Έκθεση φωτογραφίας στη Θεσσαλονίκη από παιδιά με σύνδρομο Down

Facebooktwitterpinterest

Αμέτρητα φωτογραφικά “κλικ” ακούγονται εδώ και καιρό μέσα από τους χώρους του Συλλόγου Συνδρόμου Down Ελλάδος, στην περιοχή της Κάτω Τούμπας, στη Θεσσαλονίκη. Με κάμερες και ταμπλέτες στα χέρια τα παιδιά/άτομα με σύνδρομο Down αλληλοφωτογραφίζονται και, όπως αποδεικνύεται, το διασκεδάζουν!

Αμέτρητα φωτογραφικά “κλικ” ακούγονται εδώ και καιρό μέσα από τους χώρους του Συλλόγου Συνδρόμου Down Ελλάδος, στην περιοχή της Κάτω Τούμπας, στη Θεσσαλονίκη. Με κάμερες και ταμπλέτες στα χέρια τα παιδιά/άτομα με σύνδρομο Down αλληλοφωτογραφίζονται και, όπως αποδεικνύεται, το διασκεδάζουν!

Η φωτογραφία μπήκε ως χόμπι στη ζωή των συγκεκριμένων παιδιών τα τελευταία τρία χρόνια, ωστόσο από φέτος η συγκεκριμένη καλλιτεχνική δραστηριότητα εντάχθηκε στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του συλλόγου. Τα παιδιά/άτομα με σύνδρομο Down άρχισαν να παίρνουν πόζες και να φωτογραφίζει το ένα το άλλο, ενώ δεν σταματούσαν ούτε στη διάρκεια εκπαιδευτικών εκδρομών, αλλά και ταξιδιών με τους γονείς τους.

Οι πόζες και οι εικόνες που “αιχμαλωτίστηκαν” από τους φωτογραφικούς τους φακούς θα παρουσιαστούν σε έκθεση φωτογραφίας, τα εγκαίνια της οποίας θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο, 21 Μαρτίου, στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο εκδηλώσεων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down.

Περισσότερες από 300 φωτογραφίες, οι οποίες τραβήχτηκαν από 18 ξεχωριστούς φωτογράφους, θα εκτεθούν στη διάρκεια της έκθεσης, αναδεικνύοντας τη δημιουργικότητα και τη φαντασία των ατόμων με σύνδρομο Down.

Η πρώτη ενότητα έχει τίτλο “Ας Γνωριστούμε!” και αφορά περίπου 150 πορτρέτα ατόμων με σύνδρομο Down. “Το ένα παιδί στηνόταν στην κάμερα του άλλου, μόνο του ή με παρέα και οι φωτογραφίες έχουν τραβηχτεί από τα ίδια τα παιδιά. Είναι ένας τρόπος μέσα από τις φωτογραφίες να δούμε τη φυσιογνωμία, τα χαρακτηριστικά, τις εκφράσεις και να συμφιλιωθούμε με την εικόνα των παιδιών αυτών”, δήλωσε η διευθύντρια του Συλλόγου Συνδρόμου Down Ελλάδος, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, Γκέλη Δούμπη.

Στη δεύτερη ενότητα, “Η Θεσσαλονίκη μέσα απ’ τα μάτια μου”, θα παρουσιαστούν κοντά στις 100 φωτογραφίες από βόλτες που έκαναν τα παιδιά στην πόλη με τους εκπαιδευτές τους. “Φωτογράφισαν τη Θεσσαλονίκη, έτσι όπως τους αρέσει να τη βλέπουν. Το ενδιαφέρον τους τράβηξαν τα μνημεία, ο Λευκός Πύργος, το λιμάνι, και σημεία με οπτική ένταση και ορίζοντες” πρόσθεσε η κ.Δούμπη.

Η τρίτη ενότητα της έκθεσης “Θάλασσες” αφορά στιγμές που έχουν περάσει τα άτομα με σύνδρομο Down με τις οικογένειες τους. “Είναι φωτογραφίες που τράβηξαν σε εξορμήσεις κοντά στη θάλασσα, σε δικές τους εκδρομές με τους γονείς τους. Τα παιδιά ευχαριστιούνται πολύ τη φωτογραφία, ενώ το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό και οπτικά ευχάριστο. Είναι μια ασχολία που δείχνει εκφραστική διέξοδο, ενώ γίνεται συνήθεια να παίρνουν τη μηχανή μαζί τους όταν πηγαίνουν εκδρομές με τις οικογένειες τους” κατέληξε η διευθύντρια του Συλλόγου Συνδρόμου Down Ελλάδος.

Στην ξεχωριστή αυτή έκθεση θα υπάρχει ένας χώρος που θα γεμίσει από εικόνες που στέλνουν γονείς αλλά και ιδρύματα από όλη την Ελλάδα, ενώ θα λάβουν μέρος, με έργα τους ή άλλες δράσεις, σχολεία της Θεσσαλονίκης. Επίσης, θα παρουσιαστεί το ντοκιμαντέρ “Μέσα από τα μάτια μου”, με τη συμμετοχή παιδιών με σύνδρομο Down.

Ο Σύλλογος Συνδρόμου Down Ελλάδος ιδρύθηκε το 1990, είναι μη κερδοσκοπικός και ανήκει στις μη κυβερνητικές οργανώσεις. Ο Σύλλογος έχει μέλη περίπου 430 οικογένειες από όλη την Ελλάδα, ένας αριθμός που συνεχώς αυξάνεται, και στόχο να διασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά/άτομα με σύνδρομο Down και να στηρίξει τους γονείς.

Πηγή: skai.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.