Λαπαροσκοπική γαστρική πτύχωση

Facebooktwitterpinterest

Η λαπαροσκοπική γαστρική πτύχωση είναι μια νέα μέθοδος περιορισμού της χωρητικότητας του στομάχου στη βαριατρική χειρουργική. Η επέμβαση αυτή μιμείται την γαστρεκτομή sleeve (γαστρικό μανίκι) από άποψη φυσιολογίας αλλά και εξωτερικά, γιατί το στομάχι και εδώ παίρνει τη μορφή σωλήνα χωρίς όμως να αφαιρεθεί κάποιο τμήμα του, αλλά μόνο με πτύχωση του μείζονος τόξου με λίγες εξωτερικές ραφές (ορομυικές).

Η χωρητικότητα του στομάχου περιορίζεται σημαντικά και ο κορεσμός επέρχεται με μικρές ποσότητες τροφής.

Η επέμβαση είναι εντελώς ακίνδυνη χωρίς επιπλοκές, με ελάχιστο τραύμα, χωρίς εμφύτευση ξένου υλικού, με σημαντική απώλεια βάρους και πλήρη αναστρεψιμότητα. Με την αφαίρεση των ραμμάτων ο στόμαχος παίρνει και πάλι το αρχικό του σχήμα.

Με τη γαστρική πτύχωση ο στόμαχος συμπεριφέρεται όπως και με τη sleeve, δεν επιτρέπει μεγάλα γεύματα τον πρώτο καιρό. Η χωρητικότητα του στομάχου αυξάνεται σταδιακά τους επόμενους 12 μήνες και το βάρος σταθεροποιείται μετά από απώλεια 30-50 κιλών.

Η επέμβαση γίνεται λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά, διαρκεί μια ώρα περίπου και η νοσηλεία 1-2 ημέρες. Για τις πρώτες 15 ημέρες ο ασθενής επιτρέπεται να πίνει μόνο υγρά.

Η νέα αυτή μέθοδος είναι μια πολύ καλή επιλογή για όσους έχουν πρόβλημα παχυσαρκίας και δεν επιθυμούν τοποθέτηση εμφυτευμάτων (γαστρικός δακτύλιος) ή αφαίρεση του στομάχου (γαστρεκτομή sleeve). Δεν απαιτείται τακτική ιατρική παρακολούθηση ούτε ιδιαίτεροι διατροφικοί κανόνες.

Η γαστρική πτύχωση είναι η ιδανική επέμβαση για την παχυσαρκία της εφηβικής ηλικίας.

Πλεονεκτήματα της γαστρικής πτύχωσης

– Ελάχιστη νοσηλεία (1-2) ημέρες.
– Πλήρως αναστρέψιμη τεχνική.
– Επαναλήψιμη (αν σε βάθος χρόνου χρειασθεί νέος περιορισμός του στομάχου, μπορεί εύκολα να επαναληφθεί).
– Δεν απαιτεί εμφύτευση ξένων υλικών (δακτύλιος) ή αφαίρεση τμήματος του στομάχου (sleeve).
– Δεν απαιτεί ιδιαίτερους διατροφικούς κανόνες. – Δεν απαιτεί τακτική ιατρική παρακολούθηση.
– Η λειτουργία του πεπτικού συστήματος παραμένει φυσιολογική. Δεν παρουσιάζεται δυσαπορρόφηση θρεπτικών συστατικών. – Είναι εξαιρετικά ασφαλής χωρίς άμεσες ή απώτερες επιπλοκές.

Μειονεκτήματα

– Η επέμβαση θεωρείται κατάλληλη για άτομα με Δ.Μ.Σ μεταξύ 35 και 45.
– Προς το παρών δεν υπάρχουν δεδομένα για την μακροχρόνια σταθερότητα του βάρους. Η πιθανότητα μελλοντικής διάτασης του στομάχου δεν μπορεί να αποκλειστεί, όμως η γαστροπτύχωση μπορεί εύκολα να επαναληφθεί σε αυτή τη περίπτωση.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.