Ακμή: ο εχθρός των εφήβων και όχι μόνο…

Facebooktwitterpinterest

Η ακμή είναι μια δερματική φλεγμονώδης νόσος, που εμφανίζεται με τη συσσώρευση σμήγματος και εκδηλώνεται συνήθως στο πρόσωπο, στο στήθος, στο λαιμό και στην πλάτη.                  

Η υγιεινή του δέρματος, το περιβάλλον, η χρήση καλλυντικών ουσιών,     

η διατροφή, η κληρονομικότητα και η ψυχολογία

είναι μερικοί από τις πιο κοινές αιτίες εμφάνισης.

Κατά καιρούς πολλά τρόφιμα έχουν ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση ή επιδείνωση της ακμής, όπως τα λιπαρά τρόφιμα, τα γαλακτοκομικά, τα γλυκά και η σοκολάτα.

 Ωστόσο, κανένα τρόφιμο μεμονωμένα δεν βρέθηκε να ευθύνεται για την ακμή.

images

Η σοκολάτα είναι το τρόφιμο που έχει ενοχοποιηθεί ως ιδιαίτερα επιδεινωτικός παράγοντας, ωστόσο, δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες που να το αποδεικνύουν.

Η κατανάλωση γάλατος έχει ενοχοποιηθεί για την έξαρση ακμής και έχει συσχετιστεί με ιστορικό εφηβικής ακμής. Έτσι ίσως η κατανάλωση σοκολάτας γάλακτος έχει κάποια θετική συσχέτιση, το οποίο όμως πρέπει να διερευνηθεί περεταίρω.

Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, η συχνή κατανάλωση τροφίμων υψηλού γλυκαιμικού δείκτη(λευκό αλεύρι και παράγωγα, γλυκά κτλ) που προκαλούν έκκριση της ινσουλίνης, μέσω κάποιων μηχανισμών, συμβάλλει στην επιδείνωση της φλεγμονής ή ακόμη και εμφάνισής της.

Η διατροφή «δυτικού τύπου» επίσης, πλούσια σε λιπαρά και γλυκά φαίνεται να επιδεινώνει μία υπάρχουσα κατάσταση.

Από την άλλη, είναι ευρέως γνωστό ότι η ισορροπημένη διατροφή, συμβάλλει θετικά στην καλή υγεία του οργανισμού και στην καλή κατάσταση του δέρματος.

Όταν ο οργανισμός προσλαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, τότε και το δέρμα, εσωτερικά, πραγματοποιεί τις λειτουργίες του, ώστε να είναι υγιές, λαμπερό και σφριγηλό!

Τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του δέρματος, και κατ’ επέκταση συμβάλλουν στην καταπολέμηση της ακμής είναι τα εξής:

Νερό: Το νερό είναι απαραίτητο για την ενυδάτωση του δέρματος!

Η επαρκής ενυδάτωση συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας του δέρματος και στην αποβολή τοξινών. Το βρίσκουμε άφθονο γύρω μας, το μόνο που χρειάζεται είναι να το «εκμεταλλευτούμε»!

Ω-3 λιπαρά οξέα: Μία διατροφή πλούσια σε απαραίτητα ω-3 λιπαρά οξέα, συμμετέχει στην πρόληψη της φλεγμονής και βοηθά στη φυσιολογική ανάπλαση του δέρματος.

Τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά είναι τα ψάρια (κυρίως σολομός, σαρδέλες) και οι ξηροί καρποί.

Βιταμίνη Α: Η βιταμίνη του δέρματος! Συντελεί στην ανάπλαση του δέρματος και το κάνει πιο λαμπερό.

Τη συναντάμε στα καρότο, το σπανάκι, το μπρόκολο, στη γλυκοπατάτα.

Βιταμίνες Ε και C: Οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες! Η βιταμίνη C που βρίσκουμε σε πλήθος φρούτων και λαχανικών διατηρεί το δέρμα νεανικό και λαμπερό, προσφέροντας ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και συμβάλλει στην παραγωγή του κολλαγόνου, πρωτεΐνη υπεύθυνη για την ελαστικότητα και ανάπλαση του δέρματος.

Κύριες πηγές πρόσληψης: κόκκινες και πράσινες πιπεριές, γκρέιπφρουτ, φράουλες, πορτοκάλι, λεμόνι, ακτινίδιο, μπρόκολο, σταφίδες, καλοκαιρινή ντομάτα.

imagges

Η βιταμίνη Ε, έχει επίσης ισχυρή αντιοξειδωτική δράση με κύριο χαρακτηριστικό της, την προστασία του δέρματος από τις ελεύθερες ρίζες και τη διατήρηση «ηρεμίας» στο δέρμα.

Τη βρίσκουμε στο ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Συμπερασματικά,

δεν συνιστάται η απαγόρευση

μεμονωμένων τροφίμων.

Η υιοθέτηση ενός υγιεινού πλάνου διατροφής, πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, πιθανό να συμβάλλει θετικά στην αντιμετώπιση της ακμής, συμπληρωματικά με φαρμακευτική αγωγή όταν το πρόβλημα είναι έντονο. (μόνο όταν το κρίνει απαραίτητο ο θεράπων ιατρός!)

Ταυτόχρονα μία διατροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη (αποφυγή τροφίμων όπως αναφέρεται παραπάνω) και φτωχή σε λιπαρά τρόφιμα, εκτός της γενικής υγείας που προσφέρει, φαίνεται ότι δρα προστατευτικά στην καταπολέμηση της ακμής.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.