Οι σοβαρές αιμορραγίες πριν και μετά τον τοκετό αποτελούν μια από τις κυριότερες αιτίες θνησιμότητας και νοσηρότητας που συνοδεύεται από μακροχρόνια ανικανότητα ή αναπηρία. Κάθε μέρα, περίπου 800 γυναίκες πεθαίνουν παγκοσμίως στην εγκυμοσύνη ή κατά τον τοκετό από επιπλοκές και για αυτό η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη (14 Ιουνίου) με σύνθημα «Ασφαλές αίμα για την σωτηρία των μητέρων» επικεντρώνει την προσοχή του κοινού στην ασφαλή εθελοντική αιμοδοσία ως υπέρτατη προσφορά για τη σωτηρία των μελλοντικών μητέρων.

«Ο στόχος είναι η αυξημένη επαγρύπνηση, ώστε να υπάρχει αφενός επάρκεια αίματος και αφετέρου το αίμα αυτό, όπως και τα προϊόντα του, να είναι ασφαλή για την προστασία της μητρότητας και την πρόληψη της μητρικής θνησιμότητας. Κάθε αιμοδότης είναι ένας σιωπηλός και αφανής ήρωας που σώζει ζωές και μεταδίδει την ιδέα της εθελοντικής αιμοδοσίας στις νεώτερες γενεές. Η πρόληψη της μητρικής θνησιμότητας περνά και μέσα από την εθελοντική αιμοδοσία, ώστε να προστατευτεί η μητρότητα και η υγεία των μελλοντικών γενεών», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση του Τμήματος Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας:

Περί τα 107 εκατομμύρια μονάδες αίματος συλλέγονται ανά έτος. Από αυτές το 50% συλλέγεται σε χώρες υψηλού εισοδήματος, οι οποίες φιλοξενούν το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού. Μια και μόνο μονάδα αίματος μπορεί να βοηθήσει περισσότερους από έναν ασθενή.

Το 65% των μεταγγίσεων αίματος σε χώρες χαμηλού εισοδήματος γίνεται σε παιδιά κάτω των 5 ετών, ενώ στις χώρες με υψηλό εισόδημα το 76% των μεταγγίσεων γίνεται σε άτομα άνω των 65 ετών.
Η συχνότητα αιμοδοσίας είναι ένας δείκτης για τη γενική διαθεσιμότητα αίματος σε μία χώρα. Ο μέσος όρος στις υψηλού εισοδήματος χώρες είναι 39,2 δωρεές /1000 κατοίκους, στις μεσαίου εισοδήματος 12,6 και στις χαμηλού περίπου 4 δωρεές / 1000 κατοίκους.

Το 2020 είναι η χρονιά στόχος για όλες τις χώρες. Η επιδίωξη είναι το 100% του εφοδιασμού με αίμα να γίνεται από εθελοντές αιμοδότες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αγωνίζεται να βελτιώσει τα θέματα που είναι σχετικά με την ασφάλεια τόσο αυτού του ίδιου του αίματος όσο και με την ασφαλή μετάγγιση. Ο μηχανισμός που χρησιμοποιείται είναι η αιμοεπαγρύπνηση και αφορά στην αναγνώριση και την πρόληψη συμβαμμάτων που σχετίζονται με την μετάγγιση αίματος με σκοπό την αύξηση της ασφάλειας και της επάρκειας, καλύπτοντας όλη την αλυσίδα από τον δότη έως τον δέκτη. Η ασφάλεια και η διαθεσιμότητα σε αίμα έχει άμεση σχέση με τη Δημόσια Υγεία και γι αυτό απαιτείται οργάνωση, τεχνολογικός εξοπλισμός και δια βίου εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας όχι μόνο για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας, αλλά και λόγω του ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη να ενταχθούν στις τάξεις των εθελοντών αιμοδοτών όλο και περισσότεροι άνθρωποι.

Newsbeast