Ιός Έμπολα: Απαντήσεις σε ερωτήσεις

Facebooktwitterpinterest

1. Πότε διατρέχω υψηλό κίνδυνο προσβολής;
Η ανταλλαγή αίματος (π.χ. τρύπημα από μολυσμένη βελόνα), η άμεση και παρατεταμένη επαφή με το δέρμα ή τα σωματικά υγρά του πάσχοντος, η επεξεργασία αίματος ή σωματικών υγρών του πάσχοντος χωρίς την λήψη ειδικών προφυλάξεων, η άμεση επαφή με το νεκρό σώμα μολυσμένου ατόμου κατά την ετοιμασία του προς ταφή αποτελούν δραστηριότητες υψηλού κινδύνου. Εάν έχετε επιστρέψει από χώρες με επιδημική έξαρση του ιού ή έχετε έρθει σε σωματική επαφή με πρωτεύοντα στις χώρες αυτές (π.χ. χιμπαντζήδες)  πρέπει να είστε σε επιφυλακή για έκλυση συμπτωμάτων 21 ημέρες μετά την επιστροφή σας.

2. Τι σημαίνει άμεση επαφή με δέρμα ή σωματικά υγρά του πάσχοντος;
Σημαίνει ότι το δέρμα ή τα υγρά του σώματος (αίμα, σάλιο, βλέννα, εμετός, ούρα σπέρμα ή κόπρανα) από ένα μολυσμένο άτομο (ζωντανό ή νεκρό) έρχονται σε επαφή με τα μάτια, τη μύτη, το στόμα, μικροτραύματα δέρματος ή τρίβονται πάνω στο δέρμα.
3. Εάν βρεθώ τυχαία στον ίδιο χώρο με πάσχοντα χωρίς να έχω σωματική επαφή μαζί του μπορεί να προσβληθώ;
Η απάντηση είναι όχι ο ιός δεν μεταδίδεται αερογενώς. Εάν ωστόσο ευρίσκεστε σε παρατεταμένη στενή μη σωματική επαφή σε απόσταση μικρότερη του μέτρου παρουσιάζετε έκθεση χαμηλού κινδύνου.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.