Κέντρα Υγείας όπως μονάδες Π.Ε.Δ.Υ.

Facebooktwitterpinterest
Σε αντίθεση με το τι ισχύει στα πρώην πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ, όσοι απευθύνονται στα Κέντρα Υγείας υποχρεούνται να καταβάλουν εξέταστρο ύψους 5 ευρώ.
 
Στη λειτουργική ενοποίηση των Κέντρων Υγείας με τα πρώην πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ και νυν μονάδες του ΠΕΔΥ -Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας- προχωρά σταδιακά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Με διευκρινιστική εγκύκλιο που υπέγραψε χθες ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας, ορίζεται σε κάθε Κέντρο Υγείας ιατρός υποδοχής που θα δέχεται αποκλειστικά έκτακτα, μη προγραμματισμένα περιστατικά, ενώ πλέον και τα Κέντρα Υγείας θα φέρουν τον διακριτικό τίτλο ΠΕΔΥ. Οι υπηρεσίες θα παρέχονται ισότιμα σε όλους τους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων και των ανασφάλιστων. Επιπλέον, κόβεται σταδιακά ο «ομφάλιος .λώρος» των Κέντρων Υγείας με τις διοικήσεις των νοσοκομείων, καθώς αποκλειστικά υπεύθυνος για οποιαδήποτε μετακίνηση προσωπικού θα είναι εφεξής ο διοικητής της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας. Προς το παρόν, πάντως, και σε αντίθεση με το τι ισχύει στα πρώην πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ – μονάδες του ΠΕΔΥ, όσοι απευθύνονται στα Κέντρα Υγείας υποχρεούνται να καταβάλλουν εξέταστρο ύψους 5 ευρώ.
 
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στη διευκρινιστική εγκύκλιο, τα Κέντρα Υγείας θα φέρουν επιπλέον στην ονομασία τους τον διακριτικό τίτλο ΠΕΔΥ, π.χ. ΠΕΔΥ – Κέντρο Υγείας (ονομασία γεωγραφικής περιοχής). Σε κάθε Κέντρο Υγείας ορίζεται από τον υπεύθυνο για τον συντονισμό της επιστημονικής λειτουργίας του τουλάχιστον ένας ελεγκτής γιατρός καθώς και ένας ιατρός υποδοχής, ειδικότητας κατά προτεραιότητα γενικής ιατρικής ή παθολογίας, ο οποίος θα δέχεται αποκλειστικά έκτακτα περιστατικά. Στις αρμοδιότητες του ιατρού υποδοχής περιλαμβάνονται η εξέταση του ασθενούς, η συνταγογράφηση, η παραπομπή για εξετάσεις αλλά και σε ειδικούς γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ή ειδικούς γιατρούς δημόσιου νοσοκομείου.
 
Το προσωπικό
 
Οσον αφορά το προσωπικό των Κέντρων Υγείας και των αποκεντρωμένων μονάδων τους (περιφερειακά ιατρεία), που υπηρετεί με οποιαδήποτε πράξη διοικητών νοσοκομείων ή υγειονομικών περιφερειών σε θέσεις εκτός της οργανικής του, υποχρεούται να επιστρέψει στην οργανική του θέση αμέσως μετά τη λήξη της ισχύος της σχετικής πράξης. Εφεξής, αρμόδιος για τη μετακίνηση του προσωπικού είναι αποκλειστικά ο διοικητής της Υγειονομικής Περιφέρειας, ο οποίος θα αποφασίζει σχετικά, με βάση τις υγειονομικές ανάγκες της περιοχής και την ομαλή λειτουργία των μονάδων. Για τη μισθοδοσία, τις λειτουργικές δαπάνες και τον εφοδιασμό των Κέντρων Υγείας, με φαρμακευτικό, υγειονομικό και λοιπό υλικό, αρμόδια παραμένουν έως το τέλος του έτους τα νοσοκομεία στα οποία ανήκαν. Η σχετική αρμοδιότητα εκχωρείται από την 1η Ιανουαρίου 2015 στις διοικήσεις των ΥΠΕ.
 
Οπως τονίζεται στην εγκύκλιο, στα Κέντρα Υγείας παρέχονται υπηρεσίες ισότιμα προς όλους τους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων και των ανασφάλιστων. Προς το παρόν εξακολουθεί να ισχύει η καταβολή του εξέταστρου ύψους 5 ευρώ, όπως αυτό ισχύει σήμερα με τις υφιστάμενες εξαιρέσεις.
 
«Να ελεγχθούν πτυχία διοικητών ΕΣΥ»
 
Ζήτημα ελέγχου των πτυχίων των προσώπων που διορίσθηκαν πρόσφατα σε θέσεις διοικητών νοσοκομείων του ΕΣΥ θέτει η Ελληνική Εταιρεία Μanagment Υπηρεσιών Υγείας, με αφορμή την πρόσφατη απόλυση μιας αναπληρώτριας διοικήτριας που φέρεται ότι είχε υποβάλει πλαστούς τίτλους σπουδών.
 
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ελληνικής Εταιρείας Μanagment Υπηρεσιών Υγείας, με πρόσφατη υπουργική απόφαση απολύθηκε αναπληρώτρια διοικήτρια νοσοκομείου της Αθήνας επειδή το ΔΟΑΤΑΠ (Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης) πιστοποίησε ότι είχε υποβάλει στο υπουργείο Υγείας πλαστό τίτλο σπουδών – οικονομολόγου από το Πανεπιστήμιο Βελιγραδίου και πλαστή βεβαίωση ισοτιμίας και αναγνώρισης πτυχίου από το ΔΙΚΑΤΣΑ. Η συγκεκριμένη κυρία είχε διορισθεί στις 13 Δεκεμβρίου 2013, αλλά είχε θητεύσει στην ίδια θέση και στο παρελθόν (από το 2007 για σχεδόν μία τριετία).
 
Η Εταιρεία επιρρίπτει ευθύνες στον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη για τη συγκεκριμένη υπόθεση, υπενθυμίζοντας τις δηλώσεις του υπουργού (τον περασμένο Οκτώβριο) σε συνέδριό της, όπου είχε πει με κατηγορηματικό τρόπο ότι «τα πτυχία όλων των υπό διορισμό έχουν ελεγχθεί». Και ερωτά εάν ο υπουργός «εξαπατήθηκε» από τα μέλη της αρμόδιας Επιτροπής Αξιολόγησης. Επίσης ζητεί να γίνει συνολικός έλεγχος, καθώς, όπως αναφέρει, «υπάρχει έγκυρη πληροφορία σύμφωνα με την οποία σε νοσοκομείο της Αττικής υπηρετεί διοικητής που ουδέποτε εμφάνισε το πτυχίο που ισχυρίζεται προφορικά ότι κατέχει».
 
«Ρουσφέτι»
 
Οπως επισημαίνει η Εταιρεία, «η συνεχιζόμενη επί δεκαετίες -ανεξαρτήτως κυβερνήσεων- χρησιμοποίηση των διοικητικών θέσεων του ΕΣΥ για τον ρουσφετολογικό διορισμό κομματικών νεολαίων ή συνταξιούχων, υπουργικών συγγενών και αδίστακτων σφετεριστών του δημοσίου χρήματος πρέπει να σταματήσει τώρα. Τα δημόσια νοσοκομεία καλούνται να λειτουργήσουν με συρρικνωμένους και κυριολεκτικά οριακούς προϋπολογισμούς, γεγονός που προϋποθέτει τουλάχιστον μία σχετική διαχειριστική ικανότητα και εντιμότητα».
 
Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.