Αναβολικά και υγεία

Facebooktwitterpinterest

Σοβαρούς κινδύνους για την υγεία εγκυμονεί η κατανάλωση αναβολικών, τα οποία χρησιμοποιούνται κατακόρον από όσους αθλούνται αλλά και από όσους προσπαθούν να αλλάξουν την εικόνα του σώματος τους.

Ποιες είναι οι παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν στην υγεία;

Τα αναβολικά στεροειδή είναι συνθετικές ουσίες παρόμοιες με την ανδρική ορμόνη τεστοστερόνη. Τα ανδρογόνα με κύριο εκπρόσωπό τους την τεστοστερόνη είναι υπεύθυνα για τα ανδρικά δευτερεύοντα χαρακτηριστικά του φύλου (αρρενοποίηση) και την ανδρική σεξουαλική συμπεριφορά.

Προωθούν την ανάπτυξη των σκελετικών μυών και επιταχύνουν τη σωματική ανάπτυξη. Θεραπευτικά χορηγούνται για την αντιμετώπιση προβλημάτων, όπως η καθυστερημένη εφηβεία, ο υπογοναδισμός και άλλα ιατρικά προβλήματα που χαρακτηρίζονται από χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης.

Τα παράνομα αναβολικά στεροειδή είναι εκείνα που λαμβάνονται χωρίς να συντρέχει ιατρικός λόγος προκειμένου να μειωθεί το σωματικό λίπος και να αυξηθεί η μυϊκή δύναμη και μάζα.

Αποτελεί ένα σύνηθες φαινόμενο σε όσους αθλούνται και σε όσους προσπαθούν να αλλάξουν την εικόνα του σώματος τους. Όμως μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες και μερικές από αυτές μπορεί να είναι μόνιμες.

Στους άνδρες τα αναβολικά στεροειδή μπορεί να μειώσουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, να προκαλέσουν ατροφία όρχεων και στειρότητα. Επιπλέον μπορεί να παρατηρηθεί αύξηση του μεγέθους του στήθους.

Στις γυναίκες ευθύνονται για αυξημένη τριχοφυΐα, τραχύ δέρμα, μείωση του μεγέθους του στήθους, υπερτροφία της κλειτορίδας, βαθιά και βραχνή φωνή. Και στα δύο φύλα μπορεί να παρατηρηθεί αύξηση της αρτηριακής πίεσης, καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Το δέρμα γίνεται λιπαρό και με ακμή και αυξάνονται οι πιθανότητες για ηπατική νόσο και καρκίνο του ήπατος.

Τέλος ευθύνονται για ευερεθιστότητα, οργή​​, επιθετικότητα, βία, μανία, ψευδαισθήσεις και εθισμό.

Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν αναβολικά στεροειδή σε καθημερινή βάση μπορεί να έχουν συμπτώματα στέρησης όταν σταματούν τη λήψη τους.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κατάθλιψη, κόπωση και ανορεξία.

iatropedia
Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.