Ποια ψάρια μπορούν να καταναλώνονται με ασφάλεια στην εγκυμοσύνη;

Facebooktwitterpinterest

Ένα γνωστό θέμα σύγχυσης και απορίας αρκετών γυναικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι περί της κατανάλωσης ψαριών.
Η αναστάτωση βέβαια είναι λογική, καθότι, ότι καταναλώνει μια γυναίκα επηρεάζει την ανάπτυξη του παιδιού της.

Τα ψάρια είναι μία σπουδαία πηγή πρωτεϊνών, σιδήρου και ψευδαργύρου – τα οποία είναι απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που πρέπει να λαμβάνει το έμβρυο κατά την ενδομήτριο ζωή. Επί προσθέτως, τα ωμέγα- 3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται σε πολλά ψάρια, προάγουν την πνευματική ανάπτυξη του εμβρύου.
Ωστόσο, κάποια είδη ψαριών και ιδιαίτερα τα μεγάλα αρπακτικά ψάρια όπως ο ξιφίας, ο καρχαρίας, το σκουμπρί, μπορεί να περιέχουν υψηλά ποσά υδραργύρου. Αν και ο υδράργυρος στα ψάρια δεν αποτελεί απειλή για τους περισσότερους ενήλικες, οι εγκυμονούσες ή οι γυναίκες που προγραμματίζουν εγκυμοσύνη, θα πρέπει να είναι προσεκτικές. Αν κανείς καταναλώνει συστηματικά ψάρι με υψηλά επίπεδα υδραργύρου, η ουσία αυτή συσσωρευτικά αυξάνεται στο αίμα με το χρόνο. Έτσι τα αυξημένα αυτά επίπεδα μπορεί να καταστρέψουν την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του εμβρύου.
Πόσο ψάρι επιτρέπεται;
Ο FDA, ο οργανισμός που κάθε χρόνο επισημαίνει τις συνιστώμενες ημερήσιες ποσότητες προς κατανάλωση, προτείνει ότι οι έγκυες μπορούν με ασφάλεια να καταναλώνουν 340 γρ ψαριών την εβδομάδα σε έως 2 γεύματα. Βεβαίως η βιβλιογραφία έχει πολλές διαφορετικές απόψεις επισημαίνοντας ότι οι γυναίκες που κατανάλωσαν μεγαλύτερες ποσότητες ψαριού από τις προτεινόμενες δεν εμφάνισαν προβλήματα.
Τι μπορεί να καταναλωθεί με ασφάλεια;
Προτιμήστε μια ποικιλία ψαριών, χαμηλών σε υδράργυρο και πλούσια σε ωμέγα 3 λιπαρά όπως :
Σολωμός
Αντζούγιες
Ρεγγα
Σαρδέλες
πέστροφα
Σκουμπρί ατλαντικού και ειρηνικού ωκεανού.
Άλλες εξίσου ασφαλής επιλογές είναι οι γαρίδες, γατόψαρο και τόνος. Όσον αφορά τον τόνο υπάρχει ιδιαίτερη σύσταση να μην ξεπερνάει τα 170γρ την εβδομάδα.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.