Αναπτυξιακές δυνατότητες και επενδυτικές ευκαιρίες των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών

Η ιστορία της αρωματοθεραπείας Facebooktwitterpinterest

Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014. Η ενδιαφέρουσα πρωτοποριακή ημερίδα, με τίτλο «Τα Αρωματικά και Φαρμακευτικά φυτά ως μοχλός Αέναης Ανάπτυξης της χώρας», πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, η οποία οργανώθηκε από τον ΕΟΦ σε συνεργασία με τον Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Φαρμακευτικού Τμήματος του ΕΚΠΑ.

Ο ΕΟΦ, πραγματοποίησε την ημερίδα αυτή, στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής ανάπτυξης με εξωστρέφεια και με σκοπό την ενημέρωση και εκπαίδευση των συντελεστών και όλων των φορέων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για τις δυνατότητες που προσφέρουν τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, δίνοντας έμφαση στην καινοτομία που αποτελεί ζητούμενο ώστε το τελικό προϊόν να καταστεί ανταγωνιστικό.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, ο Πάρις Κουκουλόπουλος, Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου, Υφυπουργός Υγείας και η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Χριστίνα Παπανικολάου.

Ο κ. Γρηγοράκος, αναφέρθηκε στην ευκαιρία που αποτελούν τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά για τον ασθενή και για τη χώρα, επισημαίνοντας, ως ιατρός, ότι και τα προϊόντα αυτά θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή γιατί και αυτά είναι φάρμακα, δηλαδή έχουν ενδείξεις, αντενδείξεις και πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Τη σημασία του νέου θεσμικού πλαισίου που θεσπίστηκε πρόσφατα από το ΥπΑΑΤ, το οποίο ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία Εθνικού Καταλόγου για τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά της χώρας μας, καθώς και τις προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου μέσω και της αξιοποίησης των ενισχύσεων και των δράσεων της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, επεσήμανε στον χαιρετισμό του ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Πάρις Κουκουλόπουλος.

Ο Πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Λιντζέρης, στην ομιλία του υπογράμμισε τις «αναπτυξιακές δυνατότητες και επενδυτικές ευκαιρίες» που έχει η ελληνική χλωρίδα με τα μοναδικά ενδημικά φυτά και δήλωσε ότι ο ΕΟΦ θέλει να συνδράμει στη διαμόρφωση και ενίσχυση ενός εθνικού σχεδίου δράσης για την έξοδο από την κρίση. «Το ζήτημα το οποίο σήμερα θέσαμε σε δημόσια συζήτηση είναι η πρώτη μας συνδρομή και συμβολή στην ανάγκη υλοποίησης μιας νέας οικονομικής στρατηγικής που στο επίκεντρό της έχει τις νέες επενδύσεις», δήλωσε ο κ. Λιντζέρης. Και πρόσθεσε ότι «η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει πρωταγωνιστικό ρόλο σ’ αυτή την παραγωγική δραστηριότητα. Έχει την ευκαιρία να αποτελέσει μια από τις βασικές χώρες παραγωγής πρώτης ύλης, καταλαμβάνοντας σημαντικό μερίδιο στην αγορά. Και συγχρόνως να δώσει ευκαιρίες ανάπτυξης και επέκτασης της φαρμακοβιομηχανίας.».

Τέλος, στην ομιλία του ο Πρόεδρος του ΕΟΦ έκανε εκτενή αναφορά στην εξέλιξη της επιστήμης και στις θεραπευτικές και φαρμακευτικές δραστηριότητες από την εποχή του Ιπποκράτη.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν επίσης, ενδιαφέρουσες εμπειρίες από πρωτοβουλίες που έχουν αναπτυχθεί στην Περιφέρεια. Παράλληλα, εξέχοντες επιστήμονες αναφέρθηκαν στις σημαντικές παραμέτρους που συνδέονται με την αξιοποίηση και τη χρήση των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και τον τρόπο αντιμετώπισης των ζητημάτων αυτών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Τέλος, παρουσιάστηκαν επιτυχημένα επιχειρηματικά παραδείγματα αξιοποίησης ελληνικών φυσικών προϊόντων από την ελληνική βιομηχανία, όπως τα κρητικά αρωματικά φυτά, το τριαντάφυλλο Βοΐου Κοζάνης, η μαστίχα Χίου, ο κρόκος Κοζάνης.

Η συμμετοχή στην ημερίδα από ενδιαφερόμενους, φορείς, τόσο επιστημονικούς όσο και παραγωγικούς ήταν πολύ μεγάλη, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη για την πρωτοβουλία του ΕΟΦ σε αυτόν τον τομέα και την προσπάθειά του να συντονίσει τα βήματα της Πολιτείας, του ιδιωτικού τομέα, και της επιστημονικής και πανεπιστημιακής κοινότητας για την αξιοποίηση της πλούσιας ελληνικής χλωρίδας.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.