5-9 Μαΐου: Ελληνική εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος

Facebooktwitterpinterest

Η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ) διοργανώνει και φέτος την Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος, δίνοντας την δυνατότητα σε όποιον επιθυμεί να εξεταστεί δωρεάν για πιθανό μελάνωμα ή άλλη μορφή καρκίνου του δέρματος. Οι εξετάσεις διενεργούνται κατόπιν ραντεβού από δερματολόγους-μέλη της ΕΔΑΕ σε όλη την Ελλάδα σε ιδιωτικά ιατρεία και νοσοκομεία.


Η λίστα με τους συμμετέχοντες δερματολόγους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.myskincheck.gr

Να σημειωθεί ότι η περσινή δράση της ΕΔΑΕ σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Συγκεκριμένα, το 2013 εξετάστηκαν συνολικά 7.698 άτομα (ο μεγαλύτερος μέχρι σήμερα αριθμός εξεταζομένων), από τους 224 ιδιώτες και 24 νοσοκομειακούς δερματολόγους.

Το 64,6% των εξεταζομένων ήταν γυναίκες, ενώ 328 άτομα ανέφεραν θετικό κληρονομικό ιστορικό για μελάνωμα. Ύποπτες βλάβες για κακοήθεια εντοπίστηκαν σε 651 άτομα, ενώ 74 άτομα είχαν ήδη προσβληθεί από μελάνωμα.

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι, λόγω των περιβαλλοντικών μεταβολών και των αλλαγών στον τρόπο ζωής, τα κρούσματα μελανώματος έχουν αυξηθεί τα τελευταία 50 χρόνια σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Ο καρκίνος του δέρματος αποτελεί πλέον ένα από τα 10 είδη καρκίνων που εμφανίζονται συχνότερα στους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς. Περίπου 130.000 μελανώματα εμφανίζονται παγκοσμίως και περίπου 37.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από μελάνωμα. Η ετήσια αύξηση του αριθμού των νέων περιπτώσεων που διαγιγνώσκονται στην Ευρώπη φτάνει μέχρι και 8%.

«5’ αρκούν για να σώσουν τη ζωή μας! Μπορείς να το δεις. Μην το αγνοείς!»
Στην ίδια ιστοσελίδα, που έχει δημιουργηθεί από την Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία (με την υποστήριξη της La Roche-Posay και της LEO Ελλάς), δίνεται και η δυνατότητα αυτο-αξιολόγησης του ατομικού επιπέδου κινδύνου καρκίνου του δέρματος. 

Όσοι λοιπόν δεν έχουν την δυνατότητα να επισκεφτούν έναν από τους δερματολόγους, από 5 έως 9 Μαΐου, και να εξεταστούν δωρεάν, μπορούν να επισκεφθούν την ιιστοσελίδα www.myskincheck.gr και να εφαρμόσουν τις οδηγίες για αυτοεξέταση και χαρτογράφηση των σπίλων (ελιών), με τη μέθοδο ABCDE. Το μόνο που χρειάζεται κάποιος είναι ένας καθρέφτης χειρός.

Επίσης, το www.myskincheck.gr προσφέρει χρήσιμες συμβουλές από έμπειρους δερματολόγους, πληροφορίες για το πότε είναι ύποπτη μια ελιά, τρόπους προφύλαξης από τον ήλιο, τρόπους σωστής αντιηλιακής προστασίας, αλήθειες και μύθους γύρω από το μελάνωμα, και ενότητα όπου μπορεί το κοινό να στείλει ερωτήσεις/απορίες και δυνατότητα αναζήτησης δερματολόγου (όχι μόνο για την Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος, αλλά για όλο το χρόνο).

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.