Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν τα κρούσματα φυματίωσης στην Ελλάδα

Facebooktwitterpinterest

Η “ξεχασμένη” μετά τη δεκαετία του ΄90 φυματίωση επανεμφανίζεται απειλητικά στη χώρα μας. Μάλιστα το 4% των κρουσμάτων στην Ελλάδα είναι το ανθεκτικό ή πολυανθεκτικό είδος της νόσου, τη στιγμή που στις χώρες της ΕΕ ο μέσος όρος είναι 1%.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι, ότι πριν από τρία χρόνια, στις δύο πνευμονολογικές κλινικές του νοσοκομείου “Γ. Παπανικολάου” της Θεσσαλονίκης καταγράφονταν 2-3 κρούσματα το χρόνο, ενώ πλέον εμφανίζονται 2-3 σε κάθε εφημερία(!) κι αφορούν Έλληνες… και μετανάστες.

“Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε την εισαγόμενη φυματίωση από οικονομικούς μετανάστες, αλλά πλέον εμφανίζεται και σε Έλληνες που είναι ανασφάλιστοι και δεν μπορούν να πάρουν τα φάρμακά τους. Επίσης, υπάρχουν άνθρωποι που δεν δίνουν σημασία στα συμπτώματα που επιμένουν και δεν εξετάζονται, ενώ και οι γιατροί, που παλιότερα έκαναν υπερεκτίμηση, πλέον υποτιμούν τα συμπτώματα και δεν υποψιάζονται ότι μπορεί να είναι φυματίωση”, εξηγεί ο πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης Πνευμονοπαθειών και Επαγγελματικών Παθήσεων Θώρακος, καθηγητής Πνευμονολογίας-Φυματιολογίας ΑΠΘ, διευθυντής της πανεπιστημιακής πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου “Γ. Παπανικολάου”, Κωνσταντίνος Ζαρογουλίδης.
Δεν είναι λίγοι οι ασθενείς επισημαίνει ο κος Ζαρογουλίδης που ενώ νοσηλεύονται με φυματίωση ,όταν παίρνουν εξιτήριο από το νοσοκομείο δεν συνεχίζουν την φαρμακευτική αγωγή που είναι απαραίτητη ,με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην θεραπεύονται αλλά η νόσος να γίνεται περισσότερο ανθεκτική.
Το κόστος ίασης της φυματίωσης θα κόστιζε λιγότερα χρήματα στο ελληνικό κράτος, εάν αυτό προχωρούσε στην προμήθεια ειδικού μηχανήματος και στη δημιουργία ειδικά διαμορφωμένου χώρου νοσηλείας. Συγκεκριμένα, το κόστος ίασης για την απλή φυματίωση είναι 30 ευρώ μηνιαίως επί 6 μήνες το ελάχιστο, για την ανθεκτική φυματίωση 2.500 ευρώ μηνιαίως από ένα έως και δύο χρόνια και για την πολυανθεκτική φυματίωση 5.000 ευρώ μηνιαίως για άγνωστο χρονικό διάστημα ίασης.
Οι ελλείψεις
Σύμφωνα με τον Κο Ζαρογουλίδη αγκάθι συνεχίζουν να αποτελούν και οι σοβαρές ελλείψεις που αντιμετωπίζουν τόσο η πνευμονολογική κλινική του ΑΠΘ, όσο και η πνευμονολογική κλινική του ΕΣΥ του “Γ. Παπανικολάου”.
“Εδώ και τρεισήμισι χρόνια εκκρεμεί η προμήθεια μηχανήματος με την τεχνολογία Xpert MTB/RIF, η οποία επιτρέπει τη γρήγορη και εύκολη ανίχνευση του μυκοβακτηριδίου της φυματίωσης και της αντοχής του στη ριφαμπικίνη (κόστος περίπου 50.000 ευρώ). Συνεπώς, είμαστε αναγκασμένοι να στέλνουμε με κούριερ τα δείγματα στην Αθήνα και να περιμένουμε τα αποτελέσματα σε δύο βδομάδες, Κι όσο περιμένουμε, αναγκαζόμαστε να απομονώσουμε τον ασθενή, εκκενώνοντας έναν ολόκληρο θάλαμο νοσηλείας, αφού δεν έχουμε ειδικούς χώρους”, επισημαίνει ο κ. Ζαρογουλίδης.
Παράλληλα, τονίζει ότι, με δεδομένο πως το 2013 υπήρξε δραματική ελάττωση σε πνευμονολογικά κρεβάτια και ότι το “Γ. Παπανικολάου” αποτελεί κέντρο υποδοχής ανθεκτικών και πολυανθεκτικών μορφών φυματίωσης από όλη τη Β. Ελλάδα, πύλη εισόδου μεγάλου αριθμού οικονομικών μεταναστών από χώρες με υψηλή επίπτωση των προαναφερομένων μορφών φυματίωσης, θα πρέπει άμεσα να δημιουργηθούν χώροι απομόνωσης εξοπλισμένοι με κατάλληλη τεχνολογία εφαρμογής αρνητικής πίεσης και με ατομικό μπάνιο, ώστε να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος μετάδοσης των πολυανθεκτικών στελεχών του μυκοβακτηριδίου της φυματίωσης στο προσωπικό και τους άλλους ασθενείς.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.