Αντιμετώπιση κατάγματος βραχιονίου σε γάτα με συνδυασμό εξωτερικής οστεοσύνθεσης και ενδομυελικής ήλωσης

Facebooktwitterpinterest

Οι γάτες είναι εφτάψυχες αλλά καμιά φορά συμβαίνουν και ατυχήματα!

Πρόσφατα αντιμετωπίσαμε ένα συντριπτικό κάταγμα βραχιονίου σε ένα νεαρό γάτο, τον Τομ, το οποίο προκλήθηκε από τροχαίο.

Τα κατάγματα αυτά απαιτούν καλή σταθεροποίηση για να είναι επιτυχημένη η πώρωση του κατάγματος και το ζώο να ανακτήσει τέλεια την κινητικότητα του.

Στην περίπτωση του Τομ επιλέξαμε το συνδυασμό ενδομυελικής ήλωσης η οποία συνδέεται σταθερά με εξωτερική οστεοσύνθεση (τύπου tie-in).

Κατά την τεχνική αυτή ένας μεταλλικός ήλος (καρφί) τοποθετείται διαμέσου του αυλού του οστού,  ενώ η άκρη του κάμπτεται και συνδέεται με εξωτερικούς ήλους που διαπερνούν κάθετα το οστό εκατέρωθεν της καταγματικής εστίας.

Με την συγκεκριμμένη τεχνική επιτυγχάνεται η ακινητοποίηση της καταγματικής εστίας σε όλους τους άξονες, ενώ ταυτόχρονα δεν διαταράσεται η αιμάτωση του οστού, με αποτέλεσμα την γρήγορη πώρωση και αποκατάσταση.

Για την τοποθέτηση των μετάλλικών υλικών στο ζώο χορηγείται γενική αναισθησία με εισπνευστικό αναισθητικό και παρακολουθείται από monitor κατά την διάρκεια της επέμβασης.

εικ.1 – ο Τομ κατά την έναρξη της επέμβασης
Ακολουθεί η ανάταξη του κατάγματος και η τοποθέτηση των υλικών. Η συγκράτηση των υλικών της εξωτερικής οστεοσύνθεσης στον Τομ έγινε με τη χρήση ενός εποξικού πολλυμερούς, το οποιο προσφέρει σταθερότητα, είναι ελαφρύ και ασφαλές έναντι τραυματιμών.
εικ. 2 – μια ώρα μετά, τα υλικά τοποθετημένα στη θέση τους
εικ. 3 – μετεγχειριτική ακτινογραφία

Μερικές ώρες μετά την επέμβαση, ο γάτος είναι ζωηρός και έχει αρχίσει ήδη να πατάει το πόδι του.  Τα μεταλλικά υλικά θα αφαιρεθούν σε περίπου έξι εβδομάδες.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.