Αμφισβητείται η αποτελεσματικότητα των Ω-3

Η Σημασία των Ω-3 και Ω-6 λιπαρών οξέων Facebooktwitterpinterest
Μια πενταετής μελέτη από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ έδειξε ότι τα συμπληρώματα διατροφής Ω-3 λιπαρών οξέων δεν έχουν τελικά καμία επίδραση στην γνωστική εξασθένηση, αντίθετα με τις εδραιωμένες πεποιθήσεις των τελευταίων ετών στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα.

Η εν λόγω μελέτη είναι η δεύτερη σε ένα μήνα που αμφισβητεί ανοιχτά και με αποδείξεις την αποτελεσματικότητα των Ω-3 συμπληρωμάτων διατροφής ως μέρος της πιθανής θεραπείας για την υγεία του εγκεφάλου. Τα συμπληρώματα αυτά είναι μια συμπυκνωμένη έκδοση των ιχθυελαίων, τα οποία μπορεί να βρεί κανείς φυσικά στα ψάρια και τα θαλάσσια φύκια και τα οποία διαφέρουν ελαφρώς από την φυσική έκδοση των Ω-3.
Για τις ανάγκες της νέας έρευνας, επιστήμονες από το Τμήμα Επιδημιολογίας και Κλινικών Εφαρμογών με επικεφαλής της δρ Emily Chew, εξέτασαν τις περιπτώσεις 4.000 ασθενών από το 2006 έως και το 2012. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 72 έτη και το 58% ήταν γυναίκες.
Οι συμμετέχοντες έκαναν γνωστικά τεστ κάθε δύο χρόνια κατά την διάρκεια της μελέτης. Τα τεστ αυτά που είχαν 8 μέρη σχεδιάστηκαν για να μετρήσουν την άμεση και την καθυστερημένη ανάκληση, την προσοχή, τη μνήμη και την ταχύτητα επεξεργασίας.
Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες: η πρώτη έλαβε Ω-3, η δεύτερη έλαβε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, οι οποίες βρίσκονται στα πράσινα λαχανικά, στην τρίτη ομάδα δόθηκαν Ω-3 μαζί με λουτεΐνη και ζεαξανθίνη και η τέταρτη ομάδα (ομάδα ελέγχου) έλαβε ένα εικονικό φάρμακο (placebo).

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American Medical Association, όλοι οι συμμετέχοντες έδειξαν κάποιο επίπεδο νοητικής/γνωστικής έκπτωσης. Οι μειώσεις, είπαν οι ερευνητές, έδειξαν ότι κανένα από τα συμπληρώματα δεν έκανε τη διαφορά.Αυτή η μελέτη έρχεται να προστεθεί σε εκείνη που διενεργήθηκε από το πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και η οποία επίσης δεν βρήκε καμία απόδειξη ότι τα συμπληρώματα Ω-3 λιπαρών οξέων έχουν κάποια σημαντική επίδραση στην ανθρώπινη υγεία.

Πηγή:  pronews.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.