Ποιά είναι η Νόσος του Crohn;

Facebooktwitterpinterest

Τι ονομάζουμε ως Νόσος του Crohn;

Η νόσος του Crohn προκαλεί φλεγμονή στο λεπτό έντερο. Εμφανίζεται συνήθως στο χαμηλότερο μέρος του λεπτού εντέρου, το οποίο ονομάζεται ειλεός, αλλά μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος του πεπτικού σωλήνα, από το στόμα μέχρι τον πρωκτό. Η φλεγμονή εκτείνεται σε βάθος μέσα στις στρώσεις του οργάνου που έχει υποστεί τη βλάβη. Μπορεί να προκαλέσει πόνο και να οδηγήσει σε συχνή κένωση του εντέρου, επιφέροντας διάρροια.

Η νόσος του Crohn είναι μια νόσος φλεγμονώδους εντέρου (IBD), όπως είναι η γενική ονομασία για τις ασθένειες που προκαλούν φλεγμονή στα έντερα. Δυστυχώς, μπορεί να διαγνωστεί με δυσκολία, γιατί τα συμπτώματά της είναι παρόμοια με άλλες εντερικές διαταραχές, όπως είναι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και ένας άλλος τύπος IBD που ονομάζεται ελκώδης κολίτιδα. Η ελκώδης κολίτιδα προκαλεί φλεγμονή και έλκη στον έσω χιτώνα του τοιχώματος του παχέος εντέρου, το βλεννογόνο.

Η νόσος του Crohn επηρεάζει τους άνδρες και τις γυναίκες ισότιμα και φαίνεται να υπάρχει κληρονομικότητα. Ποσοστό περίπου 20% των ανθρώπων που πάσχουν από τη νόσο του Crohn, έχουν κάποιο συγγενή εξ αίματος που πάσχει από κάποια μορφή IBD. Συχνότερα, κάποιον αδερφό ή κάποια αδερφή και κάποιες φορές έναν γονιό ή ένα παιδί. Η νόσος του Crohn ονομάζεται επίσης ειλεΐτιδα ή εντερίτιδα.

Τι προκαλεί τη νόσο του Crohn;

Θεωρίες για το τι προκαλεί τη νόσο του Crohn υπάρχουν πολλές, καμία ωστόσο δεν έχει αποδειχτεί. Η πιο δημοφιλής θεωρία υποστηρίζει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού αντιδρά σε κάποιον ιό ή σε κάποιο βακτήριο προκαλώντας εξελισσόμενη φλεγμονή στο έντερο. Οι πάσχοντες από νόσο του Crohn τείνουν να έχουν διαταραχές στο ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά οι γιατροί δεν γνωρίζουν αν αυτές είναι το αποτέλεσμα ή η αιτία της νόσου. Το σίγουρο είναι ότι η νόσος του Crohn δεν προκαλείται από συναισθηματικό στρες.

Ποια είναι τα συμπτώματα της Νόσου του Crohn;

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της νόσου του Crohn είναι ο κοιλιακός πόνος, που εμφανίζεται συχνά στο χαμηλότερο δεξί μέρος της κοιλιάς, και η διάρροια. Επίσης, μπορούν να παρουσιαστούν και συμπτώματα, όπως η πρωκτική αιμορραγία, η απώλεια βάρους και ο πυρετός. Η αιμορραγία μπορεί να είναι σοβαρή και επίμονη, προκαλώντας αναιμία. Τα παιδιά που πάσχουν από νόσο του Crohn μπορεί να υποστούν καθυστερημένη ανάπτυξη ή υπανάπτυξη.

Πως διαγιγνώσκεται η νόσος του Crohn;

Για τη διάγνωση της νόσου του Crohn χρειάζονται μια πολύ προσεκτική κλινική εξέταση και μια σειρά από εξετάσεις.

Κατ’ αρχήν, για να ελεγχθεί η αναιμία γίνονται αιματολογικές εξετάσεις, οι οποίες μπορεί να δείξουν εντερικής αιμορραγίας. Μπορεί επίσης να αποκαλύψουν υψηλό ποσοστό λευκών αιμοσφαιρίων, το οποίο είναι ενδεικτικό ύπαρξης φλεγμονής στο σώμα.

