Περιττά κιλά: ένα απρόσμενο όφελος για την υγεία

Facebooktwitterpinterest

Τα περιττά κιλά στη μέση ηλικία είναι πιθανό να μας προστατεύουν από την άνοια, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η νέα έρευνα έγινε σε περίπου 2 εκατομμύρια εθελοντές και τα ευρήματα της ανατρέπουν τα όσα πίστευαν μέχρι σήμερα οι ειδικοί, αντικρούοντας εκείνα παλαιότερων ερευνών από τις οποίες είχε προκύψει ότι τα περιττά κιλά αποτελούν επιβαρυντικό παράγοντα για την εκδήλωση άνοιας.

Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί που πραγματοποίησαν τη μελέτη, η προστατευτική δράση των περιττών κιλών ισχύει ανεξάρτητα από το αν αυτά είναι πολλά ή λίγα. Από την άλλη πλευρά, το μικρότερο από το φυσιολογικό σωματικό βάρος σχετίζεται με αύξηση του κινδύνου άνοιας της τάξεως του 34%.

Οι ειδικοί από τη Σχολή Υγιεινής & Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, προτού καταλήξουν στα παραπάνω συμπεράσματα, μελέτησαν στοιχεία από περίπου 2 εκατομμύρια ασθενείς άνω των 40 ετών που είχαν επισκεφτεί γιατρούς από την περιοχή του Λονδίνου.
Στα 9 χρόνια που διήρκεσε η μελέτη, 45.500 από τους συμμετέχοντες εκδήλωσαν άνοια. Η μέση ηλικία όλων των εθελοντών ήταν 55 έτη και είχαν μέσο Δείκτη Μάζας Σώματος 26,5, δηλαδή ήταν υπέρβαροι.

Ωστόσο, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι εκείνοι που είχαν βάρος μικρότερο του φυσιολογικού -δηλαδή, ήταν λιποβαρείς- στην αρχή της μελέτης, αντιμετώπιζαν κατά 34% περισσότερες πιθανότητες άνοιας, σε σχέση με τα άτομα φυσιολογικού βάρους.

Για κάθε μια μονάδα αύξησης του ΔΜΣ ο κίνδυνος άνοιας μειωνόταν, ενώ πιο προστατευμένοι ήταν όσοι είχαν νοσογόνο παχυσαρκία. Αυτοί αντιμετώπιζαν κατά 29% λιγότερες πιθανότητες άνοιας σε σχέση με εκείνους με φυσιολογικό βάρος.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν που ακριβώς οφείλεται αυτή η προστατευτική δράση των περιττών κιλών.

Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα ευρήματα τους στην επιθεώρηση The Lancet Diabetes & Endocrinology.

http://www.pathfinder.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.