Πρώτυπο μυθιστόρημα και οδηγός διατροφής “Σταμάτα να Τρώς”

Facebooktwitterpinterest

Το άγχος μπορεί να επηρεάσει τη διατροφή μας είτε θετικά είτε αρνητικά

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΙΩΑΝΝΑ ΑΝΝΑ ΛΑΚΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΛΕΥΘΟΣ.
Η συγγραφέας Ιωάννα Λάκα σε αυτό το βιβλίο επιχείρησε να συνδυάσει το μυθιστόρημα, την αφήγηση μιας ιστορίας δηλαδή, με έναν οδηγό διατροφής, με τη βοήθεια και τις συμβουλές ειδικού διατροφολόγου.

Από το δέσιμό τους προέκυψε ένα βιβλίο πρωτότυπο, αληθινό με δόσεις χιούμορ, ανάλαφρο, που το διαβάζεις με μία ανάσα.
Τι σας ώθησε να παντρέψετε μυθιστόρημα και οδηγό διατροφής;
Το έβλεπα πρακτικά, έκανα και τη σχετική έρευνά μου. Ρώτησα κόσμο, μίλησα με γυναίκες αλλά πάνω απ’ όλα αφουγκράστηκα τις δικές μου επιθυμίες. Θα μου άρεσε, ιδίως το καλοκαίρι, ή όταν έχω χρόνο για να διαβάσω ένα βιβλίο, να το συνδύαζα με κάποιες πληροφορίες. Ήθελα δηλαδή τα δύο σε ένα. Να παρακολουθήσω την εξέλιξη μιας ιστορίας αλλά και να μάθω πράγματα για τη φυσική διατροφή, την άσκηση και τη δίαιτα.
Ξέρετε οι περισσότερες γυναίκες βλέπουν ως αγγαρεία το ξεφύλλισμα έστω ενός βιβλίου που τους λέει τι πρέπει να κάνουν για να αποκτήσουν σιλουέτα και να είναι καλά.
Τι σας λένε οι περισσότερες γυναίκες όταν το διαβάζουν;
Είναι αλήθεια ότι οι περισσότερες ταυτίζονται με την ηρωίδα μου. Έχουν πολλά κοινά σημεία και το κυριότερο είναι ότι όλες ξεκινούν υγιεινή διατροφή και γυμναστική αφού το διαβάσουν!
Έχετε κάνει πότε δίαιτα;
Ναι βέβαια, ποιος είναι αυτός που σέβεται και αγαπάει τον εαυτό του και δεν προσέχει τα κιλά του! Άλλος θέλει να χάσει δύο κιλά, άλλος θέλει να χάσει δέκα κιλά, για μένα το ίδιο είναι. Το πιο σημαντικό είναι να μάθουμε να τρώμε υγιεινά, άλλωστε όταν λέμε δίαιτα, που στα αρχαία ελληνικά σημαίνει τρόπος ζωής, εννοούμε σωστή και ισορροπημένη διατροφή.
Πιστεύετε ότι το άγχος επηρεάζει τη διατροφή μας;
Ασφαλώς και το άγχος μπορεί να επηρεάσει τη διατροφή μας είτε θετικά είτε αρνητικά. Αν μάθεις να διαχειρίζεσαι το άγχος της καθημερινότητας σωστά τότε σίγουρα δεν θα ξεσπάσεις στο φαγητό σου. Νομίζω πως αυτό είναι το μεγάλο μυστικό.

Από τη διαχείριση του άγχους και τη δίαιτα έως το χάσει κάποιος κιλά, είναι μεγάλη η απόσταση;
Μια σημαντική παράμετρος για να αδυνατίσουμε είναι να βάλουμε στόχο. Αν θέλεις να αδυνατίσει, πρέπει να θέτεις κάθε φορά μικρούς και πολλούς στόχους. Πρέπει όμως να είναι ρεαλιστικοί, δηλαδή επιτεύξιμοι. Όταν αρχίζουν να φεύγουν τα πρώτα κιλά, αρχίζει και νιώθεις μια κάποια δύναμη κι αυτό σου δίνει τη δυνατότητα να θέσεις ακόμη μεγαλύτερους στόχους.
Οι άνθρωποί σου μπορούν να παίξουν ρόλο, να συμβάλλουν στην προσπάθειά σου;
Πρέπει, οφείλουν να σε στηρίζουν από τους πιο κοντινούς σου ανθρώπους έως τους απλούς γνωστούς σου και να πιστεύουν σε εσένα.
Η σωστή διατροφή είναι και θέμα συνήθειας;
Βέβαια! Άμα μάθεις να τρως υγιεινά, τότε δεν κινδυνεύεις να παχύνεις. Δεν κάνεις κάτι κακό, αντίθετα γίνεσαι παράδειγμα για τους γύρω σου. Πρέπει να ξέρουμε όλοι μας ότι όταν ξεκινάς υγιεινή διατροφή πρέπει να βρεις την εσωτερική δύναμη που θα σε βοηθήσει να φτάσεις πιο γρήγορα στο τέλος.
Πόση δύναμη διαθέτει και τι το ιδιαίτερο έχει η ηρωίδα του βιβλίου σας;
Η 35χρονη ραδιοφωνική παραγωγός, η ηρωίδα του βιβλίου μου, από τότε που θυμάται τον εαυτό της κάνει άπειρες προσπάθειες να αδυνατίσει. Με τη φαντασία της αναβαίνει σε ένα καράβι και σαλπάρει, με τη βοήθεια του καλού της φίλου, ενός κλινικού διατροφολόγου, και σιγά-σιγά μεταμορφώνεται σε μια άλλη γυναίκα.Θέλει ο προορισμός, το τέλος αυτού του ταξιδιού, να τη βρει όπως ονειρεύεται να γίνει: μια άλλη γυναίκα. Η Ιθάκη της, ο προορισμός της είναι μια γυναίκα αδύνατη αλλά και ώριμη που έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό της.
Με δέκα κιλά λιγότερα ο στόχος της έχει γίνει πραγματικότητα.
Η Νάταλι, αυτό είναι το όνομά της, στο φινάλε μετατρέπεται σε μια γυναίκα με αυτογνωσία και που επιτέλους, μετά από 35 χρόνια ζωής, σε μια γυναίκα που αγαπάει και σέβεται τον εαυτό της, με συνέπεια να την αγαπούν και να τη σέβονται και οι άλλοι..

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.