Επιπλέον, εξετάζοντας ο γιατρός δείγμα κοπράνων, μπορεί να διαπιστώσει αν υπάρχει αιμορραγία ή μόλυνση στα έντερα. Επίσης, ο γιατρός μπορεί να κάνει μια σειρά εξετάσεων στο ανώτερο γαστρεντερολογικό (GI) για να δει το λεπτό έντερο. Για την να πραγματοποιηθεί αυτή εξέταση, ο ασθενής καταπίνει, πριν από τη λήψη των ακτινογραφιών, βάριο, ένα παχύρευστο διάλυμα που επικαλύπτει το βλεννογόνο του λεπτού εντέρου. Το βάριο δείχνει λευκό στο φιλμ των ακτινογραφιών, αποκαλύπτοντας φλεγμονή ή άλλες διαταραχές στο έντερο.

Περαιτέρω, ο γιατρός μπορεί επίσης να κάνει κολονοσκόπηση. Για την εξέταση αυτή, εισάγει ένα ενδοσκόπιο, ένα μακρύ, ελαστικό, φωτιζόμενο σωληνάριο που συνδέεται με έναν υπολογιστή και μια οθόνη τηλεόρασης, μέσα στον πρωκτό για να δει το εσωτερικό του παχέος εντέρου. Έτσι μπορεί να εντοπίσει οποιαδήποτε φλεγμονή ή αιμορραγία. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο γιατρός μπορεί να κάνει βιοψία, η οποία περιλαμβάνει τη λήψη ιστού από τη στρώση του εντέρου ώστε να το εξετάσει με το μικροσκόπιο. Αν αυτές οι εξετάσεις δείξουν νόσο του Crohn, ίσως χρειαστεί να γίνουν περαιτέρω ακτινογραφίες του ανώτερου και κατώτερου πεπτικού σωλήνα για να διαπιστωθεί η έκταση της βλάβης από τη νόσο.

Ποιες είναι οι επιπλοκές της νόσου του Crohn;

Η πιο συνηθισμένη επιπλοκή είναι το φράξιμο του εντέρου, το οποίο συμβαίνει επειδή η νόσος τείνει να παχαίνει το εντερικό τοίχωμα με πρήξιμο και ουλώδη ιστό, στενεύοντας τη δίοδο.

Η νόσος του Crohn μπορεί επίσης να προκαλέσει ρωγμές ή έλκη που εξέρχονται από την περιοχή που έχει υποστεί βλάβη προς τους περιβάλλοντες ιστούς, όπως είναι η κύστη, ο κόλπος ή το δέρμα.

Συχνά εμπλέκονται και οι περιοχές γύρω από τον πρωκτό και τον ορθό. Μία συνήθης επιπλοκή είναι τα περιπρωκτικά συρίγγια, τα οποία συχνά μολύνονται. Κάποιες φορές τα συρίγγια αντιμετωπίζονται με φάρμακα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν εγχείριση.

Οι διατροφικές επιπλοκές είναι επίσης συχνές με τη νόσο του Crohn, καθώς παρατηρούνται ανεπάρκειες σε πρωτεΐνες, θερμίδες και βιταμίνες. Αυτές μπορεί να οφείλονται σε ελλειπή διατροφική πρόσληψη, σε εντερική απώλεια πρωτεΐνης ή ανεπαρκή απορρόφηση, δυσαπορρόφηση.

Άλλες επιπλοκές που σχετίζονται με τη νόσο του Crohn περιλαμβάνουν την αρθρίτιδα, τα δερματικά προβλήματα, τη φλεγμονή στα μάτια ή στο στόμα, τις πέτρες στα νεφρά-νεφρολιθίαση, χολόλιθους ή άλλες ασθένειες του ήπατος και των χολαγγείων. Κάποια από αυτά τα προβλήματα επιλύονται κατά τη διάρκεια της αγωγής για την αντιμετώπιση της νόσου στο πεπτικό σύστημα, ενώ κάποια άλλα πρέπει να αντιμετωπιστούν ξεχωριστά.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.