τους είτε σε συνδυασμό.

  • Η χειρουργική θεραπείαπεριλαμβάνει ενδοστοματική προσπέλαση με χρήση του CO2 Laser, τμηματική λαρυγγεκτομή ή ολική λαρυγγεκτομή
  • Η ακτινοθεραπείαείτε σαν μοναδική θεραπεία σε πρώιμο στάδιο είτε σε συνδυασμό με τη χειρουργική ή την χημειοθεραπεία.
  • Η χημειοθεραπείαεφαρμόζεται είτε σε συνδυασμό με την ακτινοθεραπεία είτε με την χειρουργική  θεραπεία.

«Η επιλογή της θεραπείας είναι αποτέλεσμα ιατρικής συνεκτίμησης πολλών παραγόντων. Αυτή εξαρτάται από τη σταδιοποίηση του καρκίνου (συνδυασμός του μεγέθους του όγκου, της παρουσίας τραχηλικών λεμφαδένων ή και απομακρυσμένων μεταστάσεων)»εξηγεί ο κ Αρτόπουλος και καταλήγει

« Για το λόγο αυτό ο Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος θα πρέπει να συγκαλέσει ογκολογικό συμβούλιο, όπου συναποφασίζεται η ενδεδειγμένη θεραπεία».

                              ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ   ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Υπολογίζεται ότι τα τελευταία χρόνια εμφανίζονται 157.000 νέα κρούσματα καρκίνου του λάρυγγα ετησίως σε όλο τον κόσμο, με τα 39.900 από αυτά να αφορούν την Ευρώπη.

Κάθε χρόνο 83.400 πάσχοντες  πεθαίνουν παγκοσμίως, ενώ οι 19.800 από αυτούς είναι Ευρωπαίοι.

Στην Ευρώπη, η Ουγγαρία βρίσκεται στην πρώτη θέση στην εμφάνιση καρκίνου του λάρυγγα με 8,5 περιπτώσεις σε 100.000 του γενικού πληθυσμού, ενώ στην Ελλάδα έχουμε αντίστοιχα 3,3 και στην Ευρωπαϊκή Ένωση 4,4. Η αναλογία  εμφάνισης του καρκίνου  του λάρυγγα άνδρες προς γυναίκες είναι 5,8/1,2. Η μέση ηλικία κατά τη διάγνωση είναι τα 65 χρόνια.

Ωστόσο παραμένει ένας επικίνδυνος και ύπουλος καρκίνος με πενταετή επιβίωση στο 60,6%. Η έγκαιρη διάγνωση στο αρχικό στάδιο αυξάνει κατακόρυφα την πενταετή επιβίωση κοντά στο 90%.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.