Το αίτιο της βλεννόρροιας

aids Facebooktwitterpinterest

Το αίτιο της βλεννόρροιας είναι ο γονόκοκκος (Neisseria Gonorrhea). Το βακτηρίδιο αυτό προτιμά τις ζεστές και υγρές περιοχές των βλεννογόνων.

Μετάδοση: Μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής (κολπικής, πρωκτικής και στοματικής), καθώς και από τη μητέρα στο έμβρυο και στο μωρό κατά τον τοκετό (οπότε προκαλεί μόλυνση στα μάτια).

Περίοδος Επώασης: 3-5 μέρες συνήθως.

Συμπτώματα: Συχνά δεν υπάρχουν συμπτώματα. Συγκεκριμένα υπολογίζεται ότι το 1/5 των αντρών και περίπου το ½ των γυναικών που μολύνονται, εξελίσσονται σε ασυμπτωματικούς φορείς. Από την άλλη όμως μπορεί να προκαλέσει αίσθημα καύσου κατά την ούρηση, εκκρίσεις (2-5 μέρες μετά την μόλυνση) από το πέος στους άνδρες ή τον κόλπο σε γυναίκες. Αν επεκταθεί το νόσημα αυτό στις γυναίκες μπορεί να προκληθεί φλεγμονώδης νόσο της πυέλου και στειρότητα. Επίσης, αν μία γυναίκα μολυνθεί κατά την περίοδο που κυοφορεί, τότε το νεογέννητο είναι δυνατόν να μολυνθεί κατά το τοκετό.

Διάγνωση: Γίνεται με τη λήψη δείγματος από την περιοχή της μόλυνσης και η εργαστηριακή ανάλυσή του.

Θεραπεία: Βασίζεται στη χορήγηση αντιβιοτικής αγωγής τόσο στον ασθενή όσο και στον/στην σύντροφο.

Επιπλοκές: Εάν ο ασθενής αφεθεί χωρίς θεραπεία ή η αντιβιοτική αγωγή δεν είναι η κατάλληλη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στην υγεία:

  • Υπάρχει η πιθανότητα διάσπασης γονοκοκκικής λοίμωξης (αρθρίτιδα, ενδοκαρδίτιδα, μηνιγγίτιδα).
  • Υπάρχει η πιθανότητα ταυτόχρονης λοίμωξης με χλαμύδια και αυξημένος κίνδυνος για λοίμωξη με τον ιό HIV.
  • Μπορεί να προκαλέσει στειρότητα στους άντρες λόγω επέκτασης της λοίμωξης στον προστάτη, τη σπερματοδόχο κύστη και τις επιδιδυμίδες.
  • Μπορεί να προκαλέσει στειρότητα και εκτοπικές εγκυμοσύνες στις γυναίκες λόγω επέκτασης της λοίμωξης στις σάλπιγγες. Η πάθηση αυτή λέγεται φλεγμονώδης νόσος της πυέλου (PID).
  • Μπορεί να προκαλέσει αποβολές, και άλλες παρενέργειες στην εγκυμοσύνη, αν η γυναίκα μολυνθεί ενώ είναι έγκυος.

Πρόληψη: Γίνεται με τη χρήση προφυλακτικών.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.