Απαλλαγείτε από τους πιασμένους μυς

Πόνος ή δυσκαμψία στον αυχένα? Facebooktwitterpinterest

Η σωματική άσκηση μπορεί πολλές φορές κυριολεκτικά να σε εκνευρίζει. Αυτό είναι αλήθεια, ιδιαίτερα όταν αρχίζεις ένα καινούργιο πρόγραμμα ή ξαναρχίζεις το παλιό σου πρόγραμμα μετά από ανάπαυλα. Και ενώ μερικά διατροφικά συμπληρώματα πιθανόν να είναι βοηθητικά σε κάποιες πλευρές του κεφαλαίου «ανάρρωση», παρόλα αυτά δεν μπορούν να μειώσουν την αίσθηση των πιασμένων μυών. Ούτε και οι διατατικές ασκήσεις πριν ή μετά την άσκηση σου μπορούν.

Όμως έχει αποδειχθεί ότι υπάρχουν τρεις τρόποι που μπορούν να μειώσουν την αίσθηση του πιασίματος των μυών.

Μια στρατηγική είναι τις μέρες που ακολουθούν την άσκηση σου να μην είσαι τελείως αδρανής αλλά να συμμετέχεις σε μια ήπιας έντασης δραστηριότητα. Θα νοιώθεις πιασμένος βέβαια στην αρχή, αλλά όσο συνεχίζεις να κινείσαι, η ροή του αίματος θα αυξάνεται συνεχώς κάτι που θα βοηθήσει το πιάσιμο και το μάγκωμα με συνεχώς επιταχυνόμενο ρυθμό.

Η δεύτερη τεχνική είναι να εμποτίσεις σε κρύο νερό τους μυς που έχεις δουλέψει στην εξάσκηση σου αμέσως μετά. Ερευνητές από τη Νέα Ζηλανδία βρήκαν ότι όταν το κάνεις αυτό, το πιάσιμο είναι μειωμένο την επόμενη μέρα.

Και αυτό μας φέρνει στον τρίτο, ευκολότερο, αλλά και πιο βολικό τρόπο να ελαττώσουμε το πιάσιμο: την πρόληψη.

Το υπερβολικό μυϊκό πιάσιμο είναι το αποτέλεσμα υπερβολικής μυϊκής δραστηριότητας. Αν όμως είσαι πιασμένος σήμερα επειδή έκανες πολύ περισσότερα χτες, μπορείς από την αρχή απλά να είσαι πιο συντηρητικός και να ελαττώσεις τον όγκο και την ένταση της άσκησης σου. Όταν επίσης ξεκινάς ένα καινούργιο πρόγραμμα στο μέλλον, μην πας κατευθείαν στο πλήρες πρόγραμμα που προτίθεσαι να κάνεις. Αν για παράδειγμα, η κούρα σου λέει ότι πρέπει να κάνεις τρία σετ push-ups, κάνε μόνο το ένα για μια βδομάδα. Στην δεύτερη εβδομάδα κάνε δύο, και την τρίτη εβδομάδα πρόσθεσε και το τρίτο. Τότε θα είσαι πραγματικά έτοιμος για το πλήρες πρόγραμμα σου.

Πέρα από τους τρεις βασικούς τρόπους που αναφέραμε πιο πάνω, κάτι που επίσης μπορεί να βοηθήσει στο πιάσιμο των μυών και αξίζει να αναφερθεί είναι η λήψη βιταμίνης C, περίπου 2-3 γραμμάρια την ημέρα. Έρευνες αναφέρουν ότι η βιταμίνη C μειώνει την μυϊκή ζημιά που προκαλείται από άσκηση – και η εμπειρία δείχνει ότι το πιάσιμο είναι σαφώς λιγότερο.

https://www.ego.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.